Jídlo a stravováníZdravé tipy

Ovoce a zelenina mohou představovat riziko. Správné mytí vás ochrání, ale většina lidí to nedělá

Všichni dobře víme, že pro zdraví těla je nutné pravidelně konzumovat čerstvé ovoce a zeleninu. Látky, které tímto způsobem získáváme, jsou pro nás naprosto nenahraditelné a žádný jiný zdroj je nedokáže účinně suplementovat. Jenže má to své velké „ale“. Ovoce a zeleninu, kterou dnes koupíme, je potřeba před konzumací řádně omýt, jinak se vystavujeme velkému riziku, že si spíše uškodíme, než pomůžeme. Jenže jak na to? Stačí jen voda – a má být teplá či studená?

Mýt ovoce musíme nejen kvůli tomu, abychom jej zbavili prachu a nečistot. Na ovoci a zelenině mohou ulpívat i nebezpečné viry a bakterie, které nám mohou skutečně ublížit. Druhá věc je také to, že ovoce či zelenina kupovaná v supermarketu je vždy opatřena ochrannými pesticidy a dalšími látkami, které sice produkty chrání před zkažením, ale pro naše tělo mohou být toxické. Bohužel většina lidí to bere příliš na lehkou váhu a správné technice mytí ovoce a zeleniny nevěnují dostatečnou pozornost. Jak tedy na to?

Voda nestačí

Pokud se bavíme o odstranění prachu a nějakých nevýznamných nečistot, pak vám obyčejné opláchnutí pod proudem vody postačí. Chceme-li ale zlikvidovat viry, bakterie i pesticidy, pak je mytí pod vodou asi tak stejně účinné, jako kdybyste to nedělali vůbec a plody rovnou konzumovali.

Na mytí ovoce a zeleniny existují speciální přípravky. Výzkumy však dokazují, že tyto přípravky dokáží zlikvidovat jen asi 20 % pesticidů. U virů a bakterií je jejich účinnost závislá především na jejich typu. Pokud jde však o odolný vir, ani přípravek z drogerie vám nepomůže. A to samé platí i v případě pesticidů.

Pomůže ocet

Než za tyto přípravky zbytečně utrácet, je lepší dát pár korun za věc tak obyčejnou, jako je ocet. Je to přitom způsob, který se používal už odpradávna, a není tedy důvod, proč by neměl fungovat dodnes. Podle výzkumů se například u rajčat snížil počet pesticidů až o 94 %. Ovoce ani zeleninu ale samozřejmě není vhodné namáčet v čistém octu. Použijeme nálev vody s octem v poměru 1:3. Před konzumací pak potraviny řádně opláchneme ve vodě, aby na nich nezůstala pachuť či zápach.

Tato metoda zní skvěle, má ale přeci jen jeden háček. Ovoce a zelenina musí v nálevu zůstat alespoň 15 minut. Pokud tedy zrovna máte chuť na jablko, budete si muset chvíli počkat. Chce to mít jistou disciplínu, ale vyplatí se to. Máte jistotu, že do sebe přijímáte produkty, které vašemu tělu skutečně dělají dobře.

Jsou na tom bio produkty lépe?

Možná si říkáte, že řešením je nakupovat v bio kvalitě a těchto nepříjemností se bát nemusíte. To ale neplatí zcela. V bio zemědělství platí sice zákaz používání pesticidů, ale povrch ovoce či zeleniny stále může obsahovat různé chemikálie, a co víc, mohou tam být i různé plísně a mikroorganismy, které se na bioovoci či biozelenině množí rychleji. Tyto potraviny jsou právě kvůli své absenci pesticidní ochrany vystavené i škodlivinám, které u konvenční zeleniny nehrozí. Pokud ale použijete i u těchto produktů octové čistidlo, mělo by se podařit všechny tyto nepříjemné zárodky zlikvidovat.

Jsou i další možnosti

Pokud se vám octová lázeň příliš nezamlouvá nebo prostě doma ocet nemáte, existují samozřejmě i jiné možnosti. První zajímavou variantou je vytvoření desetiprocentního solného roztoku (1:10 s vodou). Do tohoto roztoku je pak nutné ovoce či zeleninu ponořit alespoň na dvacet minut. Poté jej opláchnete pod proudem tekoucí vody a usušíte papírovými utěrkami. Možné je volit i roztok s kyselinou citronovou nebo ovoce omýt 70% alkoholem. V dnešní vypjaté době také epidemiologové doporučují ovoce či zeleninu jednoduše zbavit slupky. Ano, ztratíte tím spousty vitamínů a minerálů, nicméně riziko kontaktu s virem se výrazně sníží.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button