DetoxikaceJídlo a stravováníPřírodní léčba

Shilajit: Minerální látka s pozoruhodnými účinky na zdraví. Víte, dokáže?

Shilajit je přírodní pryskyřičná látka, která se vyskytuje ve vysokohorských pohořích, zejména v Himálaji a v dalších vysoko položených oblastech. Tato záhadná látka se v tradiční medicíně používá již tisíce let a v moderní zdravotní péči si získává stále větší pozornost. V tomto článku se budeme zabývat pozoruhodnými zdravotními účinky shilajitu a jeho využitím.

Kde se tato látka získává?

Tato látka vzniká procesy, které v přírodě trvají stovky let. Nejrychleji probíhá však na horách, kvůli vyššímu tlaku, která zde panuje. Proto jsou jeho naleziště zejména ve vysokohorských lokalitách, ale je třeba pamatovat i na to, že každé naleziště může mít shilajit s různými vlastnostmi a odlišným složením jednotlivých prvků. Například shilajit z Himalájí je známý svým vysokým obsahem fulvových kyselin, jiné druhy ale mívají třeba vyšší obsah určitých minerálních látek jako manganu, železa, hořčíku či vápníku.

Přírodní zdroj minerálů

Shilajit je bohatý na minerály a stopové prvky, jako je železo, draslík, vápník a mnoho dalších. Toto přírodní bohatství je pro tělo velmi prospěšné, pomáhá vyrovnávat nedostatek minerálů a podporuje zdraví kostí, svalů a nervového systému.

Antioxidanty pro omlazení

Shilajit obsahuje řadu účinných antioxidantů, které chrání buňky před poškozením volnými radikály a oxidačním stresem. Tyto antioxidanty přispívají k mladistvému vzhledu a celkové pohodě. Pomáhají bojovat proti příznakům stárnutí tím, že snižují účinky environmentálních faktorů na pokožku a tělo.

Zlepšení kognitivních funkcí

Jedním z fascinujících přínosů této látky je jeho potenciál pro zlepšení kognitivních funkcí. Některé studie naznačují, že shilajit může zlepšovat paměť, soustředění a duševní pohodu. Předpokládá se, že posiluje zdraví mozku tím, že podporuje jeho optimální funkci.

Adaptogenní vlastnosti pro zvládání stresu

Shilajit je klasifikován jako adaptogen, což znamená, že pomáhá tělu přizpůsobit se stresu a udržet rovnováhu. Tato vlastnost může pomoci snížit škodlivé účinky chronického stresu, podpořit relaxaci a emocionální pohodu.

Posílení imunitního systému

Sloučeniny obsažené v této látce mají vlastnosti posilující imunitní systém, čímž pomáhají budovat přirozenou obranyschopnost organismu proti infekcím a nemocem. Pravidelná konzumace shilajitu může přispět k posílení imunitního systému.

Protizánětlivé účinky

Shilajit má protizánětlivé vlastnosti, které mohou pomoci zmírnit zánět a snížit bolest. Díky tomu je potenciálně velmi prospěšný pro osoby trpící stavy spojenými s chronickými záněty.

Zvýšení energie a výdrže

Mnoho uživatelů uvádí zvýšenou hladinu energie a lepší výdrž. Toto zvýšení vitality může být zvláště prospěšné pro sportovce a osoby s aktivním životním stylem.

Regulace hladiny cukru v krvi

Nové výzkumy naznačují, že shilajit může pomáhat regulovat hladinu cukru v krvi, což z něj činí potenciální doplněk stravy pro osoby s cukrovkou nebo osoby s rizikem vzniku tohoto onemocnění.

Zdraví pokožky

Antioxidační vlastnosti shilajitu se vztahují i na péči o pleť. Při lokální aplikaci mohou výrobky s obsahem shilajitu pomoci chránit pokožku před poškozením způsobeným UV zářením a znečištěním prostředí, a tak mohou podpořit tak zdravý a mladistvý vzhled pleti.

Shilajit je pozoruhodná přírodní látka s dlouhou historií používání v tradiční medicíně a rostoucím počtem vědeckých výzkumů, které podporují jeho zdravotní přínosy. Šilajit nabízí širokou škálu výhod pro ty, kteří chtějí zlepšit své zdraví a vitalitu. Stejně jako u jakéhokoli jiného doplňku stravy je nezbytné se před zařazením shilajitu do své wellness rutiny poradit se odborníkem, zejména pokud máte chronické zdravotní potíže nebo užíváte léky, aby bylo zajištěno jeho bezpečné a účinné užívání.

ZDROJ: https://aktin.cz/shilajit-mineralni-latka-z-hor-s-pozoruhodnymi-zdravotnimi-benefity

ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Karen W Lim: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/drevo-krajina-vesnice-leto-1089300/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button