Jídlo a stravování

Kokosová voda po ránu – k čemu je to dobré?

Kokosová voda je jedním z těch nápojů, který vás všichni chtějí přinutit pít. Ať už jsou to přátelé či média o zdraví. Všichni jistě již víte, že je nesmírně důležité být hydratovaní. Je to nezbytné, aby vám neselhaly orgány a příšerně vás nebolela hlava. Mnoho z vás však už asi neví, proč byste měli pít zrovna kokosovou vodu, v čem je tak úžasná, a jak je možné, že je tak hydratující. A pravda je, že i podle vědců existuje mnoho dobrých důvodů, proč pít kokosovou vodu. Pokud se chcete udržet hydratovaní, všechno začíná u draslíku!

Proč pít kokosovou vodu

Vaše tělo potřebuje elektrolyty, jako je draslík, aby vám pomohly udržet pravidelný srdeční tep, odstranily odpadní látky z buněk, a obecně udržely tělo ve správném chodu. A lidé potřebují mnoho této minerální živiny: přibližně asi 3,510 miligramů draslíku denně na zdravého dospělého jedince, podle studie provedené Světovou zdravotnickou organizací. Přesto jak podotýkají doktoři, draslík bývá mnohdy zanedbáván a lidé ho mají nedostatek, ačkoli je to klíčový elektrolyt, které pomáhá urychlit hydrataci v těle.

V tu chvíli přichází na řadu kokosová voda. Právě ona je nacpaná velkým množstvím draslíku na 30 mililitrů. Říká se, že kokosová voda má dokonce až 600 miligramů draslíku. Abyste si to dokázali lépe představit, celý velký banán – potravina, která je pravděpodobně nejvíce spojovaná s vysokým obsahem draslíku – má méně jak 500 miligramů draslíku.

Lék na kocovinu

Hydratující účinky draslíku, a tím pádem i kokosové vody, jsou důvodem, proč se tolik lidí obrací ke kokosové vodě po propité noci. Pokud máte kocovinu následkem předešlé noci, kokosová voda je skvělý způsob, jak nastartovat vaše ráno. Navíc složení kokosové vody sestává z 95 % vody, takže tím také nastartujete i váš denní příjem tekutin.

Neexistuje žádný důvod, proč nepít po ránu kokosovou vodu, i v případě, že zrovna nehledáte lék na kocovinu. Tato voda má totiž i jiné přínosy, kromě hydratace. Rostlinami posílená hydratace ze superovoce, jako je právě kokos, pomáhá v mnoha ohledech. Například udržet mentální ostražitost, vyrovnané hladiny vašeho pH, stabilizaci tělesné teploty, a dodává důležité živiny, které vaše tělo nutně potřebuje.

Navíc se nemusíte obávat pít kokosovou vodu i na lačný žaludek, protože tento nápoj má nízkou kyselost. Nápoje, které vám ráno totiž mohou rozhodit žaludek, jsou právě ty, které jsou hodně kyselé. Jako citrusová šťáva následovaná kávou. Smíchání kokosové vody a kávy se však zdá jako vítězná kombinace, zejména protože hydratační účinky kokosové vody mohou vyvrátit negativní efekty kofeinu.

Ať už pijete kokosovou vodu přímo z kokosu, namíchanou ve smoothie, nebo ve své ranní kávě, neexistuje popravdě žádný dobrý důvod, proč ji po ránu nepít. Pokud samozřejmě nepatříte mezi lidi, kteří nemají rádi chuť kokosu, to situaci jaksi malinko komplikuje.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button