Jídlo a stravováníNávodPéče o těloZdravé tipy

Fakta nebo fikce? Zjistěte pravdu o jídle, které jíte

Článků o tom, co je dobré nebo není dobré jíst, se napsalo už miliony. V mnohém se shodují, v mnohém se liší a pořádně se neví, čemu se vlastně dá věřit. To je problém dnešní internetové společnosti. Sice na síti najdete doslova cokoliv, ale těžko už rozpoznáte, co je skutečná pravda a co jen mýtus. A podobně to funguje i s jídlem. Je sklenice vína zdravá nebo ne? A co hořká čokoláda? Vejce? Cukr? Jak to tedy vlastně všechno je? Zkusme se dnes podívat na několik nejčastějších potravin, nad kterými se vznáší velké otazníky.

Červené víno

Lékaři prý doporučují sklenku červeného vína pro zdraví srdce. Co je na tom pravdy? Může být alkohol skutečně prospěšný? Fakta zní jasně: červené víno skutečně obsahuje některé prospěšné látky, které mohou prospívat vašemu srdci. Zároveň je však alkohol v podstatě toxickou látkou, se kterou si náš organismus neumí úplně nejlépe poradit. I když má tedy víno jisté benefity, jeho konzumace by se neměla tímto ospravedlňovat. Alkoholem si vždy více škodíte, než prospíváte, a to platí pro jakýkoliv alkoholický nápoj.

Hořká čokoláda

A jak je to s touto oblíbenou pochoutkou. Řada lidí si tuto čokoládu dopřává za zástěrkou její prospěšnosti. Je to pravda, nebo je pro příště máme vyvést z omylu. Hořká čokoláda skutečně obsahuje množství blahodárných látek. Hořčík nebo antioxidanty patří mezi ty nejprospěšnější. Není tedy důvod si hořkou čokoládu zakazovat, ale opět platí – všeho moc škodí. Zvlášť pokud trpíte nadváhou nebo problémy s pletí, měli byste přísun čokolády regulovat. To samé platí, i pokud máte vysoký krevní tlak nebo pijete hodně kávy. Hořká čokoláda obsahuje totiž poměrně hodně kofeinu. Vždy si také dopřejte opravdu kvalitní čokoládu s minimálně 70 % kakaa.

Sklenice mléka před spaním

Nemůžete-li usnou, dejte si sklenici teplého mléka – to už nám říkávaly i naše babičky. Je to pravda nebo mýtus? Mléko obsahuje vápník a v rozumné míře není s jeho konzumací většinou problém. Přesto ale patří k potravinám, které jsou pro naše tělo spíše složitější na zpracování. Není tedy úplně nejlepším nápadem dopřávat si ho zrovna na noc. Zbytečně tím zatěžujeme trávící soustavu, která nemůže v klidu regenerovat. Raději si sklenku mléka dopřejte k snídani nebo během dne. A před spaním zkuste meduňkový nebo heřmánkový čaj, udělají vám lepší službu.

Žloutky

Mnohými proklínané pro svůj obsah cholesterolu. Jak to tedy s nimi je? Máme skutečně konzumovat jen bílky? Ano, žloutky obsahují cholesterol. Pro zdravého člověka to však není nijak nebezpečné, zpozornět by měli jen ti, kteří mají vysokou hladinu cholesterolu v krvi. Rozumná konzumace vaječných žloutků je ale pro zdravého člověka zcela bez problémů a rozhodně by se neměla zakazovat.

Bílá nebo hnědá rýže

Že bílé pšeničné pečivo není úplně ideální už víme. A jak je na tom bílá rýže? Platí pro ni to stejné? Jak se to vezme. Bílá rýže je určitě méně zdravá než hnědá, ale rozumná konzumace u zdravého člověka nezpůsobuje žádná zdravotní rizika. Určitě je lepší dát přednost hnědé rýži, pokud můžete, ale když si čas od času dopřejete bílou, vůbec nic se neděje.

Tak jak jste dopadli? Necháte se zmást všemožnými články a doporučeními, které mají k pravdě mnohdy hodně daleko? Nebo si jste jistí v kramflecích a zdravou výživu máte v malíku? Ať tak či tak, občas neuškodí připomenout si, že zdravá strava není zase taková věda, jak by se mohlo zdát. Stačí následovat instinkt a také poslouchat své tělo. To si často samo řekne, co potřebuje. A když občas trošku zhřešíte, zdravý organismus se s tím dokáže bez potíží vypořádat.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button