Jídlo a stravování

Ketogenní dieta může pomoci se srdečním onemocněním, cukrovkou, rakovinou i obezitou

Podle výzkumů je nutriční ketóza odpovědí na dlouhý seznam zdravotních problémů, které počínají obezitou. Ketogenní strava mění metabolický motor vašeho těla. Jakmile se tak stane, vaše tělo je ve stavu, který se jmenuje ketóza. Ketogenní dieta je s vysokým obsahem tuku a nízkým obsahem karbohydrátů.

Ketogenní dieta

Tuto dietu vynalezl v roce 1920 doktor Henry Geyelin a to u pacientů s epilepsií. Doktor Geyelin zaznamenal u těchto pacientů zlepšení nejen u záchvatů, ale také v krevním cukru a tělesném tuku. Takže zlepšení bylo celkové a konečným výsledkem bylo rychlejší ubývání hmotnosti. Ideální poměr, kterého je u této diety dobré je:

  • 60 – 75% tuku
  • 15 – 30% bílkovin
  • 5 – 10% sacharidů

Je nutno se ujistit, že denní příjem čistých sacharidů je maximálně 20 gramů. Jde o takzvanou low – carb dietu, která změní metabolismus na spalování tuků. U keto diety je nutno najít správný poměr a díky tomu se budete cítit lépe, hubnete a pomůžete také při mnoha nemocech a civilizačních chorobách.

Jak funguje ketóza?

Ketogenní strava patří do rodiny diet s nízkým obsahem uhlohydrátů, a proto pracuje procesem, který vypouští glukózu z těla. Vaše běžná strava může obsahovat spoustu cukrů a sacharidů. Dortíky, čokolády, sladké nápoje a kromě toho jsou sacharidy ještě v běžných potravinách jako pečivo, různé přílohy a podobně. Tělo tak glukózu využívá jako palivo.

S touto dietou v průběhu času vyčerpáte glukózu v systému, a jelikož už jí běžnou stravou do těla nedostáváte, pak si jako palivo tělo vybírá tuk. Začne spalovat uložený tuk v těle a tím samozřejmě hubnete. Spalování tuků tímto způsobem se nazývá ketóza.

Boj s nemocemi

Tato dieta není jen určená pro hubnutí, ale tento typ stravy pomáhá také léčit různé nemoci. Ze stravy mají prospěch nejen pacienti s epilepsií, ale má také pozitivní účinky na lidi s cukrovkou, Parkinsonovou nemocí, srdečními onemocněními, Alzheimerovou chorobou nebo dokonce i rakovinou.

Vzhledem k tomu, že cukr podporuje růst nádorů a rakoviny, jídelníček, který neobsahuje cukr a jiné sacharidy může pomoci bránit rakovině nebo s ní i bojovat. Buňky v těle mají schopnost používat tuky jako zdroj energie, zatímco rakovinné buňky se nemohou metabolicky měnit, takže nemohou používat tuky jako zdroj energie.

Jestliže jste v ketóze si ověříte proužky. Ty měří ketonu v moči. Je nutné to, alespoň ze začátku, dělat pravidelně. Zjistíte tak, zda se v ketóze stále nacházíte nebo ne. Opatrní by měli být s touto dietou diabetici, lidé s vysokým tlakem nebo kojící ženy. V takovém případě je vždycky lepší se poradit se svým ošetřujícím lékařem.

Při keto dietě se dále doporučuje jíst třikrát denně, jíst jen v době, kdy cítíte hlad, nepřejídat se, jíst pouze do pocitu sytosti, vynechávat svačinky. Je dobré se vyhýbat také zpracovaným potravinám a jídlům, úplné tabu jsou fast foody. Používejte kvalitní potraviny. Přinášíme vám týdenní dietní plán, který pomáhá udržovat vaše tělo v ketóze.

Pondělí

Snídaně: Rajče, vejce a slanina

Oběd: Kuřecí salát se sýrem feta a olivovým olejem

Večeře: Losos na másle a vařený chřest

Úterý:

Snídaně: Bazalka, kozí sýr, rajčata a vejce

Oběd: Mandlové mléko, kakaové máslo, milkshake a arašídové máslo se stévií

Večeře: Masové kuličky s čedarem a zeleninou

Středa

Snídaně: Keto milkshake

Oběd: Krevety, olivový olej a avokádový salát

Večeře: Vepřové kotletky s brokolicí a parmazánem, zeleninový salát

Čtvrtek

Snídaně: Omeleta se salsou, koření, cibule, papriky a avokádo

Oběd: Celer se salsou, guacamole a hrstkou ořechů

Večeře: Plněné kuře se zeleninou a sýrem

Pátek

Snídaně: Rajčata a sýrová omáčka

Oběd: Zbytky z předchozího dne z večeře

Večeře: Salát, houby, steak a vejce

Sobota

Snídaně: Zeleninová omeleta se šunkou

Oběd: Hrst ořechů, šunka a sýr

Večeře: Vařený špenát, ryba a vejce na kokosovém oleji

Neděle

Snídaně: Vejce se slaninou a houbami

Oběd: Guacamole hamburger se salsou

Večeře: Hovězí steak s vejcem a salát

Chcete-li zlepšit své zdraví a celkově zhubnout pár kilogramů, pak je dobré zaměřit se na keto dietu a vyzkoušet, jaké účinky na vaše tělo má. Jak jsme výše zmínili, pokud máte nějaký zdravotní problém, je dobré se vždycky, pro jistotu, poradit se svým lékařem, který zná váš zdravotní stav.

Chcete-li zhubnout, bojovat proti rakovině, zlepšit svůj celkový zdravotní stav a mít dostatek energie, pak můžete vyzkoušet keto dietu. Uvidíte, jak skvělé výsledky pro vaše tělo může mít!

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button