Péče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

5 nejlepších přínosů květáku pro vaše zdraví

Květák je druh košťálové zeleniny, která je považována za jednu z nejzdravějších potravin. Je bohatý na silné fytochemikálie, antioxidační sloučeniny a přispívá k prevenci či dokonce léčení mnoha nemocí. Květák je spolu se zelím, růžičkovou kapustou, brokolicí, bok choy a řepou košťálová zelenina a nedávné studie poukazují na to, že květák je bohatý na přírodní antioxidanty, esenciální vitamíny a minerály, fenolické sloučeniny, karotenoidy, vlákninu, rozpustné cukry.

Bohatý na fytonutrienty

Květák je rovněž bohatý na fytonutrienty jako kyselina nerulová, kaempferol, kyselina kávová a kyselina skořicová. S těmito antioxidanty bude vaše tělo chráněno před poškozením volnými radikály a oxidačním stresem, což sníží riziko vzniku nemocí jako například rakovina či kardiovaskulární nemoci. Jde také o skvělý zdroj bílkovin, fosforu a draslíku. Obsahuje také vitamín C a mangan, což jsou oba silné antioxidanty.

Co vše obsahuje jeden šálek květáku?

  • Má jen 29 kalorií
  • 73% doporučené denní hodnoty (RDV) vitamínu C
  • 19% RDV vitamínu K
  • 13% RDV vitamínu B5 (kyseliny pantotenové)
  • 15% RDV vitamínu B9 (kyseliny listové)
  • 11% RDV cholinu
  • 11% RDV vlákniny
  • 9% RDV omega-3 mastné kyseliny

5 nejlepších přínosů květáku pro lidské zdraví

Pomáhá se zánětem

Pravidelná konzumace květáku může pomoci snížit riziko onemocnění, které přináší záněty. Například obezita, zánětlivé onemocnění střev, artritida, cukrovka či ulcerózní kolitida. Květák je bohatý na antioxidanty a protizánětlivé sloučeniny jako beta-karoten, kyselina kávová, kyselina skořicová, kyselina nerulová, kvercetin a kaempferol. To pomáhá předcházet oxidačnímu stresu a snižuje tak přítomnost volných radikálů v lidském těle. Jeden z glykosidů v květáku, který je známý jako glukobrassicin, se v těle mění na molekulu isothiokyanátu, která se nazývá indol-3-karbinol. Tato molekula má protizánětlivou sloučeninu, která může fungovat na genetické úrovni a tím zruší špatné geny a aktivuje dobré geny, které brání zánětlivým reakcím.

Snižuje riziko rakoviny

Četné studie ukázaly, že mezi stravou, která obsahuje květák a prevencí rakoviny existuje silná souvislost. Dále ukazují, že květák je zvláště užitečný pro prevenci rakoviny močového měchýře, prsu, tlustého střeva, plic, prostaty či rakoviny vaječníků. Potvrzují, že květák může účinně zastavit vývoj chemicky indukovaného karcinogenu, který působí jako antimutagen, který inhibuje rakovinné buňky. Rovněž v něm najdete mnoho fytochemikálií, které jsou známé jako glukosinoláty. Jde o ochranné chemikálie, které se rozkládají do trávicího systému a to na biologicky aktivní sloučeniny sulforafan a indol-3-karbinol. To pomáhá předcházet růstu rakovinných buněk. Sulforafany mohou aktivovat víc než 200 různých genů a zdá se, že mohou aktivovat geny, které zabraňují vzniku rakoviny a utlumit geny, které podporují růst rakoviny. Také indol-3-karbinol se může připojit k estrogenním receptorům na rakovinných buňkách a ovlivnit je tak, aby zpomalili poměr buněčného dělení. To vše dělá z květáku vynikající zdroj pro prevenci rakoviny a snižuje možnost opakovaných výskytů.

Snížení rizika srdečních onemocnění a poruch mozku

Protizánětlivé a antioxidační vlastnosti pomáhají chránit před srdečním onemocněním, před mrtvicí, cukrovkou a neurodegenerativními poruchami jako je Parkinsonova a Alzheimerova choroba. Protizánětlivá schopnost květáku se vyznačuje především vysokým obsahem vitamínu C, K, omega-3 mastných kyselin a různých antioxidantů. Pomáhá udržovat krevní cévy a tepny, chrání je od tvorby plaků, snižuje riziko vysokého krevního tlaku a vysokého cholesterolu. V lidském kardiovaskulárním systému působí glukosinoláty z protizánětlivé aktivity triggeru u květáku, mohou tak pomáhat bránit poškozením krevních cév. Rovněž zde najdete allicin, který snižuje výskyt srdečních nemocí a cévních mozkových příhod.

Zlepšuje trávení a podporuje detoxikaci

Květák obsahuje glukosinoláty a thiokyanáty, které jsou velmi užitečné při pomoci detoxikace lidského těla. Podporuje játra a neutralizaci potenciálně toxických látek, které mohou vést až k rakovině. Květák a všechna košťálová zelenina znamená pro trávení a detoxikaci přínos a to díky bohatému obsahu síry. Ta podporuje správnou absorpci živin a správnému odstraňování toxinů. Glukosinoláty zvyšují detoxikační cesty v játrech, ty pak zvyšují produkci detoxikačních enzymů, které dále blokují poškození volnými radikály.

Pomáhá vyrovnávat hormony

Budete-li konzumovat potraviny bohaté na antioxidanty, bude hladina hormonů vyrovnanější. Sníží se nezdravá hladina estrogenu jako je estradiol. Potraviny s vysokým obsahem estrogenu mohou být velmi nebezpečné jelikož ničí zdravou hladinu estrogenu, kterou se mnoho lidí snaží udržet. Špatný strava a nezdravý životní styl jsou hlavním důvodem, proč jsou hormony v nerovnováze. Zpracované potraviny (maso, sója, mléčné výrobky, droždí, rafinované cukry a podobně) vedou k nezdravým hladinám estrogenu v těle. Zvýšené hladiny estrogenů jsou hlavní příčinou chronické únavy, autoimunitních onemocnění, hypotyreózy.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button