Péče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Tea tree olej – jak jej můžete dále používat?

Tea tree olej je jedním z nejužitečnějších olejů, který by měl mít doma opravdu každý. Jde o přirozené antiseptikum, většinou ho najdete v čisticích prostředcích, má schopnost bojovat proti plísním, virům a různých dalším bakteriím. V posledních letech je opravdu velmi oblíben, umí například pomoci proti vším, proti řezným ranám, kožním nemocem a mnoha dalších. Tea tree vypadá spíš jako velký keř, než strom. Kde všude může tea tree olej pomáhat?

Léčba akné

Akné je nečastějším problémem s pokožkou. Čelí mu spousta lidí a není pravda, že je to problém teenagerů. Bohužel se s ním potýkají také starší jedinci. Existují komerční léky, které v sobě mohou obsahovat nepříjemné chemické látky. Tea tree olej odstraňuje akné, ale také eliminuje zarudnutí pokožky. Jedna až dvě kapky zředěného tea tree oleje aplikujte na bavlněný tamponek a aplikujte na akné. Nechejte působit několik hodin a poté umyjte vlažnou vodou.

Kousnutí hmyzem

Kousnul vás hmyz a daná oblast začíná nepříjemně svědit? Je to už opravdu nesnesitelné? Aplikujte několik kapek zředěného tea tree oleje a aplikujte přímo na kousnutí. Má antiseptické vlastnosti, začne ihned fungovat, uklidní pokožku. Přidat můžete také několik kapek do vodní lázně, což pomůže na nepříjemné alergie.

Pomáhá při ucpaném nosu

Nachlazení nebo chřipka je opravdu velmi nepříjemná. Tea tree olej může pomoci uklidnit kašel a ucpaný nos. Stačí přidat několik kapek tea tree oleje do mísy horké vody. Zakryjte si hlavu ručníkem a vdechujte.

Změkčuje suchou kůžičku

Tea tree olej je osvědčeným pomocníkem pro suchou kůžičku okolo nehtů. Smíchejte s polévkovou lžíci jojobového oleje, přidejte několik kapek tea tree olej. Vmasírujte do okolí nehtů každý den, pokožka se krásně změkčí.

Úžeh

Skvěle pomáhá také na úžeh, smíchejte jednu polévkovou lžíci gelu aloe vera s jednou kapkou tea tree oleje. Jemně aplikujte na opálené a spálené oblasti pokožky.

Kožní onemocnění

Tea tree olej můžete využít k léčbě bradavic, problémů s pokožkou. Použijte jej na postižené oblasti. Zřeďte jej vodou, aplikujte na pokožku. Není dobré využívat tea tree olej samostatně, v nezředěné verzi.

Léčba infekcí

Tea tree olej má antivirové a protiplísňové účinky, můžete jej využívat k léčbě infekcí a bakterií. Využijte jako inhalační metodu, popřípadě aplikujte do koupele.

Psoriáza a ekzémy

Protizánětlivé vlastnosti tea tree oleje pomohou léčit problémy s psoriázou a ekzémy. Vytvořte si svou vlastní pleťovou vodu. Přidejte 5 mililitrů kokosového nebo olivového oleje s pěti kapkami tea tree oleje a aplikujte na postižená místa.

Tělesný zápach

Tea tree olej může pomoci také mírnit tělesný zápach. Vyrobíte si s jeho pomocí vlastní deodorant. Smíchejte 1/3 šálku jedlé sody a ½ šálku kukuřičného škrobu. Dále přidejte pět polévkových lžic tekutého kokosového oleje, přidejte 15 až 16 kapek esenciálního tea tree oleje. Promíchejte a uchovávejte v hermeticky uzavřené nádobě.

Zbavuje lupů a vší

Lupy a vši mohou zanechat pokožku suchou a hlavně nepříjemně svědící. V takovém případě pomáhá jednoduché ošetření s pomoci několika kapek tea tree oleje. Přidejte je do vašeho šamponu nebo si vyrobte domácí šampon proti lupům.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button