NávodZdravé tipy

Dobrá nálada na pracovišti zvyšuje pracovní výkon. Zaměstnavatelé to ale často ignorují

Nedávné průzkumy ukázaly, že ohromné množství lidí bojuje z úzkostmi, které jsou spojeny s jejich zaměstnáním. Mnoho lidí pravidelně zažívá pocit strachu či stresu, když má jít ráno do práce, a pro řadu lidí je čas strávený v práci velmi psychicky vyčerpávající. Na vině však není jen samotná náplň práce, ale často právě vztahy a nevhodné vedení.

Přitom odborníci potvrzují, že na pracovištích, kde vládne pohoda a dobrá nálada se lépe pracuje a zaměstnanci podávají lepší výkony. Jsou sebevědomější při řešení potíží, neztrácí hlavu a jsou také ochotni častěji pracovat přes čas nebo udělat něco nad rámec svých povinností. Jenže zdá se, že většina zaměstnavatelů toto stále úspěšně ignoruje a neutěšená situace na našich pracovištích přetrvává.

Duševní zdraví a práce

Lidé jsou často neochotni přiznat si, že je jejich práce psychicky vysává a že dokonce bojují s něčím, co může hraničit s psychickým onemocněním nebo poruchou. To, že každý den vstáváte s napjatým pocitem a cesta do práce je pro vás jak cesta na pořážku, totiž rozhodně není normální.

Sami zaměstnavatelé by ideálně měli vycházet vstříc tomu, aby se na pracovišti otevřeně hovořilo o vztazích, problémech a aby se reflektovaly stížnosti nebo nespokojenost. Základem by měla být:

  • ochota vyslechnout
  • nabídnout prostředí a možnost řešení

Pracovní stres

Stres z práce nebo z našeho pracoviště se projevuje podobně jako každé jiné napětí. Problém ale je, že často přetrvává prakticky po celou dobu, co jsme na pracovišti, což tvoří významnou část našeho dne. Potom už je tedy jen krůček k tomu podlehnout tlaku a skutečně se z toho sesypat. Stres na pracovišti se nejčastěji projevuje:

  • Zvýšený krevní tlak, pocení, bolest hlavy.
  • To může snadno vyústit v dlouhodobé zdravotní problémy.
  • Stres a tlak často způsobují hormonální problémy, které se obtížně léčí a komplikují nám každodenní život.

Není tedy radno si s tímto zahrávat. Opravdu jde o vaše zdraví a žádná práce nestojí za to, abyste riskovali to nejcennější, co máte.

Navíc, pokud jste pod neustálým tlakem, nutně tím trpí i vaše pracovní nasazení a výkony. Pracujete pomaleji, potřebujete častěji odpočívat, nedokážete rychle a správně vyhodnocovat situace, protože vaše tělo je přetíženo zvládáním stresu.

Co udělat pro zlepšení

Jste-li sami zaměstnavateli, pak vám tyto body mohou pomoci udělat něco nejen pro své zaměstnance, ale také pro váš byznys. Jste-li zaměstnanec, můžete tyto nápady použít k diskuzi s vašimi nadřízenými o možnostech, jak zlepšit pracovní prostředí a zajistit lepší efektivitu práce.

  1. Mluvte o duševním zdraví. Není to nic o čem by se mělo mlčet. Hovořit o problémech je vždy lepší než je zametat pod koberec a v tomto to platí dvojnásob. Nebojte se pořádat semináře a pravidelně se zajímat o to, jak se vašim zaměstnancům vede i po této stránce.
  2. Buďte otevření. Je důležité vytvářet dojem, že se na vás lze obrátit a že se vás lidé nemusí bát. Populární je mít „otevřené hodiny“, kdy za vámi zaměstnanci mohou přijít pobavit se o věcech, se kterými nejsou spokojeni. Vy si vyhradíte hodinku týdně a zaměstnanci vás budou vnímat jako člověka, který je otevřený ke komunikaci.
  3. Zahrnujte každého. Jistě že vnímáte především práci lidí, kteří pracují ve vašem bezprostředním okolí. Ale nezapomínejte myslet i na ty, jejichž práci tolik nevidíte nebo se s nimi nepotkáte.
  4. Volný den. Populárním řešením je i jeden volný den navíc, který je věnován nějaké vzdělávací aktivitě a poté odpočinku ve formě teambuildingu nebo osvěty ohledně mentálního zdraví na pracovišti.
  5. Nechte si poradit. V dnešní době se řada společností specializuje na vytváření lepšího pracovního prostředí. Pokud tedy sami nevíte, jak na to, nechte si poradit od lidí, kteří tomu opravdu rozumí.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button