Jídlo a stravování

8 důvodů, proč je čokoláda dobrá pro vaše zdraví

Čokoláda je vynikající na nervy, to všichni víme. Její chuť milují děti, teenageři, dospělí, muži i ženy. Také si rádi dáte po celém dni stresu a problémů kostičku čokolády a necháte jí v puse rozpustit. To je, ale slastný pocit, že? Všeobecně se však tvrdí, že čokoláda obsahuje spoustu cukru a ten se usazuje na břichu, bocích a podobně. A proto se jí někteří, i když je tak dobrá, vyhýbají. Není to škoda?

Čokoláda prospěšná pro zdraví

Nové studie ukazují, že konzumace vysoce kvalitní čokolády, konkrétně tmavé čokolády může pomoci. Vědci z Kalifornské univerzity v San Diegu zjistili, že lidé, kteří konzumují vysokoprocentní čokolády, mají nižší index tělesné hmotnosti než lidé, kteří ne. Další důkazy naznačují, že tato čokoláda může pomoci zamezit mrtvici, srdečním záchvatům a cukrovce. Čokoláda je tak pro tělo prospěšná, můžete jí s klidným srdcem jíst!

Samozřejmě je velmi důležitá kvalita čokolády, ty nejlevnější, které lidé obvykle nejčastěji konzumují vám spíš uškodí než pomohou. Abyste dosáhli maximálního zdravotního přínosu, zapomeňte na mléčné či jinak ochucené čokolády. Je nejlepší jí konzumovat jako minimálně zpracovanou, v čisté a tmavé formě. Dávejte pozor také na přísady jako kukuřičný sirup, hydrogenovaný olej, umělé barvy nebo ostatní příchutě. Sledujte také obsah kakaa, ten by měl být minimálně 70 procent.

Jaké jsou přínosy pro vaše zdraví, když budete konzumovat čokoládu? Přinášíme osm skvělých užitků, díky kterým budete i vy konzumovat čokoládu! Jaké to jsou?

Čokoláda je plná živin

Opravdu kvalitní čokoláda je bohatá na živiny. Sto gramů čokolády s obsahem kakaa 70 až 85% obsahuje:

  • 11 gramů vlákniny
  • 67% RDA pro železo
  • 58% RDA pro hořčík
  • 89% RDA pro měď
  • 98% RDA pro mangan
  • Má také dostatek draslíku, fosforu, zinku nebo selenu

Čokoláda je nabitá antioxidanty

Zejména pak tmavá čokoláda obsahuje vyšší koncentrace antioxidantů než jablka, černý čaj nebo červené víno. Antioxidanty z přírodních zdrojů, jako kakao, působí proti poškození buněk, což vede k viditelným známkám stárnutí a riziku vývoje některých chronických a oslabujících nemocí včetně Alzheimerovy a Parkinsonovy nemoci. To vše podle National Center for Complementary nad Integrative Health.

Čokoláda může chránit pokožku před UV zářením

Flavanoly, které tmavá čokoláda obsahuje, může pomoci chránit pokožku před ultrafialovými paprsky. Flavanol také zvyšuje tok krve a pomáhá udržovat pokožku hydratovanou. Ve dvanáctitýdenní studii, která byla publikována v Journal of Cosmetic Dermatology, bylo třicet účastníků, kteří během této doby konzumovali tmavou čokoládu s vysokým obsahem flavanolů, vykazovali zvýšenou odolnost proti UV záření.

Čokoláda zvyšuje inteligenci

Vědci na Johns Hopkins University zjistili, že tmavá čokoláda chrání buňky v mozku a v důsledku toho jí chrání před poškozením, které je způsobeno mrtvicí. Epicatechin, sloučenina nalezená v čokoládě, významně snižuje poškození mozku u myší, které utrpěly mrtvici. Vědci z California’s Salk Institute také zjistili, že epikatechnin zlepšuje vzpomínky u myší.

Čokoláda může urychlit ztrátu hmotnosti

Flavonoidy v tmavé čokoládě pomáhají snižovat odolnost vůči inzulínu a zabraňují tvorbě hladin krevního cukru, který brání přejídání. Tmavá čokoláda má také vliv na to, jak tělo synergizuje mastné kyseliny. Takto snižuje trávení a absorpci sacharidů. Zvyšuje také pocit plnosti.

Čokoláda zlepšuje náladu

Ukázalo se, že tmavá čokoláda obsahuje PEA, tedy stejnou chemickou látku, která se uvolňuje, když se zamilujete. Tmavá čokoláda také navíc stimuluje uvolňování endorfinů.

Čokoláda zlepšuje zdraví srdce

Ve studii, která proběhla s 470 staršími muži, bylo zjištěno, že kakao snižuje riziko smrti, která vzniká vlivem kardiovaskulárních nemocí a to až o neuvěřitelných 50% v průběhu 15 let. Další studie, která byla publikována v Journal of Clinical Nutrition zjistila, že konzumace kakaa a zejména tmavé čokolády, která je bohatá na flavonoidy pětkrát týdně snižuje riziko srdečních onemocnění až o 57 procent.

Tmavá čokoláda může pomoci zabránit cukrovce

Vědci v Itálii zjistili, že flavanoly v kakaovém produktu mohou zlepšit citlivost na inzulín nebo procesy těla, které jsou nutné a nezbytné k přeměně glukózy, tedy cukru, na energii. Další studie, která byla provedená v roce 2017 a zveřejněná v časopise European Journal of Clinical Nutrition zjistila, že u žen, které konzumovaly středně velké množství čokolády, bylo méně pravděpodobné, že se vyvine diabetes typu 2 než u žen, které jí konzumovaly méně, než jednou za měsíc.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button