Jídlo a stravováníNávodPřírodní léčbaZdravé tipy

Dopřejte svému tělu nálož energie. Tyto jídla vám pomohou zůstat aktivní až do večera

Ráno jste plní energie, ale už okolo oběda vám začínají docházet síly a vy pomalu ale jistě zpomalujete, až kolem třetí hodiny zcela „vypnete“. Kéž bychom si to mohli dovolit! Jenže ve většině případů ve tři hodiny teprve řada povinností začíná. Vyzvednout děti, nakoupit, uvařit, oběhnout úřady, návštěvy, doktoři… Je toho spousta. A když nemáte energii, jste všude přítomní je z poloviny, děláte chyby, nedaří se vám. Základem úspěšných lidí je správná strava. Taková, která jim nejen chutná a dodává jim dostatek vitamínů a minerálů, ale také jim dá energii, aby zvládli všechno tak, jak potřebují.

Zjistěte, která jídla byste měli do svého jídelníčku zařadit, abyste všechno zvládli levou zadní a zároveň nemuseli ukojit hlad sladkostmi nebo tučnými a nezdravými pokrmy.

Celozrnné produkty

Celozrnné pečivo je tím nejlepším zdrojem sacharidů, které nám pomohou zvládat stres, soustředit se na práci a podávat ve všech oblastech ty nejlepší výkony. Pozor si ale dejte, aby se skutečně jednalo o celozrnné produkty. Některé výrobky se tak totiž jen tváří a ve skutečnosti jsou plné bílé mouky. Řada lidí neví, že „cereální“ neznamená totéž co „celozrnný“. Pokud je tedy někde napsáno cereální, většinou to neznamená, že byste v tom výrobku našli větší obsah celozrnných produktů. Pokud si nejste jisti, raději se v obchodě zeptejte.

Oves

Pokud nevíte, čím nejlépe zahájit pracovní den, pak existuje snadná odpověď. Dopřejte si ovesné vločky! Málokterá potravina je po ránu tak hodnotná a dodá vám tolik zdravé energie jako právě ovesné vločky. V žádném případě však nejezte hotové ovesné kaše nebo smíchané musli. Tyto produkty jsou často plné cukrů a tuků, a to vám rozhodně neprospěje. Uvařte si doma vlastní kaši nebo smíchejte ovesné vločky se semínky a ovocem a vytvořte si vlastní musli směs.

Jogurt

Nálož bílkovin a zdravých tuků. To je jogurt. Zapomeňte ale na slazené výrobky. Kupte si kvalitní bílý jogurt s obsahem tuku větším než 3 %, ale zase ne více než 5 %. Pokud nemáte problémy s váhou, můžete si dopřát i tučnější varianty, ale opatrně, ať to nepřeženete. Jogurty jsou nejen zdrojem bílkovin, ale také probiotik a zdravých bakterií, které jsou nezbytné pro zdravé zažívání. Podporují správným metabolismus i pohodové zažívání a skvěle se doplňují právě třeba s musli nebo ovesnými vločkami. Přidejte je do svého jídelníčku jako zdravou svačinku mezi hlavními jídly.

Smoothie

S těmito barevnými nápoji se v poslední době doslova roztrhl pytel. Pokud si je uděláte doma, mohou být skutečně zdraví velmi prospěšné a přispět vám k tomu, abyste si zajistili ideální množství ovoce a zeleniny na každý den. V žádném případě však nevěřte kupovaným nápojům, které hlásají jak jsou zdravé. Aby vydržely, musí obsahovat velké množství konzervačních látek a cukru, což pro vás samozřejmě není ani trochu zdravé. Namísto ovocných smoothie zkuste preferovat spíše zeleninová, jsou o mnoho zdravější a dodají vám více energie a méně cukru.

Vláknina

Vláknina je nezbytná zejména pro správné trávení a funkci metabolismu. Najdete ji v zelenině, obilovinách i jako speciální doplněk stravy. Tyto doplňky jsou většinou rozpustné ve vodě a konzumují se ještě ráno nalačno, aby vám celý den pomáhaly s trávením. Pokud trpíte nadýmáním, plynatostí nebo jinými zažívacími potížemi, může vám vláknina velmi pomoci. Pomůže vám také snadněji udržovat zdravou váhu.

Díky těmto jídlům budete schopni mít dostatek energie během celého dne. Tyto jídla v těle uvolňují živiny postupně, takže se nestane, že najednou budete zcela bez energie a sáhnete po nějaké nezdravé alternativě.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button