Přírodní léčbaZdravé tipy

20 bylin proti bolestem hlavy, migrénám, nevolnostem, zánětům a stresu. Velký přehled – část 1!

Pokud jste jedním z milionů lidí, kteří zažívají migrény, víte, že jsou mnohem víc než jen bolest hlavy. Intenzivní pulzující a nesnesitelná bolest, která doprovází migrénu, může být oslabující.

Ve skutečnosti více než 90 procent lidí, kteří dostávají migrény, nemůžou v průběhu pracovat.

Většina lidí, kteří zažívají migrény, se rozhodnou pro léky. Mnozí se však obrací na přírodní terapie, jako jsou relaxační techniky a bylinné léky.

Roky před zavedením moderní medicíny celosvětové kultury rozvíjely bylinné prostředky pro bolesti hlavy a jiné běžné příznaky migrény. Mnoho z těchto bylinných tradic přežilo plynutí času. Přestože většina léčivých přípravků proti migréně nebyla pro jejich účinnost důkladně vědecky ověřena, mnoho z nich rychle získá podporu moderní lékařské komunity.

Při zvažování bylinné léčby migrény vždy buďte opatrní. Diskutujte o svém rozhodnutí se zdravotníkem dříve, než začnete nebo zastavíte jakoukoli lékařskou nebo bylinnou léčbu.

Mnoho bylin interferuje s jinými léky.

1.Kopretina řimbaba obecná

(Tanacetum parthenium)

Nejprve použitá ve starověkém Řecku již v pátém století byla používána k léčbě různých onemocnění. Patří mezi ně horečka, otoky a záněty. Lidé běžně užívali bylinu k uvolnění bolesti jako jsou bolesti hlavy.

Tato rostlina pochází z balkánských hor, ale lze ji najít téměř po celém světě. Východoevropské kultury tradičně používaly řimbabu pro bolesti hlavy, kousnutí hmyzem a další bolesti.

Modernější použití se rozšířilo i do léčby:

migrény

závrať

zánět

dýchací problémy

Řimbaba se obvykle upravuje sušením listů, květů a stonků. Tato kombinace se také používá k přípravě doplňků a extraktů. Některé kultury jedí listy syrové.

Hodnocení z roku 2011 naznačuje, že řimbaba je účinná léčba migrény, horečky, časté nachlazení a artritidy. Dokonce pět velkých klinických studií však pro většinu lidí, kteří zažívají migrény, mělo malý nebo žádný přínos.

Řimbaba může způsobit drobné vedlejší účinky, jako je například nadýmání, vředy v rameni a nevolnost. Při přerušení užívání můžete zaznamenat i mírné nežádoucí účinky. Tyto nežádoucí účinky mohou zahrnovat potíže se spánkem, zvýšené bolesti hlavy a bolesti kloubů.

Těhotné ženy, lidé, kteří užívají léky na hustotu krve, a lidé s alergiemi na rod sedmikrásky by se měli vyvarovat použití řimbaby.

2.Devětsil lékařský

(Petasites hybridus)

Devětsil se nachází v mokrých, bažinatých oblastech Evropy, Asie a Severní Ameriky. Lidé kdysi použili listy rostliny na zabalení a uchování másla za teplého počasí. Byl používán po celou historii pro různé účely. Řecký lékař Dioscurides původně použil rostlinu jako lék proti vředům na kůži.

Od té doby je používána k léčbě:

bolesti hlavy

astma

alergie

kašel

horečka

gastrointestinální problémy

všeobecná bolest

Většina bylinných léčivých přípravků využívá svého čistého kořenového extraktu.

Devětsil použijte ve formě tablet pro léčbu bolesti hlavy a migrény. Studie z roku 2012 podporuje závěry ze starších studií, že Devětsil je účinný při prevenci migrény při užívání 50 až 75 miligramů dvakrát denně.

3.Máta peprná

(Mentha x balsamea)

Máta peprná roste po celé Severní Americe, Evropě a Asii. Listy máty a jejich esenciální oleje se používají pro léčebné a kulinární účely.

Kromě léčby bolesti hlavy se také používá k ulehčení:

křeče

zuby

gastrointestinální problémy

nevolnost

Mátový olej a jeho aktivní složka, mentol, jsou k dispozici ve formě kapalných kapalin.

Čajové verze jsou také k dispozici pro snadné vaření.

Studie z roku 2010 zveřejněná v Mezinárodním věstníku klinické praxe zjistila, že mentol byl účinný při zastavení bolesti s migrénou a ulehčení při aplikaci na čelo a spánky v 10% řešení.

Mátový olej je jedním z nejjednodušších bylinných léčivých přípravků, který je snadno k dostání, protože se dá koupit ve zdravotnických obchodech a lékárnách.

 

4. Vrba

(Salix spp.)

Výtažek z vrbové kůry byl použit ve vývoji aspirinu, známého léku proti bolesti, redukčního činidla a protizánětlivého léčiva. Vrba obsahuje protizánětlivou složku nazývanou salicin. Studie z roku 2012 naznačuje, že vrba je také účinným antioxidantem.

Vrhovou kůru lze nalézt ve formě kapslí a jako žvýkací kůra u většiny obchodů se zdravou výživou.

 

5. Zázvor

(Zingiber officinale)

Zázvor je tropická asijská rostlina. Ta byla používána v bylinných lécích v Číně více než 2000 let.

