Jídlo a stravováníPřírodní léčbaZdravé tipy

20 potravin ke snížení hladiny cukru v krvi

Glykemický index je číslo spojené s konkrétními potravinami, které naznačují, jaký vliv má na hladinu glukózy v krvi. Chcete-li udržet hladinu cukru v krvi, je důležité jíst potraviny s nízkou hladinou glykémie. Nicméně hodnocení GI potraviny není v obchodě zpravidla inzerováno, takže je důležité, abyste při příštím nákupu měli na paměti několik vašich oblíbených položek s nízkou GI.

Mějte na paměti, že hodnocení GI 55 nebo méně je považováno za nízké.

Nízko glykemické potraviny

Čtěte dále, abyste prozkoumali některé glykemické potraviny, které pomohou snížit a regulovat hladinu cukru v krvi.

1. Oves

S hodnotou GI 51, oves nejen pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi, ale také vás pomáhá udržet v kondici plné hodiny. Vláknina v ovsu může také pomoci při řízení hladiny cholesterolu a krevního tlaku.

2. Mrkev

Mrkev má GI hodnost jen 19, což je nízká glykemická potravina. Mrkev je také bohatá na vitamín A a beta-karoten, které pomáhají podpořit zdraví očí a pokožky.

3. Brokolice

Tato velmi zdravá zelenina má GI hodnotu jen 10 a dodává spoustu vlákniny, bílkovin a vitamínů.

4. Zelí

GI je opět jen 10 pro zelí, a toto jídlo má nízký obsah kalorií a snadné zapracování do mnoha pokrmů.

5. Jahody

Jahody obsahují antioxidanty, které tělu pomohou bojovat proti volným radikálům, a navíc mají nárůst GI 40. Jahody také obohacují skvělou snídani.

6. Houby

Stupeň GI se může mírně měnit v závislosti na druhu hub, avšak průměrná hodnota GI je 10.

7. Rajčata

Rajčata jsou velmi zdravá a široce používaná jako preventivní opatření proti srdečním onemocněním a rakovině. Hodí 15 na glykemickém indexu, což je skvělé, protože mohou být začleněny do stravy mnoha různými způsoby.

8. Quinoa

Toto zrno je plné bílkovin, vlákniny, vitamínů a minerálů, a také se stane, že má GI hodnotu jen 53. Ačkoli není nejnižší z nízké, quinoa je stále dobrá možnost v dietě.

9. Třešně

Má nízký obsah kalorií a tuků, je bohatá na vitamíny, třešeň má pouze GI 22.

10. Kokosový ořech

Používá-li se pomalu, kokos může být skvělou volbou, když potřebujete něco sladkého, aniž byste museli sáhnout po něčem nezdravém. Má index GI 45.

11. Broskve

S jejich GI hodnotou 28, broskve jsou sladké a chutné léčení, které nezpůsobí zmatek v hladině cukru v krvi.

12. Jablka

Jedno jablko denně a nebudete potřebovat lékaře, s vlákninou a nízkou GI hodnotou 34. Poskytuje tělu také vlákninu, vitamíny a minerály.

13. Hrušky

Další skvělé ovoce s hodnocením GI 41. Zkuste je čerstvé nebo sušené.

14. Hrách

Nejen, že hrách je skvělá vegetariánská strava, ale je také nízkým glykemickým jídlem, které pomůže udržet vaši hladinu cukru v krvi. S GI hodností 39, hrách je také plný draslíku, vlákniny, bílkovin a vitamínu C.

15. Fazole

Fazole jsou skvělou alternativou bílkovin a v závislosti na typu mají nízkou GI hodnotu mezi 40-52.

16. Hummus

Jeden z nejnižších z nízkoglykemických potravin, hummus má GI hodnotu jen 6.

17. Kešu

Kešu má nízkou hodnotu glykemického indexu pouhých. Můžete ho také nahradit arašídovým máslem, abyste mohli dále regulovat hladinu cukru v krvi.

18. Švestky a sušené švestky

Nejen, že chutnají dobře a nutí vaše střeva k pravidelnému vyměšování, ale také mají nízký GI 24.

19. Zelená fazole

S GI hodnotou pouhých 15, zelené fazole jsou ideální položkou pro začlenění do mnoha pokrmů.

20. Česnek

Úžasný zdroj zdravých sloučenin jehož je GI je pouhých 10, což z něj činí velmi nízkoglykemickou potravinu.

Doporučení

Pokud jste diabetik, je velmi důležité udržet si hladinu cukru v krvi pod kontrolou. Zjistíte-li nyní, které potraviny mají některé z nejnižších indexů GI, pomohou vám učinit inteligentnější rozhodnutí v příštím čase, kdy potřebujete občerstvení. Nicméně, stejně jako u všech potravin, příliš mnoho věcí může být špatné pro vaše zdraví. Jenom proto, že je skóre nízké, neznamená, že byste se měli přejíst této potraviny při jednom posezení.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button