Přírodní léčbaZdravé tipy

Kostival, jedna z nejoblíbenějších bylinek našich babiček. Podívejte se proč

Kostival je bylinka, která se sklízí z vytrvalé rostliny s hustými kořeny a listy. Je to bylina, která byla doslova používána po stovky let z různých důvodů pro její úžasné léčivé vlatsnosti.

Zdravotní přínosy a využití byliny

Níže je uveden krátký seznam mnoha výhod a použití kostivalu.

1.Léčí problémy se žaludkem

Kostival byl úspěšně používán k léčbě poruchy trávení, syndromu dráždivého střeva a dalších stížností na systém trávícího traktu. Kostival může být také použit k léčbě a prevenci vředů, průjmu, hernií a dalších nemocí se žaludkem.

2. Respirační pomoc

Tato bylina se často používá k léčbě respiračních infekcí a uklidňuje bolest v krku a kašel. Kostival je již dávno používán k léčbě plicních onemocnění, sinusitidy a podráždění jícnových membrán.

3. Léčení ran

Kostival může být aplikován přímo na popálení a další rány, aby se vyléčily z infekce a urychlil se proces hojení. Byl dokonce používán i k léčení zlomených kostí. Byl používán tímto způsobem téměř před 2500 lety, přibližně 400 př.nl. Obklady mohou být vyrobeny z listů a aplikovány na postižené místo pro ošetření.

4. Klouby a otoky

Tinktury vyrobené z čerstvých listů lze aplikovat na tuhé a bolestivé klouby pro okamžité uklidnění. Pravidelná aplikace může také snížit otoky, což snižuje bolesti. Pokud můžete sehnat mast z bylinky ve vašem obchodu se zdravou výživou, můžete ho použít také na klouby postižené artritidou a osteoporózou.

5. Zdraví kůže

Teplé obklady z byliny lze také aplikovat na kožní vyrážky a záněty. Tinktura z kostivalu je také neuvěřitelně účinná při léčbě akné. Kožní léčebné vlastnosti této bylinky se rozšiřují i ​​na kožní vředy.

Jak používat Kostival

Můžete použít obklad nebo olej z kostivalu.

Ve většině zemí ho najdete dostupný jako tinkturu, krém nebo mast, proto pokud chcete olej, budete si ho muset vyrobit doma.

Čaj lze připravit přidáním 1 až 2 čajových lžiček sušených listů Kostivalu do 1 šálek vařící vody. Nechte luhovat asi 5 až 10 minut. Můžete užívat 3 až 4 krát denně.

Odvar z kořene lze vyrobit přidáním 1 čajové lžičky sušeného kořenu na 1 šálek vody, která se vaří po dobu 5 až 6 minut. Užívejte 3 až 4 krát denně.

Čaj může být vyroben a použit i jako obklad. Čerstvý list je možné použít tím, že ho nakrájíme a aplikujeme na kůži, zatímco rozdrcený kořen může být použit na menší ránu v případě potřeby.

Pozor

Je třeba dbát opatrnosti a rostlina by měla být vnitřně užívána jen krátkou dobu. Kostival by těhotné ženy neměly používat.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button