Přírodní léčbaZdravé tipy

Neuvěřitelné zdravotní účinky neznámé jamajské třešně

Už jste někdy slyšeli o Muntingia calabura? Pokud ne, tak nyní se o ní rozhodně něco dozvíte. Tyto úžasné bobule vypadají hodně jako třešně a rostou na stále zeleném stromě, stejně jako třešně. V češtině tyto plody nemají svůj název, ale občas se jim z anglického překladu přezdívá jamajská třešeň.

Tento stálezelený strom roste převážně v Asii a Latinské Americe. Jeho plody nepatří mezi nejznámější, ale výzkumy nyní objevují, že mají úžasné zdravotní přínosy a zaslouží si být více v podvědomí lidí. V čem je tedy jamajská třešeň tak zajímavá?

Přínosy ze samotných plodů Muntingia calabura

  1. Antibakteriální vlastnosti

Jednou z největších starostí dnešní doby je fakt, že bakterie všech druhů se stávají odolné vůči vlivům antibiotik, které produkuje moderní medicína. Moderní společnost používá antibiotika v takovém množství, že bakterie zmutovaly, staly se silnějšími a už je jen tak nic nepřemůže. Plody jamajské třešně jsou přírodní antibiotikum, které pomáhá bojovat proti stafylokokům, bakteriím v trávicím traktu, sepsím, a záškrtu. Další testování v budoucnu mohou dokonce zjistit i další formy nákaz, proti kterým dokáží tyto bobule bojovat, ale vzhledem k tomu, že je zatím ani nikdo pořádně nezná, tak všechno chce svůj čas.

  1. Velký zdroj vitamínu C

Sto gramů těchto bobulí se rovná 150 miligramům vitamínu C. A jak už víme, vitamín C je velice důležitý, protože pomáhá v prevenci proti nachlazení a chřipce, má silné antioxidační účinky, a funguje dokonce proti některým typům kardiovaskulárních onemocnění.

  1. Úleva od dny

Dna je bolestivá forma artritidy způsobená nánosem kyseliny močové v organismu člověka. Obvykle je tento nános způsoben nadměrnou konzumací určitých potravin v kombinaci s nedostatkem příjmu tekutin. Přestože Muntingia calabura nemůže dnu vyléčit (odejde sama), její bobule, když se konzumují třikrát denně po 9-12 kusech, mohou ulevit od bolesti – což je nejhorší část dny.

  1. Zbavte se bolesti hlavy

Lidé, kteří trpí vážnými bolestmi hlavy to většinou mají důsledkem zúžení cév. Plody jamajské třešně uvolňují cévy, díky čemuž může krev zase normálně proudit a vy si můžete užít klidný den bez toho, aniž byste chtěli omlátit hlavu o zeď.

  1. Přínosné pro diabetiky

Diabetici bojují se svým onemocněním celý svůj život od zjištění diagnózy. Neustále si musí měřit hladinu cukru v krvi a brát adekvátní dávky inzulinu nebo léků při cukrovce druhého typu. Jamajské třešně pomáhají snížit hladinu krevního cukru a pravidelná konzumace může znamenat pro diabetika menší dávky insulinu či léků. V zemích, kde se Muntingia calabura normálně vyskytuje se dokonce používá jako prevence proti cukrovce.

  1. Silné antioxidační účinky

Oxidace je chemický proces v těle, který uvolňuje škodlivé volné radikály. Tyto volné radikály utváří řetězce a považují se za viníky v případech rakoviny a jiných onemocnění. Antioxidanty zabíjí volné radikály, a jamajské třešně jsou jimi nacpané. Pro přesnost obsahují 24 různých flavonoidů a fenolových sloučenin. Nemusíte se příliš trápit tím, co tyto cizí slova znamenají, důležité je vědět, že jsou pro vás prospěšné.

  1. Obsahuje důležité živiny

Plody samotné obsahují vlákninu, sacharidy, bílkoviny, vápník, fosfor, železo, a vitamíny B (které skvěle dokáží povzbudit náladu). S takovým množstvím nutričních hodnot není divu, že v zemích, kde znají Muntingia calabura je tak důležitou plodinou. Lidé konzumují její plody syrové, vytváří z nich marmelády a džemy, a používají je na pečení. V České republice se překvapivě dají sehnat semena jamajské třešně, bohužel doplňky stravy stále ještě trochu váznou.

Přínosy čaje z jamajské třešně

Ve starověku znali přínosy jamajské třešně a jejích listů, takže je usušili, nadrtili, a vyrobili z nich čaj. Zde je několik nyní známých benefitů pití tohoto čaje.

  1. Má silné protizánětlivé účinky

Nejvíce převládající obtíže spojené se zánětem se projevují ve formě zánětů kloubů a tkání a horeček. Jamajská třešeň snižuje tyto příznaky.

  1. Zlepšuje trávení

Květy muntingia calabura mohou být použity na zklidňující čaj (mohou být louženy až dvakrát). Tento čaj zklidňuje rozrušený žaludek, křeče následkem plynatosti, a zácpu.

  1. Kardiovaskulární přínosy

Čaj z jamajské třešně obsahuje specifické antioxidanty, které slouží jako prevence proti určitému druhu zanícení, který může způsobit infarkt myokardu nebo srdeční příhodu. Protože některé části vašich srdečních svalů mohou utrpět permanentní poškození kvůli nedostatku proudící krve během infarktu, určitě chcete udělat všechno proto, abyste této obtíži předešli.

  1. Slouží proti bolesti

Plody jamajské třešně ulevují od bolesti, a čaj z tohoto stálezeleného stromu dokonce blokuje receptory bolesti. A jak to funguje: Člověk má nervové buňky (neurony) po celém těle. Pokud na vás začne působit bolest (říznutí, bodnutí, …) tyto neurony vyšlou signál do míchy a do mozku a vy pocítíte bolest. Tento čaj blokuje tyto signály, něco na způsob jako opiáty, pouze však bez škodlivých vedlejších účinků.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button