CvičeníJídlo a stravování

Podkožní a viscelární tuk: Jaké jsou mezi nimi rozdíly a který ohrožuje vaše zdraví?

Podkožní a viscerální tuk jsou dva typy tělesného tuku, které se liší svým umístěním a funkcí.

Podkožní tuk je tuk, který se nachází těsně pod kůží a je viditelný jako „ochablé“ oblasti těla. Plní několik důležitých funkcí, například poskytuje tělu izolaci, reguluje tělesnou teplotu a ukládá energii pro budoucí použití. Přestože nadbytek podkožního tuku může přispívat ke zdravotním problémům, jako jsou bolesti kloubů a problémy s pohyblivostí, není tak silně spojen se zdravotními riziky jako viscerální tuk.

Viscerální tuk je naopak tuk, který se nachází hluboko v břiše a obklopuje životně důležité orgány, jako jsou játra, slinivka a střeva. Slouží jako ochranný polštář pro tyto orgány, ale pokud se nadměrné množství viscerálního tuku nahromadí, může zvýšit riziko několika zdravotních problémů, včetně inzulínové rezistence, cukrovky 2. typu, srdečních onemocnění, vysokého krevního tlaku a některých typů rakoviny. Viscerální tuk totiž produkuje zánětlivé molekuly, které mohou narušovat normální fungování těchto orgánů a zvyšovat riziko chronických onemocnění.

Podkožní tuk

  • Jedná se o nejčastější typ tělesného tuku, který u většiny lidí tvoří přibližně 80 % celkového tělesného tuku.
  • Obvykle se nachází v oblastech, jako jsou boky, stehna, hýždě a břicho.
  • Je metabolicky aktivnější, než se dříve předpokládalo, a může hrát roli v citlivosti na inzulín a dalších metabolických procesech.
  • Jeho hromadění ovlivňují faktory, jako je genetika, věk, pohlaví a životní styl.

Viscerální tuk

  • Je známý také jako nitrobřišní tuk a nachází se hluboko v břišní dutině.
  • Je metabolicky aktivní a může uvolňovat hormony a další molekuly, které ovlivňují metabolismus a zánět v těle.
  • Jeho hromadění je silně ovlivněno faktory životního stylu, jako je strava, cvičení a stres.
  • Je spojen s vyšším rizikem zdravotních problémů, jako je inzulinová rezistence, cukrovka 2. typu, srdeční onemocnění, mrtvice a některé typy rakoviny.

Je důležité si uvědomit, že rozložení tuku v těle se u jednotlivých osob liší a někteří lidé mohou mít více podkožního tuku než viscerálního, zatímco u jiných tomu může být naopak. Proto se doporučuje měřit oba typy tuku pomocí metod, jako je obvod pasu nebo zobrazovací techniky, jako je magnetická rezonance nebo počítačová tomografie, abyste získali lepší představu o svém celkovém zdravotním riziku.

Podkožní i viscerální tuk mohou přispívat k celkové tělesné hmotnosti a nadměrná tělesná hmotnost je rizikovým faktorem pro řadu zdravotních problémů. Viscerální tuk je však obecně považován za nebezpečnější než podkožní tuk, protože souvisí s chronickými onemocněními.

Proto je důležité udržovat si zdravou hmotnost a minimalizovat nadbytečný tuk, zejména viscerální, aby se snížilo riziko vzniku chronických zdravotních problémů. Toho lze dosáhnout kombinací pravidelného cvičení, zdravých stravovacích návyků a úprav životního stylu.

Jak odbourat viscelární tuk?

Pro odbourání viscerálního tuku je důležité zaměřit se na celkové snížení hmotnosti kombinací zdravé stravy, pravidelného cvičení a úpravy životního stylu. Zde je několik tipů, které vám pomohou zbavit se viscerálního tuku:

  • Zvyšte fyzickou aktivitu: Zkuste se zaměřit na alespoň 150 minut středně intenzivního aerobního cvičení týdně, jako je rychlá chůze, jízda na kole nebo plavání. Přínosný může být také odporový trénink a vysoce intenzivní intervalový trénink.
  • Jezte zdravou stravu: Zaměřte se na vyváženou stravu bohatou na ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky, libové bílkoviny a zdravé tuky. Omezte příjem zpracovaných potravin, sladkých nápojů a nasycených a transmastných tuků.
  • Snižte stres: Chronický stres může přispívat k hromadění viscerálního tuku. Vyzkoušejte aktivity snižující stres, jako je jóga, meditace, hluboké dýchání nebo pobyt v přírodě.
  • Dopřejte si dostatek spánku: Nedostatek spánku může narušit hormony, které regulují chuť k jídlu a metabolismus, a přispět k přibývání na váze. Snažte se spát 7-8 hodin denně.
  • Vyhněte se kouření a nadměrné konzumaci alkoholu: Kouření i nadměrná konzumace alkoholu mohou zvyšovat riziko hromadění viscerálního tuku a dalších zdravotních problémů.
  • Zvažte odbornou pomoc: Pokud vám samotná úprava životního stylu nepomůže snížit množství viscerálního tuku, zvažte spolupráci s lékařem nebo registrovaným dietologem, který vám vypracuje individuální plán hubnutí.

Nezapomeňte, že úbytek viscerálního tuku vyžaduje čas a úsilí a neexistuje žádné rychlé řešení. Důsledný a udržitelný přístup k úpravě životního stylu je nejlepší způsob, jak dosáhnout dlouhodobého úbytku hmotnosti a snížit riziko chronických zdravotních problémů.

ZDROJ: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23968-subcutaneous-fat
ZDROJ obrázku: Pixabay

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button