DetoxikaceJídlo a stravování

Nebezpečné látky v obalech mohou ohrozit vaše zdraví. Popcorn je smutným rekordmanem

Všichni víme, že stravování ve fastfoodech je nevhodné a nezdravé. Možná si ale myslíte, že se negativně podepíše zejména na vašem přibírání. Nicméně pravda je taková, že některé studie spojují konzumaci ve fastfoodu také s vyššími koncentracemi nebezpečných látek v našem organismu. Jak je to možné a je na místě se stravování v rychlém občerstvení skutečně bát?

Látky z obalových materiálů potravin (PFAS)

Možná jste se nikdy nezamysleli nad tím, jak je možné, že jsou průmyslové obaly potravin tak odolné. Proč papírový obal másla není zvenku mastný, jakto, že se obal, ve kterém dostaneme cheesburger, hned nerozmočí, nebo proč papírový obal popcornu není během pár vteřin zamaštěný a rozpadlý. Důvod je prostý, ale pro nás ne úplně pozitivní. Za odolnost obalů jsou odpovědné látky označované jako PFAS, které jsou hojně používané v potravinových obalových materiálech. Jejich výhodou je totiž to, že dokážou spolehlivě odolávat mastnotě i vlhkosti. 

Obalový materiál, typicky papír, se napustí touto příměsí a dokáže potravinu efektivně chránit. Ale za jakou cenu? To se už většinou nikdo neptá. Daň však může být poměrně vysoká.

PFAS se mohou uvolňovat do potravin i lidského těla

V podstatě totiž nelze zabránit tomu, že se PFAS uvolňují do obalů a odtud mohou klidně společně s jídlem putovat i do lidského těla. Problém je také to, že se do těla nejen dostávají, ale také se v něm dlouhodobě ukládají. Tělo je totiž nedokáže efektivně odbourávat a čím víc jich je, tím větší problémy mohou způsobovat.

Co nám hrozí?

Je to spousta ne zrovna příjemných diagnóz. Mezi ně patří:

  • zvýšené riziko vzniku rakoviny
  • porucha funkce štítné žlázy
  • snížená funkce imunitního systému
  • přibírání na váze

a mnohé další, o kterých možná dnes ještě ani nevíme.

Fastfoody představují nebezpečí

Studie odhalily, že vyšší hladina PFAS v krvi byla objevena u osob, které jedly pravidelně v restauracích, fast foodech či pizzeriích. Vysvětlení se přitom nabízí samo – pokud se častěji stravujeme v těchto typech zařízení, je náš kontakt s nebezpečnými obalovými materiály častější.

Popcorn si raději odpusťte

Vůbec nejvyšší hodnoty PFAS ale byly naměřeny v baleném popcornu. Návštěva kina nebo večer u televize se tak snadno může proměnit v noční můru. Popcorn je totiž v problematickém papírovém obalu nejen během skladování, ale také v průběhu jeho přípravy v mikrovlnné troubě, kde je vystaven vyšší teplotě, kvůli čemuž se PFAS do popcornu mohou přenášet rychleji a ve větším množství.

Co dělat jinak?

Klíčové je snížit hladiny PFAS v organismu. Jak to udělat? Řešení je snadné – prostě častěji jíst jídla doma a připravit si jídlo v domácích podmínkách. Vyhněte se zastávkám ve fastfoodu v případech, kdy to není nezbytné, ale jen vás hodí mlsná. Jasně, že se nic nestane, když si jednou za rok dáte pořádného cheesburgera v mekáči, když zrovna nebudete stíhat nebo nebude nic jiného po ruce. Rozhodně by to ale neměla být každotýdenní záležitost.

Méně krabic a obalů – radost bude mít i příroda

Eliminovat PFAS je možné také prostřednictvím snížení používání obalových materiálů na potraviny. To samozřejmě znamená také omezení průmyslově zpracovaných potravin, které často obsahují mnohem více ochranných obalů než samotného produktu. Díky tomu zamezíte i průchodu dalších potenciálně nebezpečných látek z nekvalitních plastových materiálů, jako je například bisfenol A (BPA) či ftaláty. Navíc můžete mít dobrý pocit z toho, že jste prospěli i přírodě a udělali něco navíc pro celou planetu.

ZDROJ: https://www.technologynetworks.com/applied-sciences/articles/harmful-pfas-only-come-from-old-food-packaging-right-wrong-333426

ZDROJ obrázku: Pexels

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button