Je také populární v indických a arabských lécích od starověku.

Zázvor se tradičně používá jako lék na:

bolesti hlavy

bolest břicha

nevolnost

artritida

příznaky nachlazení a chřipky

neurologické problémy

Zázvor byl dobře zdokumentován jako protizánětlivý, protivirový, protiplísňový a antibakteriální. Kromě toho studie z roku 2014 zveřejněná ve výzkumu fytoterapie ukázala, že přínosy zázvorového prášku byly srovnatelné se sumatriptanovým, běžným lékem na předpis s migrénou, avšak s menšími vedlejšími účinky.

Většina lidí může tolerovat čerstvý nebo sušený kořen zázvoru, doplňky nebo extrakt. Dbejte na to, aby nedošlo ke kombinování zázvoru s léky na ředění krve kvůli možným interakcím.

Čerstvý zázvor, zázvorné kapsle a zázvorový čaj je relativně snadné získat téměř v každém obchodě s potravinami nebo v lékárně. Můžete také zkusit pití zázvorové vody.

 

6. Kofein

Kofeinované čaje se v Číně během dynastie Ming staly běžnými. Během 18. a 19. století explodovaly v evropské popularitě. Zelený čaj byl používán v kombinaci s jinými bylinami proti bolesti z migrény v tradiční čínské medicíně. Káva zpočátku získala uznání v Arábii. Yerba mate, méně známý kofeinovaný čaj, pochází z Jižní Ameriky.

Lidé v mnoha kulturách konzumovali především kofein, který pomáhá léčit:

bolesti hlavy

vysoký krevní tlak

žaludeční problémy

pohlavně přenosné nemoci

rakovina

oběhové problémy

zánět

poškození kůže

nemoc ledvin

Kofein je také nalezen v řadě léků proti bolesti.

Ačkoli je kofein často studován v kombinaci s jinými léky proti bolesti, považuje se za užitečnou a bezpečnou přísadu pro mnoho lidí, kteří zažívají migrény. Studie z roku 2012 zjistila, že kombinace 1000 miligramů acetaminofenu a 130 miligramů kofeinu je zvláště užitečná. Avšak odběr kofeinu a příjem kofeinu mohou také způsobit bolesti hlavy a migrény.

 

7. KOZLÍK LÉKAŘSKÝ

(Valeriana officinalis)

Kozlík je domorodec z Evropy a Asie. Nyní se také běžně vyskytuje v Severní Americe. Byl uznán jako lék na nespavost. Kozlík byl v letech 1500 znám jako “všelék”, neboť byl používán k léčbě mnoha onemocnění.

Patří sem:

nespavost

bolesti hlavy

bušení srdce

třes

úzkost

Kozlík se obvykle užívá jako doplněk, čaj nebo tinktura ze sušených kořenů. Extrakt je také k dispozici ve formě kapslí.

 

8. SEMÍNKO KORIANDRU

(Coriandrum sativum)

Již více než 7 000 let používají lidé v různých kulturách hojivé a kořenové vlastnosti koriandrových semen. Koriandr byl chválen kvůli své schopnosti léčit onemocnění, které se pohybovaly od alergií po cukrovku až po migrény. Tradiční ájurvédská medicína používala koriandr, aby zmírnila tlak sinusu a bolesti hlavy tím, že nalévala teplou vodu přes čerstvé semena a vdechovala páru.

Výzkum léčivých účinků osiva je obecně zaměřen na jeho potenciál k léčbě artritidy a diabetu. Je třeba provést další studie, aby se zjistilo, zda je to užitečné jako lék na migrénu. Avšak protizánětlivý potenciál koriandrového semene může být přínosem pro některé lidi s migrénami.

Koriandrové semena mohou být žvýkány a používané v potravinách nebo čaji.

9. Andělika čínská

(Angelica sinensis)

Vychází ze stejné rodiny jako mrkev, petržel a celer, kořen Andělika byla používán jako koření, tonikum a léčivý krém již více než 1000 let, zejména v japonských, čínských a korejských praktikách. Moderní použití ji často kombinuje s jinými bylinami, aby se léčilo:

bolesti hlavy

únava

zánět

bolesti nervů

 

10. Levandulový olej

(Lavandula angustifolia)

Levandule známá svou sladkou vůní, levandulový olej (vyrobený z květů levandule) je vysoce voňavý a dlouho se používá k parfému hygienických výrobků. Levandule je původní v horských oblastech kolem Středozemního moře. V současnosti se v Evropě, Austrálii a Severní Americe šíří široce.

Levandulový olej byl používán ve starověkém Egyptě během při procesu mumifikace. Díky svým antimikrobiálním vlastnostem a čisté vůni byl později přidán do lázní v Římě, Řecku a Persii. Aromatické květy a jejich olej byly používány k léčbě všech nemocí, od bolesti hlavy a nespavosti až po stížnosti na duševní zdraví, jako je stres a únava. Mnohé z těchto historických použití jsou dnes populární.

Vdechování levandule během migrény může pomoci rychle zmírnit příznaky. Chcete-li použít levandulový olej, dýchejte vůni oleje nebo nanášejte zředěné roztoky na spánky. Pokud jej nezředíte správně, může olej na místě aplikace podráždit pokožku. Levandulový olej může být toxický, pokud je užíván perorálně v určitých dávkách.

 

pokračování v článku 2.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button