Jídlo a stravování

Milujete chilli papričky? Jaký vliv ale mají na vaše zdraví a nemohou být škodlivé?

Milujete pálivé jídlo? Pokud ano, pak jsou pro vás chilli papričky jistě tím nejlepším přítelem. Zatímco někteří lidé nemohou pálivá jídla ani vidět, jiní si nedovedou představit, že by si každý pokrm „neokořenili“ trochou pepře, nebo právě chilli. Co ale o tomto pálivém „vynálezu“ víte? Které chilli papričky jsou nejpálivější a je jejich konzumace vůbec zdravá?

Proč pálí a jak moc?

Chilli papričky jsou charakteristické obsahem kapsaicinoidů. Z nich asi nejznámější jsou kapsaicin a dihydrokapsaicinem, což jsou sloučeniny, které v našem těle vyvolávají známou reakci – cítíme, že jídlo pálí, mále nepříjemný pocit v ústech, pálení očí, slzení, pálení úst apod.

Historicky se pálivost hodnotila zejména pomocí tzv. SHU jednotek. Zjednodušeně řečeno, počet jednotek SHU je závislý na tom, kolikrát je potřeba chilli papričku zředit vodou pro dosažení nepálivé chuti. Jenže takové hodnocení je dosti obtížné a především značně subjektivní – záleží na konkrétním ochutnavači.

Je to ale starší metoda, která se dnes již tolik nepoužívá. Spíše se využívá přesnější určení. Za spolehlivější je považována analytická metoda HPLC, u níž se stanovuje obsah kapsaicinu a dihydrokapsaicinu v daném vzorku chilli papričky. Tak se přesněji měří obsah pálivých sloučenin a můžeme lépe odhadnout, která paprička skutečně zapálí pořádně.

Jak vzniká pálení?

Po skousnutí chilli papričky se kapsaicinoidy uvolní a následně se smíchají se slinami. Tyto látky pak reagují s receptory, které máme umístěné na sliznicích. Efekt je následně podobný, jako by se sliznice dostala do kontaktu s velmi horkou tekutinou. Naše tělo tedy dle toho reaguje nám dobře známými symptomy, ale ve skutečnosti je to jen dojem, nikoliv reálné ohrožení našeho těla.

Čemu pálení prospívá?

Je známé, že konzumace chilli papriček dočasně zvyšuje energetický výdej. Je to samozřejmě jen dočasný efekt a vědci se domnívají, že jde pravděpodobně o následek vyplavení adrenalinu do krve. Jde také o důvod, proč se rostlinné extrakty s obsahem kapsaicinu velmi často využívají právě v doplňcích stravy na podporu spalování tuku.

Výhodou může být také to, že chilli papričky podporují vytváření tepla. Jde v podstatě o důsledek zvýšeného energetického metabolismu, ale pokud se potřebujete urgentně zahřát, může se to hodit.

Je chilli paprička prospěšná pro zdraví?

Vedle kapsaicinoidů jsou chilli papričky také zdrojem dalších látek, které mají pozitivní vliv na lidské tělo: 

Mezi ně patří třeba vitamin C, který je nejvíce zastoupený ve zralých červených plodech chilli papriček. Dále obsahují také nemalé množství vitaminu A, který je papričkách zastoupen zejména formou karotenoidů (beta-karotenu), které propůjčují papričkám typické zabarvení.

Papričky patří i mezi zdroje vitaminu K a 100 g chilli papriček obsahuje asi 19 % referenční hodnoty příjmu tohoto vitaminu. V neposlední řadě je třeba zmínit také flavonoidy. Mimo to se uvádí, že také samotný kapsaicin má pozitivní účinky na srdečně-cévní zdraví, má antimikrobiální vlastnosti mohl by dokonce přispívat k léčbě nádorových onemocnění.

Škodí chilli papričky zdraví?

Jak již bylo zmíněno výše, tento pálivý pocit, který všichni známe, pouze připomíná popálení, ve skutečnosti ale sliznice poškozená není. Je však pravdou, že určité vyšší množství kapsaicinu může vyvolat nevolnost, zvracení, bolesti břicha a další nepříjemné pocity.

Některé studie také ukazují, že pálivá jídla mohou být i rizikovým faktorem rozvoje nádorových onemocnění, jiné však došly i k opačným závěrům. Lze tedy uzavřít, že vždy je třeba přistupovat ke konzumaci čehokoliv s obezřetní a rozumem a nikdy nic nepřehánět.

ZDROJ: https://www.healthline.com/nutrition/foods/chili-peppers, Aktin.cz, 100 plus 1
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Pixabay: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/cervena-papricky-cili-papricky-cili-papricka-39390/

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button