DetoxikaceNávodZdravé tipy

Naučte se vyjadřovat své pocity správně. Vybudujete tak zdravý a fungující vztah

Vztahy jsou pro většinu lidí tím hlavním, na co ve svých životech soustředí svou energii. Ať už se jedná o vztahy partnerské, rodičovské nebo i kamarádské a pracovní, chceme, aby dobře fungovaly a abychom se v nich cítily dobře a bezpečně. Budovat silné a upřímné vztahy je ale velmi náročné. Často se nám do cesty staví rozdílné názory a pohledy na věc a hlavně neschopnost vyjadřovat svá přání a požadavky správným způsobem. Přitom právě schopnost komunikace je základem každého vztahu. Umět v klidu a láskyplně formulovat své myšlenky tak, aby to nikomu neublížilo, a zároveň bylo zřejmé, o čem hovoříte, je skutečné umění.

Naučte se správné techniky jak vyjádřit své myšlenky a pocity a budujte pevné vztahy. Není to zas tak složité, jak by se mohlo zdát. Jde jen o to osvojit si několik principů, které vám pomohou hovořit vždy v klidu, s rozvahou a bez hněvu.

Slušnost především

Prvním principem je naučit se hovořit s citem, slušně a bez zvyšování hlasu nebo používání ostrých výrazů. Slušnost a zdvořilost je klíčem k tomu, aby si vás lidé vážili a abyste v jejich očích vyrostli. Pokud mluvíte s alespoň trochu rozumným člověkem, bude schopný váš citlivý přístup ocenit a chovat se k vám stejně. Kromě zdvořilosti je důležitým faktorem také správný čas. Řešení problémů vyžaduje vhodnou dobu a prostředí. Spory se nemají vytahovat, když někdo někam spěchá nebo je kvůli vnějším okolnostem znevýhodněn. Pokud nebudete těchto věcí zneužívat i vaše protistrana se k vám bude chovat obdobně a konflikty budou mít větší šanci na vyřešení.

Neignorujte varovné signály

Určitě dobře znáte signály, které vám značí, že ve vás roste vztek a jste doslova krůček od výbuchu. Zvýšený tep, pocení, tlak v hlavě nebo ztuhlé svalstvo. Tak vám vaše tělo dává najevo, že je načase opustit bitevní pole, jinak to špatně skončí. Výbuch vzteku ještě žádné hádce nepomohl. Pokud cítíte, že jste k tomu velice blízko, raději se omluvte a alespoň na chvíli opusťte místnost. Pár vteřin nebo minut klidu vám dá šanci znovu se zkoncentrovat a vrátit se do diskuze znovu vyzbrojen trpělivostí a slušností.

Zjistěte příčinu

Nedaří se vám zachovávat klid a chladnou hlavu? Vždycky vybuchnete? Snažte se identifikovat příčinu. Je to tón hlasu, který vás dráždí, způsob, jakým s vámi někdo jedná, vytahování starých problémů? Zjistěte, co ve vás vyvolává vztek a dřív než k tomu dojde, snažte se tomu předejít. Vysvětlete v klidu svému oponentovi, co vám vadí a čím komplikuje vaši domluvu. Jistě se vám podaří tyto potíže eliminovat a bude alespoň zjevné, že máte dobrou vůli.

Odpouštějte

Umět opravdu upřímně odpustit není nic lehkého. A učíme se tomu po celý život. Nicméně, pokud chcete budovat pevné vztahy, nelze se tomu vyhnout. Vždy se stane, že se s někým nepohodnete nebo vám někdo ublíží. Tomu se prostě nelze vyhnout, vy ani vaši blízcí nejste dokonalí. A jedinou cestou jak neustále vztahy obnovovat je odpuštění. Zkuste si zcela vědomě říci, že danému člověku odpouštíte a už mu nic nevyčítáte. Možná to nepůjde hned, ale trénink se vyplatí. A vy se budete cítit volněji, nezatíženi minulostí.

Cvičte

Ideálním způsobem jak se naučit zdravě uvolňovat stres, napětí a vztek je cvičení. Fyzická aktivita vám umožní vybít si zlost zcela přirozeně. Boxujte, běhejte, posilujte, skákejte… co vás jen napadne. Každému pomáhá něco jiného. Psychickou nepohodu a vztek uvolníte způsobem, který ve finále navíc prospěje vašemu tělu. Budete silnější, zdravější a dosáhnete větší duševní síly i pohody. Cvičení prospívá všem stránkám vaší osobnosti. Ne nadarmo jsou lidé, kteří sedí celé dny v kanceláři, ti největší bručouni.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button