Jídlo a stravováníKrásaNávodPéče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

První pomoc pro vlasy plné lupů

I pokud s lupy normálně problém nemíváte, zima může s pokožkou vaší hlavy zatočit a objeví se i lupy. Není lehké se jich zbavit a už vůbec ne tak, abyste pokud možno nezatížili vaše vlasy řadou chemických produktů. Tento problém může být skutečně nepříjemný a trapný a dokážeme pochopit, že potřebujete řešení, které skutečně funguje – a hlavně rychle a efektivně. My vám dnes poradíme jak přírodní cestou s tímto problémem zatočit. Vše jsou to přírodní a dostupné produkty, které možná už nyní máte doma.

Aloe vera

Aloe je magická rostlina, která je tím nejlepším pomocníkem, když jde o zdraví vlasů nebo pleti. Používá se k léčbě celé řady obtíží a poradí si i s lupy. Má totiž přirozené hydratační vlastnosti, které pokožce hlavy dodají potřebnou vlhkost i výživu. Gel z aloe vera můžete aplikovat přímo na pokožku hlavy a nechat působit. Nebo můžete gel přidat do svého klasického šamponu a kondicionéru a zlepšit jeho přirozené účinky.

Tea tree olej

Tento olejíček také určitě znáte jako skvělý produkt k léčbě kožních problémů. Opět dodává hydrataci a pomáhá nastolit ideální rovnováhu vlasové pokožky. Má protizánětlivé a protiplísňové účinky. Opět jej můžete aplikovat přímo na pokožku hlavy. Nechte působit ideálně přes noc a ráno umyjte tak, jak jste zvyklí. Používejte dvakrát až třikrát týdně, dokud potíže neodezní.

Jogurt

Jogurt určitě udělá dobře našemu trávení, ale že se dá použít i na lupy? Ano, je to velice populární způsob jak přírodní cestou skoncovat s lupy a byl používán už celá tisíciletí. Použijte plnotučný jogurt, naneste jej na pokožku hlavy a nechte působit 15 – 20 minut. Jogurt přirozeně zvlhčí pokožku hlavy a vlasům dodá sílu a lesk. Opakujte klidně několikrát týdně dle potřeby.

Zelený čaj

Nejen že prospívá metabolismu a pomáhá při hubnutí, zelený čaj umí zatočit i s lupy. Obsahuje totiž velké množství antioxidantů a má protizánětlivé účinky. Zelený čaj můžete pít, ale ideálně jej použijte přímo na pokožku hlavy. Nechte vyluhovat dva sáčky čaje bez příchuti a poté tento odvar naneste na pokožku i do celé délky vlasů. Nechte působit 30 minut a poté smyjte.

Vinný ocet

Ocet je populární surovinou při léčbě řady obtíží. A dokáže pomoci i při potížích s lupy. Pomáhá stimulovat odstraňování odumřelých kožních buněk, které rychle odpadnou a nekumulují se, aby následně vytvářely lupy. To pomáhá urychlit léčbu lupů a zabránit jejich dalšímu vzniku. Smíchejte vodu s octem v poměru 1:1 a naneste tuto směs na pokožku hlavy. Nechte působit 15 – 20 minut a poté smyjte. Ocet dodá také vlasům lesk a objem, takže i vaše vlasy budou působit lépe a zdravěji.

Jaké jsou příčiny vzniku lupů?

Možná se ptáte, jaké jsou příčiny vzniku lupů a zda můžete něco změnit, aby vás tato nepříjemnost už nepotkala. Příčin může být celá řada, ale mezi nejčastější patří:

  • nevhodná vlasová péče (nadbytek stylingových přípravků, produkty nevhodné pro váš typ vlasů)
  • nesprávný jídelníček
  • nedostatek vitamínů a minerálů
  • suchá pokožka
  • vážnější onemocnění (lupénka, kvasinková infekce, dermatitida), v případě přetrvávajících potíží konzultujte s lékařem
  • stres nebo psychické vypětí

Důvodů může být celá řada a není lehké přijít na to, proč se právě u vás lupy začaly tvořit. Pokud má ale dojít k úspěšné léčbě, která předejte i budoucím potížím, je nutné tuto příčinu odhalit. Zamyslete se nad svým jídelníčkem i nad vaším životním stylem. Určitě najdete oblasti, kde by bylo potřeba své zvyky vylepšit nebo změnit. Zaměřte se na to a jistě uvidíte změnu. Tělo si právě často kožními problémy žádá o změnu. Soustřeďte se také na své duševní zdraví a pravidelně odpočívejte a čerpejte novou energii. Právě stres a vypětí mohu být příčinou řady problémů nejen s pletí či vlasy.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button