Péče o těloPřírodní léčba

11 překvapivých způsobů, jak využít trochu jedlé sody

Jedlá soda, to je tajemství každého pečení. Využíváte jí v běžném každodenním životě, pečete s ní, může pomoci také při úklidu nebo ucpaném odpadu. Jedlá soda však není dobrá jen na pečení, ale poskytuje spoustu přínosných vlastností lidskému tělu. Použít jí můžete například také v kosmetice či péči o pleť.

Co je jedlá soda?

Skládá se 100% z hydrogenuhličitanu sodného. Jde o směs, která může být použitá v mnoha oblastech. Těstu pomáhá být krásně vláčné, napomáhá při struktuře i chuti dalších pokrmů. Po staletí se využívá při pečení chleba. Ve své přirozené formě je jedlá soda nahcolite, který je součástí přírodního minerálního natronu. Ten obsahuje velké množství hydrogenuhličitanu sodného, který byl využíván již od starověku.

V Egyptě byl kdysi natron využíván jako mýdlo k čištění, v roce 1846 se začala prodávat sloučenina, kterou dnes známe jako jedlou sodu. Umí toho opravdu spoustu. Přinášíme jedenáct způsobů, jak můžete jedlou sodu využívat. Jde o extrémně levný a dostupný produkt, který si jistě zamilujete.

Přírodní deodorant

Chcete-li se vyhnout parabenům, hliníku a dalším látkám, které běžně najdete v mnoha antiperspirantech a deodorantech, pak vsaďte na přírodní metody. Vyzkoušejte jedlou sodu. Jde o jednoduchý prostředek, který pomůže. Smíchejte jedlou sodu s vodou a vytvořte deodorant, který budete nanášet do podpaží.

Kousnutí hmyzem

Připravte si jedlou sodu a vodu. Smíchejte v pastu a aplikujte přímo na kousnutí hmyzem, zabráníte tak svědění a pálení. Jedlá soda pomůže také v léčbě vyrážek od jedovatého břečťanu.

Pálení žáhy, poruchy trávení a bolestivé vředy

Jedlá soda pomáhá ihned neutralizovat kyseliny žaludku a pomáhá také zmírnit pálení žáhy. Umí pomoci také při problémech s trávením nebo dokonce zatočí také s bolestivými vředy. Stačí smíchat ½ čajové lžičky jedlé sody v ½ sklenice vody. Tuto směs užívejte každé dvě hodiny. Máte-li víc jak 60 let, pak neužívejte víc než sedm ½ čajových lžiček za čtyřiadvacet hodin.

Odstranění odumřelé pokožky

Také chcete vyčistit pokožku a především chodidla s pomocí přírodních metod? Smíchejte tři polévkové lžíce jedlé sody s teplou vodou a do této směsi namočte nohy. Můžete si připravit rovněž pastu a s její pomocí drhnout nohy.

Relaxační lázeň

Jedlá soda a jablečný ocet vytvoří skvělou relaxační lázeň. Přidejte je do vany a vyzkoušejte.

Čistič rukou

Smíchejte tři díly jedlé sody s jedním dílem vody. Vytvoříte tak přírodní čisticí prostředek na ruce, který pomůže odstranit všechny nečistoty a neutralizuje také pachy.

Odstraní třísku

Přidejte jednu lžíci jedlé sody do malé sklenice vody a namáčejte oblast, kde je tříska dvakrát denně.

Úleva od spálené pokožky

Smíchejte ½ šálku jedlé sody s vlažnou vodou. Následně přidejte do vany a pocítíte příjemnou přírodní úlevu. Jakmile vyjdete z vany, neotírejte se, ale nechejte pokožku uschnout. Jedlá soda přinese další úlevu vaší pokožce. Směs můžete dát do lednice a aplikovat jako chladivý zábal na spálenou pokožku.

Zubní pasta

Jedlá soda má mírně abrazivní účinek, který pomáhá odstraňovat povlak, který se na zubech objevuje. Navíc také dodává zubům lesk, čistí je a odstraňuje nepříjemný zápach z úst. Zubní pasty, které obsahují jedlou sodu, umí zlepšit účinnost odstraňovaní zubního plaku. Proto je dobré vyhledávat pasty s jedlou sodou. Dále má tato látka také antibakteriální aktivitu a bylo zjištěno, že napomáhá k likvidaci Streptococcus mutant, což významně přispívá k zubnímu kazu. Vytvořit si můžete také svou vlastní zubní pastu!

Stačí použít šest dílů jedlé sody a jeden díl mořské soli. Vše umístěte do mixéru a promíchávejte aspoň třicet sekund. Poté uschovejte v uzavíratelné misce. A jak aplikovat? Vždy aplikujte na špičku ukazováčku menší množství této směsi a naneste na horní vnější dásně, vnitřní část horní dásně a poté na vnější a vnitřní část spodní dásně. Rozetřete směs také na zuby a vyplivněte přebytek. Nechejte v ústech působit asi patnáct minut a poté ústa pořádně vypláchněte.

Bílé zuby

Máte pocit, že jsou vaše zuby maličko zažloutlé? Posypte si ruku jedlou sodou, namočte do ní kartáček na zuby a aplikujte na své zuby. Opláchněte a zuby vyčistěte klasicky zubní pastou, jak jste zvyklí. Pro antifungální ústní vodu smíchejte 1 čajovou lžičku jedlé sody v ¼ sklenice vody a tímto roztokem vypláchněte ústa.

Jedlá soda jako čisticí prostředek

Jedlá soda se dlouhou dobu využívá také jako čisticí prostředek pro domácnost. Může pomoci vyčistit kuchyň, různé špinavé povrchy i zaschlé skvrny. Stačí jí jen aplikovat na místo, které potřebujete a pro lepší efekt můžete přidat několik kapek esenciálního oleje.

Kombinace jedlé sody a jablečného octa zase může pomoci vyčistit koupelnu a dokonce pročistí odtok. Smíchejte jedlou sodu s horkou vodou a namočte do této směsi pánve. Nechejte asi patnáct minut působit a poté vyčistěte.

Chcete pořádně vyčistit také gril nebo hračky? Smíchejte litr vody se čtyřmi polévkovými lžícemi jedlé sody a čistěte s nimi vše, co potřebujete.

Jedlá soda skvěle působí také jako změkčovadlo tkanin nebo jako bělidlo na textil. Můžete s její pomocí také čistit koberce, pokropte jej jedlou sodou, nechejte patnáct minut působit a potom velmi dobře vysajte s pomocí podtlaku.

Vyčistit stříbro a příbory je pro jedlou sodu hračka. Napusťte do dřezu teplou vodu, přidejte kus hliníkové fólie a jedlou sodu. Následně přidejte všechny příbory.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button