OstatníPéče o těloPřírodní léčba

10 překvapivých způsobů, jak můžete využít citronový esenciální olej

Jde-li o éterické oleje, pak všichni víme, kolik mohou mít skvělých přínosů pro lidské zdraví. Je možno je použít k mnoha různým účelům, nejen na krásné provonění vašeho interiéru, ale také pro podporu vašeho zdraví. Citronový esenciální olej je víceúčelový, můžete jej využít opravdu k mnoha věcem.

Tisícileté využití

Ve skutečnosti se tento olej využívá nejméně tisíc let k léčbě různých zdravotních problémů a stavů. Olej pochází z citronů, které jsou za studena lisované z kůry (na rozdíl od dužiny). Citronový esenciální olej je destilován a je vysoce koncentrovaný, což z něj činí mimořádně účinný lék.

Citronový esenciální olej obsahuje antioxidant nazvaný d-limonen. Ten je extrémně silný a dokonce může pomoci snížit riziko rakoviny. Citronový esenciální olej může obsahovat až 70 % d-limonenu, který částečně poháněl své silné přínosy pro zdraví. Kde citronový olej využít? Přinášíme deset možná překvapivých způsobů, jak může už jedna kapka citronového esenciálního oleje pomoci.

Nižší krevní tlak

Citronový olej je skvělou alternativou léků pro snížení krevního tlaku. Pomáhá oběhovému systému s průtokem krve. Stačí přidat jednu kapku citronového oleje do každé sklenice vody, kterou denně vypijete.

Bojuje s kašlem a bolestí v krku

Existuje důvod, proč vám vaše maminka dávala sklenici teplé vody s citronem, když jste byli nemocní. Citronové silice ve vodě mohou pomoci uklidnit bolest v krku. Do čaje nebo do teplé vody přidejte dvě až tři kapky tohoto citronového oleje, a zmírníte tak bolest v krku.

Posiluje imunitní systém

Citronový esenciální olej obsahuje vysoké množství vitamínů, což znamená, že může zlepšit funkci imunitního systému. Citronový olej také pomáhá stimulovat cirkulaci a produkci bílých krvinek, pomáhá bojovat proti infekcím a nemocem.

Pomáhá při pálení žáhy

Citronový esenciální olej pomáhá neutralizovat kyselinu ve vašem žaludku. Přidejte kapku citronového esenciálního oleje, jenž přidáte k horké vodě, a pomalu popíjejte půl hodiny před každým jídlem.

Zdravá pokožka

Citronový esenciální olej je dobrým prostředkem, který pomůže obnovit lesk vaší pokožky. Jde o přípravek se svíravým a detoxikačním účinkem, jenž omlazuje pokožku a brání ji před únavou. Jeho antiseptické vlastnosti pomáhají při léčbě pupínků a různých kožních poruch. Citron je také doporučován pro snížení nadměrného mazu na pokožce.

Pomůže s úzkostí a stresem

Citronový éterický olej je přírodním prostředkem, proto pomáhá při odstraňování duševní únavy, vyčerpání, závratí, úzkosti, nervozity a nervového napětí. Má schopnost osvěžit mysl, pomáhá pozitivnímu myšlení a minimalizuje negativní emoce. Také se věří, že vdechování tohoto oleje pomáhá zvyšovat koncentraci a bdělost. Citronový esenciální olej můžete využít také jako osvěžovač v místnosti.

Ztráta hmotnosti

Můžete s pomocí citronového oleje zhubnout? Možná vás překvapí odpověď: Ano, můžete! Jedna studie zjistila, že jen vdechování citronového oleje zvyšuje nervovou aktivitu, která pomáhá eliminovat tělesný tuk. Citronový olej je také velmi účinný pro snížení hladovění, což může mnoha lidem pomáhat při hubnutí.

Dezinfekce

Citronový esenciální olej může být skvělým dezinfekčním prostředkem, jenž pomáhá zabíjet mikroby a udržuje povrchy čisté.

Úleva od bolesti

Studie publikována v roce 2002 byla provedena v laboratořích na krysách. Krysy, které inhalovaly vůni citronové silice, vykazovaly snížení chování, které naznačuje bolest ve srovnání s kontrolní skupinou.

Péče o vlasy

Citronový esenciální olej je také velmi účinné vlasové tonikum. Mnozí lidé využívají tento olej k získání zdravých a lesklých vlasů. Také se využívá k odstranění lupů.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button