Péče o těloZdravé tipy

6 druhů bolesti hlavy: Jaké jsou příznaky a jak je rozeznat

Všichni jsme někdy zažili obyčejnou bolest hlavy, způsobenou z různých důvodů. Klasická bolest hlavy se dá lehce utlumit prášky na bolest, ale v případě dlouho trvající bolesti, která nejde utlumit, je to horší. Často je totiž spojena s těžkými zdravotními problémy. Zatímco většina bolesti hlavy je neškodná, existují i několik typů, na které si musíme dát pozor.

6 druhů bolesti, které nesmíte podcenit

Bodavá bolest hlavy

Tento druh bolesti mnohem častěji sužuje muže, než ženy. Jedná se o jednu z nejméně častých bolestí, ale o to více je intenzivnější. Skutečný původ tohoto druhu není dosud objeven, ale předpokládá se, že je spojen s abnormální aktivitou nervů v mozku. Ve většině případů se jedná o stálou a opakující se bolest, která je rychle vytvořena a vystřelena kolem oblasti spánku a očí. V těchto věcech se liší i od migrény, která je plošná a má různý stupeň intenzity.

Bolest hlavy v oblasti krku

Když lidé zažívají bolest v oblasti krku, většinou cítí potíže v krku nebo týlní části hlavy, kde se bolest šíří od ucha a oka, až ke krku. Dlouhodobá a chronická bolest, která se vyskytuje různou intenzitou a dobou trvání se nazývá Cervikogénna. Tento druh bolesti hlavy je obzvláště zákeřný, neboť se rozšiřuje od zátylku do čela a má vliv i na oblast nad okem a stejné straně obličeje. Nejčastějším důvodem vzniku této bolesti jsou problémy krční páteře, kdy dochází k podráždění a poškození tří krčních nervů vystupujících z míchy. Tento problém poskytuje mnohem častěji ženy, než muže. A většina bolesti hlavy v jedné polovině obličeje, je spojena právě s Cervikogénnou.

Migréna

Migréna je asi nejznámější druh bolesti hlavy. Pulzující bolest hlavy, která má různou intenzitu, začíná většinou ráno a stupňuje se podle fyzické aktivity během dne. Existuje několik příznaků této bolesti: citlivost na světlo, zápach nebo hluk, zvracení, nevolnost nebo skvrny v zorném poli. Migréna může být způsobena řadou faktorů, ale stres je nejčastější příčinou. Další možností, kdy migréna vzniká, jsou hormonální výkyvy u žen. Především během menstruačního cyklu, nedostatku spánku, kouření a špatném stravování.

Bolest v dutinách

Jedná se o bolest hlavy, ale většina nepříjemných pocitů, zažíváte v oblasti čela a zejména mezi očima. Pokud hýbete hlavou, bude bolest výrazně vyšší. Jedním z příznaků této bolesti, jsou ucpané dutiny, za které může rýma, kašel a podobně. To však není častou příčinou, proč k této bolesti dochází. Nemůžeme ani říct, zda se čistě jedná o migrénu nebo právě o bolest v dutinách. Je spousty případů, kdy obě bolesti přichází najednou.

TMJ bolesti hlavy

Tento typ bolesti hlavy postihuje až 75 miliónů lidí v jednom okamžiku a je to považována za chronickou nemoc. Mnoho lidí necítí žádnou bolest, ale přesto mají problém. TMJ bolesti jsou spojené s problémy v obličejové části. Mezi příznaky patří poruchy čelisti, zlomené zuby, rozbité výplně nebo křivá čelist. Svaly v obličeji, z důsledku nesprávného fungování čelisti, vytváří napětí a tlak na svalová vlákna. Tělo tak vysílá více krve do postižené oblasti, což má za následek napětí v čelisti, krku a ramen. Dochází tak k častým bolestem, které postihují buď jediné místo nebo celý obličej.

Tenzní bolest hlavy

Nejběžnějším typem bolesti hlavy, které tvoří 90% všech bolestí hlavy, jsou tenzní bolesti hlavy. Tento druh bolesti zažili všichni, alespoň jednou v životě. Neustálá bolest, která trvá hodiny nebo dny, je doprovázena pocitem tlaku v oblasti čela, tváře a krku. Spousty pacientů, kteří trpí tímto problémem, vše popisují, jako když je něco drtí. Většinou je bolest mírné až střední intenzity, ale někdy může být závažnější. Intenzivní je především v době rána či večera. Tenzní bolest není nebezpečná, pokud není spojena s nějakou další nemocí. Ke zmírnění mohou pomoci různá analgetika, ale v chronické léčbě nejsou dobrou volbou, jelikož konzumace návykových látek může způsobit jiný typ bolesti.

zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button