Péče o těloPřírodní léčba

Jak se zbavit lupů? S pomocí pěti jednoduchých domácích přípravků!

Většina lidí chce mít krásné a zdravé vlasy. Kupují si spoustu přípravků, které mají dodat vlasům přirozený lesk, mají zvětšit jejich objem, dodat jim celkově na kráse. Když však vlasy nejsou zdravé a silné, nepomůže jim vůbec nic. Ani ty nejlepší a nejdražší šampony. Lupy jsou velmi častým problémem, který řeší spousta lidí. Jak na ně?

Problém jménem lupy

Lupy jsou pro mnohé lidi problémem. Malé bílé šupinky se nachází v pokožce hlavy a velmi často se objevují na vašem oblečení. Máte-li na sobě třeba tmavý kabát nebo tričko, pak jsou velmi viditelné. A v takovém případě jsou lidé v rozpacích. Stydí se, že mají lupy, pro mnohé je to frustrující. Jak se jich zbavit? Snažíte se o to už roky, ale nedaří se vám.

Lupy jsou velmi častým onemocněním, možná to nevíte, ale v určitém životním okamžiku je měl snad každý z nás. Lupy jsou výsledkem nadprodukce mrtvé kůže, ale tento problém může být způsoben řadou dalších faktorů. Jaké jsou další příčiny tvorby lupů?

  • Studený vzduch
  • Suchá kůže
  • Strava s nedostatečnými vitamíny
  • Chemikálie, které se objevují v šamponech

Vyzkoušet můžete domácí prostředky, které vám mohou pomoci vyléčit lupy. Jaké to jsou? Přinášíme vám pět jednoduchých domácích prostředků.

Olivový olej

Za studena lisovaný olivový olej je dobrým domácím lékem, který pomáhá v boji proti lupům. Odborníci doporučují ošetřit pokožku hlavy teplým olivovým olejem. Je všeho nejdřív namočte vlasy a následně na pokožku hlavy naneste teplý olivový olej. Pečlivě jej naneste a následně zakryjte koupací čepicí a nechejte působit po dobu třiceti minut. Umyjte vlasy šamponem a upravte tak, jak jste zvyklí.

Jedlá soda

Mírný exfoliant, jedlá soda pomáhá odstraňovat mrtvé kožní buňky a absorbuje přebytečný olej. Může také pomoci vyrovnávat hladinu pH na pokožce hlavy a snížit tak růst plísní, které způsobují lupy. Nejjednodušší způsob, jak jedlou sodu použít je navlhčit pořádně vlasy a jedlou sodu aplikovat na vlasy a následně vmasírovat do pokožky hlavy. Tuto metodu využívejte několikrát týdně. Kombinujte stejnou část jedlé sody a stejnou část olivového oleje. Vytvořte hustou pastu, která pomáhá léčit lupy. Tuto pastu aplikujte na vlasy a nechejte působit 15 – 30 minut a následně vlasy pořádně opláchněte.

Tea tree olej

Tea tree olej má silné antifungální vlastnosti a činí to z něj velmi dobrý přípravek v boji s lupy. Jednoduše přidejte pár kapek tea tree oleje do vašeho běžného šamponu a umyjte si vlasy. Přidejte jednu kapku tohoto esenciálního oleje na jeden díl šamponu. Tea tree olej můžete zředit přidáním několika kapek tea tree oleje do lžíce za studena lisovaného olivového oleje. Aplikujte na vlasy a nechejte třicet minut působit. Můžete nechat působit také přes noc a následně si umyjte vlasy. Tento postup aplikujte dvakrát týdně.

Kokosový olej

Zda kokosový olej léčí lupy nebo ne, není až tak úplně známo. Nicméně víme, že je kokosový olej antibakteriální a hydratační. Můžete si vyrobit vlastní šampon. Smíchejte tea tree olej, jedlou sodu a kokosový olej. Kombinujte 1 a ½ hrnku šálku kokosového mléka, ½ šálku Castile tekutého mýdla, ½ šálku vody, ½ čajové lžičky kokosového oleje, 1 čajovou lžičku jablečného octa, 1 čajovou lžičku jedlé sody, 20 kapek rozmarýnu, 15 kapek tea tree oleje a 1 čajovou lžičku pískavice (řecké seno). Vše důkladně promíchejte a vložte do láhve.

Citronová šťáva

Citronová šťáva může v domácím léku pomoct vyrovnat pH těla. A také může velmi účinně pomoci s léčbou lupů. Smíchejte šťávu z půlky citronů v jedné čtvrtině šálku čistého jogurtu. Tuto směs aplikujte na vlasy a na pokožku hlavy. Nechejte působit asi dvacet minut a následně opláchněte a vlasy umyjte. Nebo také můžete jednoduše masírovat pokožku hlavy s několika lžičkami citronové šťávy s trochou vody. Nechejte pět minut působit a poté opláchněte a vlasy umyjte.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button