Jídlo a stravování

Jsou polévky skutečně zdravé?

Jistě, vaše babička na ni pěla chválu – a je pravdou, že během nemoci dovede kuřecí vývar skutečné zázraky, ale jaká skutečná výživová hodnota polévky? Je polévka vůbec zdravá? Nebo je to jen ve vaší hlavě?

Většina polévek je hydratačních, sytých a plných živin ze zeleniny, pomalu vařených bílkovin a vývaru bohatého na minerály. Některé však mohou obsahovat zbytečné přísady a spoustu soli. Proto sledujte etiketu s výživovými hodnotami a složením, abyste se ujistili, že dostáváte jen to dobré.

7 způsobů, jak vám polévka prospívá.

Polévky jsou:

  • výživné
  • hydratují
  • bojují proti nemocem
  • plní břicho (skvělé pro zdravé hubnutí!)
  • jsou cenově dostupné
  • chutné

snadná příprava na sporáku, v mikrovlnné troubě nebo v pomalém hrnci

1. Polévky jsou výživné

Když je polévka připravená od základu, zachovává si všechny živiny, které jsou v ingrediencích obsaženy. Získáte tak všechny dobré vlastnosti vývaru z kostí (včetně želatiny plné kolagenu) a zeleninového vývaru. Vědci tvrdí, že teplo vznikající při vaření má vliv na uchovávání vitamínů v zelenině – někdy k lepšímu, jindy k horšímu. Samozřejmě nelze vařenou zeleninu pokládat za stejně prospěšnou jako její čerstvou variantu, ale rozhodně neplatí, že bgy polévka neměla žádné živiny.

2. Polévky hydratují

Vaše tělo tvoří asi 60 procent vody. Aby všechny systémy fungovaly hladce, je třeba vodu pravidelně doplňovat.

Ať už popíjíte vývar, cpete se miskou zelné polévky nebo si dopřáváte krémovou polévku, pokaždé do sebe dostáváte další dávku hydratace.

3. Polévky mohou zahnat rýmu

Je možné zlepšit funkci imunitního systému, zejména pokud má člověk nedostatek živin potřebných pro funkci imunity nebo pokud se jeho tělo právě potýká s infekcí. Existují však různé návyky spojené se správnou funkcí imunitního systému, která zároveň fungují jako preventivní opatření.

Jezte potraviny plné vitaminů, minerálů a antioxidantů. Přehled více než 80 studií ukázal, že konzumace ovoce a zeleniny může být spojena s lepší funkcí imunitního systému a snížením zánětů.

Zeleninová polévka je skvělý způsob, jak posílit celkové zdraví a podpořit imunitní systém. Vezměte si například rajčatovou polévku. Je plná antioxidantů, které bojují proti nemocem, jako jsou flavonoidy, lykopen a vitaminy C a E.

4. Polévky mohou podpořit zdravé hubnutí

Ano, polévky mohou být i dietní záležitostí. Výzkum spojil konzumaci polévek s nižším rizikem obezity. Stejná studie však zjistila, že konzumenti polévek mají tendenci více solit. Pokud konzumujete nadměrné množství soli, může to mít negativní vliv na váš krevní tlak.

Polévka je také velmi sytá, což by mohlo omezit vaši chuť na svačinu. Všechen ten vývar je jako zapíjet jídlo sklenicí vody. Hydratuje a zasytí. Chcete-li polévku vylepšit, přidejte do ní zdroj bílkovin, například kuřecí maso nebo fazole. Bílkoviny jsou nejsytější makronutrient.

5. Polévky = všechny zdravotní výhody, méně kalorií

Protože polévka obsahuje hodně tekutin, je extra sytá. To může pomoci snížit celkový příjem kalorií, pokud o to usilujete. Neměli byste se však pokoušet o diety podporující hubnutí pouze polévkami.

Tyto módní diety mají obvykle velmi nízký obsah kalorií a ve výsledku mohou celkovému zdraví spíše uškodit než prospět. Místo toho si zkuste dát polévku před obědem nebo večeří jako sytý a výživný předkrm nebo si dejte misku zeleninové a kuřecí polévky jako odpolední svačinu plnou živin.

6. Polévky jsou nenáročné na peněženku

Pokud si zrovna nekupujete luxusní vývary v krabičkách, jsou polévky překvapivě cenově dostupné. Důvody jsou přitom poměrně zjevné – zužitkujte všechny nakoupené potraviny. Na vývar se může hodit také zvadlá kapusta nebo škaredné svraštělé brambory.

7. Polévky jsou rychlé a snadné

Ráno naházejte do pomalého hrnce ingredience na polévku a pusťte se do práce. Až budete mít hlad, bude na vás čekat teplá a výživná večeře. Polévku můžete nechat celý den bez obav probublávat – je prakticky bez námahy.

Nenechte se zmást

Ačkoliv obecně platí, že polévky jsou zdravé, chutné a v jejich konzumaci se nemusíme omezovat, dejte si pozor, jaké polévky jíte. Je totiž faktem, že bohaté krémové polévky plné smetany a sýra mohou být i pořádnou kalorickou bombou. Myslete tedy na to, když budete příště vybírat, co si dáte na oběd – ne vždy je polévka tou nejdietnější možností.

ZDROJ: https://www.healthline.com/nutrition/is-soup-healthy
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Navada Ra: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/jidlo-vecere-misa-polevka-1703272/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button