Péče o tělo

Vysoké podpatky jsou tichým zabijákem, odložte je ještě dnes

Ženy nosí boty na podpatku z mnoha důvodů, ať už chtějí vypadat vyšší, aby zvýraznili svůdné křivky své postavy, nebo pro pocit síly spojeného s klapáním podpatků na chodníku. Většina žen pravděpodobně nosí vysoké podpatky zejména když chtějí na někoho udělat dojem a působit nebojácně a sexy zároveň. S podpatky se jednoduše každá žena cítí jako pán světa a je to úžasný pocit.

Věc se má však tak, žádná žena nikdy nevlastnila perfektně pohodlný pár bot na vysokém podpatku. Přesto však se rozhodujeme trpět a nadále kupujeme vytrvale tyto úchvatné boty, protože přeci jen „Krása bolí“. Pravdou však je, že výzkum nám vytrvale říká, že podpatky našim chodidlům rozhodně neprospíváme a zde si vysvětlíme několik důvodů, proč tomu tak je.

  1. Nošení vysokých podpatků může způsobit artritidu

Když pomyslíme na nazutí bot na podpatku, okamžitě se nám vybaví i bolestivé nohy a puchýře, ale dámy, přemýšleli jste nad tím, co dělají krásné boty s vašimi koleny? Harvardská studie zjistila, že nošení pěticentimetrových podpatků působí o 23 % více náporu na vnitřní stranu kolen, na rozdíl od nošení balerínek. Tento nápor tlačí koleno dopředu, pro přizpůsobení tlaku potřebného na to, aby byla žena vyvážená, když chodí nebo stojí. Tato studie naznačuje, že nošení podpatků přispívá alespoň částečně k faktu, že ženu jsou dvakrát tolik náchylné k vytvoření osteoartritidy v kolenech než muži. Přemrštěná cena jehlových podpatků se najednou nezdá jako výhodná v porovnání s operací kolene že?

  1. Podpatky mohou poškodit svaly nohou a chodidel

Když nosíte vysoké podpatky, tak bota namíří patu chodidla do vzpřímené pozice, což zkracuje Achillovu šlachu – shluk svalů u spodku lýtka. Zkrácení této šlachy, stejně jako zkrácení jiných lýtkových svalů může způsobit chronické bolesti nohou a svalové křeče. Napnutí těchto svalů může také způsobit plantární fasciitidu, zánět svalové kosti na spodu chodidla nazývaný plantární fascie. Pokud musíte nosit podpatky (protože jedna z deseti žen opravdu musí alespoň třikrát týdně), doktoři doporučují vyměnit podpatky za baleríny někdy v průběhu dne. Jinak může dojít k tomu, že kvůli neustálému napětí svalů bude nakonec nepříjemné nosit i ploché boty.

  1. Boty na podpatku mohou způsobit ischias

Vzhledem k tomu, že nošení podpatků vyžaduje, abyste posunuli váhu těla tak, aby se přizpůsobila naklánění nohy, vyklenutí vašich zad a pánve působí tlak na svaly dolní části zad. Ženy, které nosí vysoké podpatky často trpí ischiasem – chronickou bolestí nohou nebo tupostí. Ischias může způsobit, že stání, sezení, nebo chůze jsou extrémně nepříjemné, a dokonce velmi bolestivé. Jak se svaly v tříslech a kyčelní flexory stahují, kříž a svaly hýžďové kompenzují a mohou přejít do chronické křeče, a tím budou tlačit na ischemický nerv.

  1. Zátěž na krk

Pozměněné držení těla, které si člověk musí přivlastnit, aby mohl nosit podpatky, může způsobit tolik škody v horní polovině těla stejně moc jako v dolní. Nadmíru vyklenutá záda mohou způsobit, že budete držet hlavu vepředu, čímž se vyvíjí zátěž na svaly krku. Až tedy příště natáhnete pár vysokých podpatků a budete se připravovat na to, abyste měli hlavu hrdě vztyčenou během důležité prezentace v práci, možná uděláte lépe, když budete mít nohy pevně (a ploše) zakotvené na pevné zemi.

  1. Vysoké podpatky mohou způsobit poškození kostí

V tomto případě se nemluví pouze o zvýšeném riziku zlomení kotníku, když budete balancovat na jehlovém podpatku skrze velice příhodně umístěné kočičí hlavy v centru města. Podle zprávy ve Washington Post, podiatristé tvrdí, že chůze na vysokém podpatku po příliš dlouhou dobu může způsobit stresové zlomeniny nebo praskliny v kostech chodidla. Zas a znovu, pokud pravidelně chodíte dlouhé vzdálenosti nebo stojíte po dlouhou dobu během dne na vysokých podpatcích, příležitostně je vyměňte za ploché boty. Tím pomůžete uvolnit nápor na kosti chodidel.

Ve zkratce, pokud odejdete s kouskem rady ze všech předložených výzkumů, buďte hodní na své tělo, až příště pomyslíte na vylepšení nových šatů grandiózním párem podpatků. Vaše chodidla mají těžkou práci, protože vás musí přepravit z místa na místo ve vašem životě a nést vás kupředu. Jsou tím jediným párem, který máte, a také si jednou za čas zaslouží trochu odpočinku. Přestože to může být velice těžké a člověk uroní slzu při pomyšlení, že by neměl tolik nosit vysoké podpatky, ve výsledku to vše děláte pro zdraví svého těla, abyste mohli žít zdravě a šťastně bez následků.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button