DetoxikaceZdravé tipy

Zázračná kombucha: Její výhody zastiňují rizika nesprávné přípravy

Možná už jste v obchodech také zaznamenali netradičně znějící nápoj zvaný kombucha. Co to ale přesně je a vyplatí se si jej koupit? V prvé řadě je třeba vědět, že tento nápoj má dlouhou tradicí v zemích jihovýchodní Asie, kde se nejen hojně pije, ale je také využíván jako léčebný prostředek. Už i staří Číňané věřili, že má pití kombuchy léčivé účinky a že může prodloužit život.

Kombucha se postupem času dále šířila směrem na západ. Nicméně ještě před pár lety ji u nás znal jen málokdo. Dnes si ji však řada lidí nadšeně připravuje doma a na její účinky nedá dopustit. I vy se k nim můžete zařadit. Ale má to smysl?

Zpátky do minulosti

Dnes už nezjistíme, kde přesně má kombucha své počátky. Jisté ale je, že její první zdokumentované používání je datováno k roku 221 před Kristem. Věří se, že za „vynálezem“ kombuchy by mohli stát právě staří Číňané. Přesto o jejím původu panuje řada zajímavých legend. Vždy jsou však její účinky spojovány s dlouhověkostí, sílou, mentální energií a zachováním mladistvého vzhledu.

Kombucha bary

To, že je kombucha v posledních letech skutečným fenoménem, svědčí i to, že se po celém světě rozšiřuje síť takzvaných kombucha barů, které byly dominantou zejména západní části Severní Ameriky a Nového Zélandu. Nicméně od roku 2015 podobná místa začala růst i po Evropě. V kombucha barech můžete například ochutnat klasickou kombuchu, ale také perlivou, neperlivou, a dokonce s přidaným ovocným pyré nebo jako míchaný alkoholický koktejl.

Co nápoj ukrývá?

Ale teď už k samotné podstatě nápoje. Kombucha je často označována jako funkční nápoj. To je proto, že v sobě obsahuje živé organismy. Zjednodušeně řečeno ale můžeme říct, že kombucha je nejčastěji zelený nebo černý čaj, ve kterém probíhá po delší dobu proces kvašení neboli fermentace.

Právě díky tomu vznikají bakterie, které podporují funkci imunitního systému. Fermentaci je však třeba pečlivě sledovat a nechat ji postupovat jen po určenou dobu. V opačném případě hrozí, že se z prospěšného nápoje stane nebezpečný koktejl.

Jak se ale z obyčejného čaje stane takto prospěšný nápoj? Tajnou ingrediencí je přidání startovací kultury SCOBY do oslazeného zeleného nebo černého čaje. Jde o vzájemně prospěšné společenství bakterií a kvasinek, které na první pohled vypadá jako velice nevábná houba – ale vzhledem se nenechte odradit. SCOBY během kvašení zkonzumuje téměř veškerý cukr a výsledkem je příjemně nakyslý nápoj, který má ale specifickou chuť a ne každému na první ochutnání sedne.

Čím vám prospěje?

V této chvíli je především nutné rozlišovat kombuchu koupenou v láhvi z obchodu a kombuchu připravenou pěkně podomácku. Koupená kombucha nemá prakticky žádná rizika, protože prochází pasterizací, která zabije všechny patogeny. Je tedy zcela bezpečná a obsahuje řadu antioxidantů a dalších cenných látek.

Domácí kombucha musí být připravována v naprosto čistém prostředí a nesmí kvasit déle než 10 dní. V opačném případě mohou v nápoji vznikat ve vyšší míře toxické látky. Proto je třeba kombuchu vyrábět skutečně svědomitě a podle správných postupů, aby nedošlo k vážným následkům.

Jaké jsou hlavní benefity?

  • Zlepšuje přirozenou detoxikaci organismu.
  • Pomáhá zlepšovat zažívání a prospívá mikrobiomu.
  • Může zmírňovat proces stárnutí a poskytnout ochranu veškerým buňkám v těle.
  • Má energizující účinky, protože obsahuje kofein a také vitamíny skupiny B nebo železo.

Ze všeho uvedeného tedy vyplývá, že pití kombuchy má zdravotní benefity i rizika. Jestliže vás její účinky zaujaly, je dobré nejprve vyzkoušet nápoj koupený v obchodě a seznámit se s jeho typickou chutí. Při výrobě doma pracujte opravdu v co nejčistším prostředí a najděte si osvědčený recept, který budete přesně dodržovat. Není třeba smutnit, pokud vám kombucha nezachutná – podobných účinků lze docílit třeba i popíjením kvalitního zeleného čaje.

ZDROJ: https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/potential-benefits-kombucha/

ZDROJ obrázku: Pexels

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button