Jídlo a stravováníPřírodní léčba

Recept na domácí hořčici a její účinky na zdraví

Účinky hořčice

Zvyšuje metabolismus

Bohatý obsah vitaminů B v hořčici spolu s vlákninou pomáhá urychlit metabolismus, což umožňuje hubnutí. Dále vlákno v hořčici je skvělé pro vyčištění trávicího traktu a pro stimulaci pohybu střev. Používá se v tradičních domácích prostředcích k vyléčení problémů zácpy.

Protizánětlivá

Hořčice je plná hořčíku a selenu, které mají přirozené protizánětlivé vlastnosti. Pomáhají snižovat otoky v kloubech, snižují bolest svalů a také kontrolují nebo zpomalují problémy s artritidou a revmatoidní artritidou. Studie také ukazují přínosy hořčice při léčbě astmatu, protože pomáhají snížit zánět a vyčistí průchody. Topické použití hořčičného oleje také dělá zázraky pro uklidnění bolavých svalů a je velmi doporučeno pro sportovce. Pokud se spálíme, třeba od hrnce nebo kamen, tak hořčice krásně spálení zklidňuje a okamžitě regeneruje. Stačí postižené místo potřít.

Přínosy pro krásu

Hořčice je skvělá i pro vlasy a kůži! Pomáhá udržovat pleť vypnutou, zatímco antibakteriální vlastnosti pomáhají v boji proti běžným infekcím kůže. Dále bylo řečeno, že použití hořčice snižuje padání vlasů, upravuje pokožku hlavy a podporuje zdravý růst vlasů.

Základní surovinou pro výrobu domácí hořčice jsou hořičičná semínka. Ta jsou také velmi zdravá a pomáhají při léčbě vysokého krevního tlaku, podporují imunitu, působí proti migrénám, pomáhají při skleróze, při poruchách látkové výměny, bolestech žlučníku a jater, trávicích potížích, při vyrážkách, na uvolnění zácpy (1 lžička semínek na lačno). Případně jsou vhodná také na klouby v podobě obkladu.

Připravit si domácí hořčici je celkem snadné, rychlé a také levné. Ani při tom nenaděláte moc nádobí. Proto není divu, že se příprava hořčice stala zvláště pro labužníky oblíbenou činností. Hořčice jako pochutina se používá na celém světě, takže existuje bezpočet receptů pro její výrobu.

Recept na přípravu domácí hořčice

Je to jednoduché. Připravíme si 300g gramů semínek hořčice. Je jedno, zda světlá či tmavá, můžeme je promíchat a různě experimentovat s proporcemi. Dále jeden a půl sklenice octa. Lihový se hodí spíše pro opravdu pikantní hořčice a je třeba jej ředit. Pro jemnější hořčici použijeme například vinný a dvě lžičky soli. Semínka umeleme.

Na jemně mletou použijte kávový mlýnek, u hrubozrnné postačí mixér.

Po umletí či rozdrcení přisypeme sůl a zalijeme 1dcl vařicí vody. Pořádně promícháme, aby směs byla všude provlhčená. Přidáme ocet, znovu dobře promícháme a základní domácí hořčice je hotova. Nejlepší je nechat ji ještě den odstát v pokojové teplotě, a pak pár dní nechat dozrát v lednici ve vyvařených skleničkách.

Hořčici můžeme dobarvit kurkumou,aby byla krásně žlutá, chuť to moc nezmění.

Kremžskou hořčici uděláme tak, že nameleme najemno světlá smínka a přidáme do ní hrubě rozemletá semínka hořčice černé. Také můžeme přidat na uvedenou dávku 4 lžíce křenu,aby byla pikantní.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button