Jídlo a stravováníZdravé tipy

Jak s doplňky stravy v těhotenství: Mohou škodit nebo pomáhají?

Těhotenství je pro každou ženu obdobím velkých změn, které provází různé pozitivní i negativní pocity. Většina žen se ihned poté, co zjistí své těhotenství, začne zamýšlet nad tím, co vlastně v těhotenství může a nemůže dělat, jíst, pít atd. I když se totiž říká, že těhotenství není nemoc, přesto představuje řadu omezení. Jak je to ale s různými doplňky stravy? Možná jste byla zvyklá brát protein a občas si dopřát zinek, železo, hořčík nebo jiné doplňky. Můžete v tom bez obav pokračovat?

Vyvíjecí plod v těle ženy ovlivňuje celá řada faktorů. Klíčovou roli nicméně hraje právě výživa matky, do které řadíme i příjem doplňků stravy. Měla by se žena v takovém případě doplňkům stravy obloukem vyhnout, nebo jich dokonce brát více?

Co jsou doplňky stravy?

Po právní stránce spadají doplňky stravy do kategorie potravin. Jsou na ně proto kladeny totožné požadavky a vyžaduje se, aby splňovaly stejně přísná kritéria. Z toho se dá soudit, že výběr doplňků stravy u těhotných a kojících je stejně důležitý jako výběr vhodných potravin. Existují tedy lepší a horší možnosti a také pár zakázaných věcí. Každopádně vždy platí, že se vyplatí sázet jen na osvědčené značky, se kterými máte dobrou zkušenost a kterým důvěřujete.

Může protein škodit?

V dnešní době je velmi mnoho lidí, kteří pravidelně užívají protein nebo proteinové doplňky stravy. Co ale těhotné ženy? Mají v tomto ohledu nějaká omezení? Syrovátkový protein je získáván šetrnými procesy z kravského mléka a je považován za jednu z nejkvalitnějších bílkovin. Rozhodně tedy není nutné jeho konzumaci v těhotenství nějak redukovat. Během těhotenství je dokonce spotřeba bílkovin mírně vyšší, takže je nutné ji dostatečně zajistit. Zejména pokud je žena zároveň dost fyzicky aktivní, může být protein dokonce nutností. To samé pak platí během kojení, kdy je spotřeba bílkovin ještě násobně vyšší. Není tedy nutné se proteinu vzdávat, naopak vám může pomoci dostat do své stravy dostatek užitečných živin pro vás i pro vyvíjející se plod.

BCAA, kreatin a oblíbená sportovní pitíčka

I tyto látky by ve většině případů měly být v těhotenství bezpečné. Jenže jen stěží si představíme, že zrovna během těhotenství chce nějaká žena lámat rekordy v posilovně, a proto jsou tyto doplňky stravy v podstatě nadbytečné. Ani v době kojení neexistuje zvláštní důvod proč tyto doplňky zařazovat. V těhotenství a při kojení je podle lékařů potřeba počítat s omezením příjmu kofeinu do 200 mg kofeinu za den, což se rovná obsahu kofeinu v jednom energetickém nápoji nebo 2–3 šálkům kávy. Pokud se však do tohoto limitu v pohodě vejdete, není třeba se ničeho bát.

Je potřeba bát se umělých sladidel?

Faktem je, že umělá sladidla nebo jiné přídatné látky jsou běžnou součástí doplňků stravy. Nicméně je také třeba vědět, že před použitím při výrobě potravin prochází přísným testováním, zda jsou skutečně bezpečná. Neexistují žádné průkazné materiály, které by spojovaly nějaká rizika v těhotenství právě s příjmem umělých sladidel a běžně používaných přídatných látek.

Je nutné přejít na jiné doplňky stravy?

V těhotenství je dostatečný příjem vitamínů a minerálů zcela zásadní. Proto také těhotné ženy běžně berou těhotenské vitamíny. Při špatně vyřešeném jídelníčku existuje poměrně značné riziko nedostatku některých z vitaminů, které jsou však pro vývoj plodu a zdravé těhotenství zcela zásadní. Během těhotenství nemusí příjem vitamínů z běžné stravy stačit. Proto jsou vhodným řešením právě doplňky stravy. Klíčové je vybírat ne podle názvu, ale především dle skutečného složení a vstřebatelnosti. Opět je tedy kvalitní značka doplňku stravy důležitější než to jak se produkt jmenuje a zda je určen přímo těhotným ženám nebo ne.

A co arašídová másla jako zdravé mlsání?

V dřívějších dobách se tvrdilo, že ořechy nejsou během těhotenství a kojení vhodné, a to zejména z důvodu možnosti vzniku alergie u dětí. Jenže to už dnes neplatí a víme, že konzumace ořechů (ani arašídů) nemá na vznik alergie vliv. Je tedy čistě jen na ženách, aby si samy rozhodly, zda ořechy jíst chtějí, nebo ne. Pravdou však je, že ačkoliv arašídy nijak neškodí, přesto existují ořechy s lepším složením. Vhodnější je volit ořechy s s vyšším obsahem velmi zdraví prospěšných omega-3 mastných kyselin, což jsou vlašské ořechy, mandle, lískové ořechy atd. Ideální je však vždy pestrost, takže se vyplatí ořechy střídat.

ZDROJ: https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/should-women-take-supplements-while-pregnant

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button