Jídlo a stravování

Instantní nudle mohou vážně uškodit vašemu zdraví, neobracejte se na rychlovky!

Instantní nudle – jinak známé jako nejlepší vynález hned po krájeném chlebu. Pro vášnivé jedlíky všude ve světě je příprava tohoto pokrmu velice nenáročná a zabere pouze minutku nebo dvě. Mnohonásobně se tím ulehčí hon za jídlem pro rodiče s malými dětmi a zaměstnance, kteří prostě nemají volnou chvilku, kdy si pořádně uvařit. Nicméně, můžeme opravdu nahradit zdraví za něco, co nám pomáhá proti hladu?

Co si mnoho lidí neuvědomuje je, že tyto levné nudle, které srkáme pravidelně v kanceláři, z pohodlí našeho domova, nebo sdílíme dokonce s našimi dětmi, jsou popravdě nebezpečné našemu zdraví.

Země jako Čína, Indonésie a Japonsko jsou největšími spotřebiteli instantních nudlí na světě, podle odhadu z roku 2015. Jedním z nynějších hlavních půvabů instantních nudlí je nízká cena a nízký obsah kalorií. Existuje běžný mýtus, že když k těmto nudlím přidáte zeleninu, zvýší se jejich nutriční hodnota. Nicméně jako u mnohých jídel, zelenina a ovoce nedokáží plně vyrovnat negativní efekty nezdravých jídelních produktů.

Pokud jste tedy připraveni si přečíst, co instantní nudle doopravdy mohou udělat s vaším zdravím, zde je seznam obtíží, které mohou způsobit:

  1. Nestráví se dost rychle a jsou dokonce spojované s rakovinou

Instantní nudle vystavují váš trávicí systém velké zátěži a nutí ho rozkládat vysoce průmyslově zpracované nudle po dobu několika hodin.  To může také narušit hladinu cukru v krvi a uvolňování inzulinu, pokud dojde k rozštěpení příliš rychle. Vzhledem k tomu, potraviny jsou uloženy v těle tak dlouho v důsledku pomalého trávení, toxické chemické látky a konzervační látky jsou zachovány v těle, což často vede k nadměrnému vystavení butylhydroxyanisol (BHA) a t-butylhydrochinon (TBHQ).

Zatímco TBHQ a BHA jsou používány ve výrobcích, aby byly delší dobu použitelné (a můžeme je skladovat v našich regálech celé měsíce), obě chemikálie jsou ve skutečnosti karcinogenní. To znamená, že mohou způsobit rakovinu, a dokonce mohou vést k astmatu, úzkosti a průjmům, pokud je konzumujeme nebo jim jsme vystaveni po dlouhou dobu.

  1. Zvýšené riziko infarktu

Pokud máte hluboko do kapsy a instantní nudle jsou vaší oblíbenou svačinkou nebo pochoutkou, kterou konzumujete několikrát týdně, možná byste měli věnovat tomuto faktu speciální pozornost. Ve studii publikované v deníku o výživě bylo zjištěno, že ženy, které konzumují větší množství instantních nudlí jsou vystavené výrazně většímu riziku metabolického syndromu než ti, kteří jedli méně bez ohledu na celkovou stravu nebo cvičební zvyklosti. U těmi, kteří jedli instantní nudle více než dvakrát týdně, je o 68 % pravděpodobnější, že budou mít metabolický syndrom.

Pro ty, kteří netuší, co vlastně je metabolický syndrom – je to soubor symptomů, mezi které patří například centrální obezita, zvýšený krevní tlak, nízká hladina „dobrého“ HDL cholesterolu. Tím vším se značně zvyšuje riziko srdečního onemocnění, diabetu nebo malé mozkové příhody.

A proč se toto všechno děje? Hlavně proto, že během výroby těchto instantních nudlí, projdou fází hlubokého smažení. Jak všichni víme, hluboké smažení je pro lidi špatné. Takže nejen, že mají instantní nudle nízkou nutriční hodnotu, vysoký obsah saturovaných tuků, ale ještě k tomu prochází velice nezdravou přípravou.

  1. Obsahují velké množství soli

Všichni jsme si asi vědomi, že příliš mnoho soli škodí našemu zdraví. Mnoho lidí už však pravděpodobně netuší, jakou vlastně škodu může sůl způsobit. Instantní nudle jsou přecpané solí, a vysoká konzumace sodíku může vést k vysokému krevnímu tlaku a srdečním onemocněním.

  1. Některé nudle obsahují glutaman sodný

Glutaman sodný je dochucovadlo, které se často nachází v jídlech sebou v čínských, japonských a korejských pokrmech. Toto dochucovadlo je považováno za bezpečnou přísadu, o jejíchž škodlivých efektech se stále debatuje. Nicméně podle nutričních dat sesbíraných čínskými výzkumníky, opak je pravdou. Dlouhodobá konzumace glutamanu sodného vede k nadváze, proto je mu často také přezdíváno jako „tloustnoucí droga“. Až tedy příště budete uvažovat o instantních nudlích, raději je přeskočte a uvařte si něco zdravějšího. Existuje spousta zdravých, a přesto levných variant, jen nesmíte být líní hledat.

Nyní už víte, že i v nedostatku času na vaření není moudré nechat se zlákat zářivou etiketou lákavých instantních nudlí. Raději si do práce připravte ráno něco rychlého s sebou do krabičky, můžete to být i jen jednoduchý studený těstovinový salát. Všechno je lepší než nezdravé účinky instantních nudlí. Zeptejte se sami sebe, stojí vám těch pár ušetřených minut a korun za pozdější zdravotní obtíže, které se s vámi potáhnou dlouhou dobu a za tu námahou, kterou budete muset vynaložit, abyste se jich zbavili? Myslím, že odpověď je ne…

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button