Péče o těloPřírodní léčba

Při léčbě psoriázy může pomoct změna stravy

Psoriáza je onemocnění kůže, které se objevuje jako červené a vločkovité onemocnění kůže. Obvykle se objevují tyto problémy na loktech, kolenech, na pokožce hlavy a dolní části zad. Mohou se však objevovat kdekoliv na těle. Jde o dlouhodobé, chronické onemocnění a mnoho lidí jej vnímá jako kosmetický problém, který je omezuje v mnoha činnostech.

Chronické onemocnění

Toto dlouhodobé onemocnění obvykle zahrnuje období, kdy se nemusí objevit žádné příznaky, nebo je mírné příznaky. Následně může nastat období, kdy jsou příznaky vážnější a víc viditelné. Léčba psoriázy je běh na dlouhou trať. Konvenční léčba může fungovat, ale není tomu tak vždy.

Je nutno se dostat k základní příčině, jinak jí pořádně nevyléčíte. Naproti tomu přírodní léčba se snaží dostat přímo ke kořenu problému. Existuje spousta přírodních léků na psoriázu, přičemž změna stravy je na vrcholu seznamu. Přinášíme vám některé přírodní léky, které mohou pomoci.

Snížit stres

Jakýkoliv chronický stav, také psoriáza, může být zdrojem stresu. A stres může zhoršovat symptomy psoriázy. Budete tak v začarovaném cyklu. Je potřeba eliminovat stres a to například pomocí meditace, cvičení, jógy, procházky nebo času, který věnujete jen sami sobě.

Pravidelné procvičování těla

Pravidelné cvičení vám může pomoci v léčbě psoriázy. Může navíc také snížit úroveň stresu a podpořit zdraví imunitního systému. Ujistěte se, že pijete dostatek vody, aby byla vaše pokožka dostatečně hydratována. Můžete vyzkoušet solnou lázeň s pomocí Epsom soli nebo ovesnou lázeň. Ty mohou pomoci odstranit zarudnutí, svědění a odstraňuje odumřelou kůži.

Změna stravy

Změna stravy může hrát roli v léčbě psoriázy. Je dobré odstranit ze svého jídelníčku červené maso, mastné jídlo a podobně. Tyto potraviny mohou zhoršit psoriázu. Namísto toho konzumujte níže doporučené protizánětlivé a zdravé potraviny. Co by měla strava lidí s psoriázou obsahovat?

  • Probiotické potraviny – pomáhají trávení, posilují imunitní systém a léčí záněty. V tomto ohledu pomáhá kombucha, kefír, zelí nebo kimchi.
  • Potraviny bohaté na zinek – podle studií potraviny bohaté na zinek pomáhají snížit bolest a otoky kloubů, které jsou spojeny s psoriázou. Vyzkoušejte například kefír, tykve nebo cizrnu.
  • Kurkuma – aktivní složka v kurkumě je kurkumin, který má silné protizánětlivé vlastnosti. Přidejte kurkumu do jídel a konzumujte je po celý den.
  • Potraviny s vysokým obsahem vlákniny – fazole, ovoce a zelenina jsou potraviny bohaté na vlákninu a pomáhají při trávení a detoxikaci těla.
  • Potraviny s vysokým obsahem vitamínu A – tento vitamín hraje zásadní roli v ochraně pokožky. Takže je nutno se ujistit, že zvyšujete příjem potravin bohatých na vitamín A a to včetně rajčat, melounu, mrkve nebo manga.
  • Potraviny bohaté na vitamín D a omega-3 mastné kyseliny – tyto potraviny jsou klíčem ke zlepšení lupénky. Vynikajícím zdrojem jsou ryby jako například sardinky, losos, makrela, sleď.

Doplňky stravy pro psoriázu

Jste-li zvědaví, jak léčit psoriázu přirozeně, pak je důležitá změna stravy, ale také konzumace doplňků stravy. Ty mohou být velmi užitečné v boji s touto nepříjemnou nemocí. Jaké doplňky stravy je dobré konzumovat?

Kyselina chlorovodíková – užívejte 1 – 3 kapsle kyseliny chlorovodíkové spolu s jídlem. Může snížit pálení a pomáhá při trávení bílkovin.

Vitamín D3 – užívejte 5000 IU vitamínu D3 denně a můžete snížit symptomy psoriázy.

Ostropestřec mariánský – užívejte 250 miligramů třikrát denně a můžete pomoci detoxikovat svá játra.

Probiotika – užívání probiotik denně můžete zvyšovat prospěšné bakterie ve střevech, snížit trávicí problémy spojené s psoriázou.

Esenciální oleje pro léčbu psoriázy

Některé esenciální oleje mohou přinášet úlevu zanícené pokožce a podporovat její proces hojení. Jaké esenciální oleje mohou pomoci?

Tea tree olej – tento olej funguje jako přírodní léčba psoriázy. Napomáhá snižovat zánět a podporuje zdraví pokožky.

Levandulový olej – má uklidňující a protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají uklidnit pokožku a podporují proces hojení.

Kadidlový olej – pomáhá odstraňovat symptomy psoriázy, protože má silné přirozené antiseptické, antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti.

Myrhový olej – pomáhá uklidnit popraskanou a zanícenou pokožku, kterou způsobuje psoriáza.

Kokosový olej – je skvělou přírodní léčbou psoriázy. Má protizánětlivé účinky a má zvlhčující účinky na pokožku.

Jak si tento olej připravit?

Zkombinujte tři kapky levandulového oleje, tři kapky kadidlového oleje a lžíci kokosového oleje. Vše smíchejte a následně potřete postiženou oblast.

Přírodní lék na pokožku hlavy

Pokud se psoriáza objevuje na pokožce vaší hlavy, pak vyzkoušejte tento přírodní lék. Zkombinujte 1 až 2 čajové lžičky oleje z vitamínu E nebo 1 až 2 polévkové lžíce aloe vera s 1 kapkou levandule, máty peprné nebo tea tree oleje. Tuto směs vmasírujte do pokožky hlavy, nechejte působit 30 až 60 minut. Následně vlasy umyjte jemným aloe šamponem a následně použijte kondicionér.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button