CvičeníJídlo a stravování

Hubnout můžete snadno i díky obyčejné chůzi. Zkuste naše tipy

Dali jste si do nového roku předsevzetí, že zhubnete? Gratulujeme k odvaze a doufáme, že vaše rozhodnutí stále trvá! Možná už jste zkusili vyběhnout ven nebo pravidelně cvičíte doma – ať tak nebo tak, je jisté, že přijde krize, kdy se vám nebude chtít dělat vůbec nic. Není ale třeba ztrácet naději – i tak se dá v předsevzetí pokračovat. Jediné, co potřebujete, je najít si čas na obyčejnou procházku. I ta vám může pomoci více, než si myslíte.

Efektivně zhubnout je možné i bez posilovny za pomoci samotné chůze. Je samozřejmě jasné, že takové úsilí je třeba doplnit i vhodně sestaveným jídelníčkem, ale skutečně se nemusí jednat o tak drastický zásah, jak si možná představujete.

Pravidla pro úspěšné hubnutí se totiž nemění v závislosti na aktivitě, kterou děláte. Pořád platí, že nejdůležitější je kalorický deficit. To v principu znamená z dlouhodobého hlediska vydávat více kalorií, než kolik jich přijímáte. Více kalorií spálíte ať už budete dělat jakoukoliv fyzickou aktivitu, tedy i chůzi. Ukážeme vám, jak se chůze může stát sportem, který vás konečně dovede k vytouženému cíli.

Každý den, bez výjimky

Chůze je plnohodnotná aktivita, která sice spaluje méně kalorií než třeba běhání nebo cvičení v posilovně, ale každý krok se do energetického výdeje počítá. Pokud se vám tedy podaří zařadit chůzi skutečně do svého každodenního plánu, máte napůl vyhráno. Nejsnadněji to půjde, pokud si chůzi spojíte se svým běžným životem. Na takový pohyb si snadno zvyknete a za pár týdnů už vám to bude připadat zcela normální. Hodinovou procházkou lze přitom spálit klidně i 195 kcal až 280 kcal na hodinu.

Nová místa

Spojte příjemné s užitečným. Díky chůzi se každý den můžete dostat na nová místa. Je přeci škoda, že cestu od bytu k obchodnímu domu znáte nazpaměť, ale pokud jde o nejbližší okolí vašeho města, už tápete. Možná se poblíž nachází zřícenina hradu, zajímavá rozhledna nebo jen hezká turistická cesta. Hlavní motivací tak nemusí být jen pohyb sám o sobě, ale i možnost poznat nová a zajímavá místa.

Aktivní odpočinek

Možná si pod pojmem dovolená představíte především válení u moře s koktejlem v ruce. To je ale velmi omezený pohled. Relax můžete zažít i úplně jinak – a garantujeme, že nám dáte za pravdu, až to sami vyzkoušejte.

Relaxovat můžete i aktivně. Práce nás v dnešní době totiž vyčerpává spíše psychicky než fyzicky, a tak naše tělo potřebuje daleko spíše túry po horách než válení se u bazénu. Dvouhodinový výlet může přinést nejen nečekané psychické uvolnění, ale také dobrý pocit z překonané výzvy a pořádné množství spálených kalorií.

Plnohodnotný trénink

Pokud jste ten typ člověka, kterého nebaví dělat pořád tu samou činnost dokola, je možné i chůzi přetvořit v originální intervalový trénink. Stačí střídat rychlou chůzi nebo pomalý běh a pomalejší chůzi podle vašeho pocitu. Procházka vám rychle uteče, hezky se zapotíte, ale přitom nebudete vyřízení jako po běžném běhu. Můžete zkusit střídat rychlou chůzi nebo pomalý běh například po každých 5 minutách – v závislosti na vaší kondici.

Nejsou jenom rovinky

Hledejte ve svém okolí nové terény, které vám umožní trénovat chůzi i v náročnějších podmínkách. Zařaďte čas od času výlet do kopcovitého terénu místo rovinky. Stačí totiž jeden kopec a hned se celkový kalorický výdej o hodně zvýší. Zatímco hodina chůze po rovině vám spálí asi 230 kcal, při pořádném výšlapu do kopce to může být klidně i dvakrát tolik.

Nebojte se výzev

Jakmile si na chůzi navyknete, zkuste do svého programu zařadit alespoň jednou do týdne něco náročnějšího. Mohou to být například dlouhé schody, chůze se zátěží nebo do prudkého kopce. Díky tomu povýšíte své tréninky na úplně novou úroveň a výrazně také podpoříte svou kondici. Nepřepalte začátek, není třeba zkoušet takové výzvy hned, jakmile se dáte na hubnutí. Stačí si je dopřát až po čase a klidně jen jednou týdně, aby tělo mělo možnost dobře regenerovat.

Oblíbený nordic walking

Také stále častěji vídáte na procházka lidi nosící hole? Jde o nordic walking, velmi účinný a zdravý způsob pohybu. Každá hodina sportovnějšího nordic walkingu v kopcovitém terénu ve vyšším tempu vám spálí 442 kcal, což je skoro dvakrát více než při běžné chůzi. Tím, že máte hole v ruce, zapojujete také horní polovinu těla, čímž nejen zvyšujete energetický výdej, ale také ulevíte přetíženým nohám. Dříve než s holemi vyrazíte do přírody, naučte se správnou techniku pohybu.

Co s sebou na výlet?

Pokud se chystáte na větší túru do přírody, budete určitě potřebovat po cestě doplnit energii. Tady je dobré držet se zdravých variant, abyste všechny spálené kalorie zase hned nedojedli sladkou tyčinkou. Preferujte zejména ovoce, využít můžete i různé proteinové či musli tyčinky a hodit se vám může i balíček oříšků.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button