DetoxikaceKrása

Očista těla – cesta ke krásné pleti. Při léčbě akné začněte uvnitř

I když si akné nejčastěji spojujeme s pubertou, pravdou je, že častokrát nás může postihnout, i když máme divoká studentská léta již dávno za sebou. V dnešní době není výjimkou, že s akné bojují jak muži, tak i ženy po třicátých nebo čtyřicátých narozeninách a nevědí, kde je problém. Je mnoho faktorů, které mohou stát za tvorbou nepříjemných pupínků, rozšířených pórů a podobných projevů. Jako tři hlavní se většinou uvádějí hormonální nerovnováha, špatná výživa a nedostatečná či nesprávná péče o problematickou pleť.

Nejčastější příčinou bývá právě hormonální nerovnováha, což v případě akné většinou znamená nadbytek mužských hormonů – a to jak v případě žen, tak i v případě mužů. Dalšími faktory, které ke zhoršení pleti výrazně přispívají, jsou stres, nedostatek vitamínů a minerálů a vliv znečištěného prostředí. Jak sami vidíte, dostat všechny tyto věci do „normálu“ tak, aby naše tělo bylo skutečně v pořádku a negativní dopady těchto vlivů se neprojevovaly na naší pleti, může být pěkný oříšek. Často ani dlouhé roky průběžných návštěv lékařů a kosmetiček nemají v mnohých případech moc velký efekt. Nic ale není ztraceno, jen ne možná potřeba méně se spoléhat na kosmetické produkty a lékaře a více zabojovat vlastni vůlí a iniciativou.

Vše začíná uvnitř

Kůže je zrcadlem toho, jaké je naše tělo uvnitř, vypovídá o stavu a funkci našich vnitřních orgánů. Pokud tedy chceme úspěšně léčit akné a zbavit se boláků či mastné pleti, je nutné zaměřit se nejprve na zdraví celého organismu. Ošetřovat kůži zvenku nestačí.

Prvním krokem je jistě zamyslet se nad tím, co jíme. Je důležité vysledovat potraviny a nápoje, které nedělají dobře našemu tělu a tím i kůži. U někoho to může být čokoláda, u jiného silně kořeněná jídla, někomu vadí alkohol, káva, příliš sladké nebo kyselé potraviny. Proto nelze obecně říci, že by například čokoláda měla na akné špatný vliv – u každého to funguje trochu jinak. Takto vytipované potraviny pak můžeme z našeho jídelníčku kompletně vyřadit nebo nahradit jinou variantou, která naše zažívání tolik nezatěžuje.

Obecně je důležité, abychom našemu tělu dodávali dostatek syrové zeleniny a ovoce, které nám zajistí přísun potřebných vitaminů, minerálů a vlákniny. Bohužel v dnešní době se již nedá zcela spoléhat na to, že na pultech supermarketů seženete skutečně kvalitní produkty bez pesticidů a dalších toxických látek, a je tedy lepší nakupovat na trzích nebo menších farmách.

Očista pomocí bylin

Náš organismus v sobě hromadí toxické a odpadní látky, se kterými si tělo samo nedokáže poradit. Vlivem znečištění a konzumace potravin plných chemikálií je naše tělo neustále pod vlivem těchto toxinů a my sami mu musíme pomoci zbavit se jich. Takzvané čistění krve a detoxikace těla by měla být nedílnou součástí prevence a léčení akné. Oblíbenou bylinkou pro tyto účely je zejména kopřiva, ale pomáhají i další bylinky jako například řebříček, pampeliška, tymián, lipový květ, meduňka, šalvěj, heřmánek a další.

Recept na detoxikační čaj

Smíchejte dva díly kopřivy, jeden díl květu a natě řebříčku, jeden díl máty peprné a jeden díl černého bezu. Tuto směs poté zalijte horkou vodou a nechte odstát v zakryté nádobě po dobu deseti minut. Pijte jeden šálek dvakrát až třikrát denně po dobu třech týdnů.

Doplňte vitamíny

Dostatek vitaminů a minerálů je základem pro zdraví celého našeho organismu a dostatečně silnou imunitu. Jsou však látky, které jsou obzvlášť přínosné pro zdraví naší kůže. Mezi ně patří zejména minerály selen, draslík a zinek, které přispívají k udržení zdravé struktury kůže, vlasů a nehtů. Dále je to vitamín E, který se řadí mezi důležité antioxidanty a pomáhá tělo chránit před vlivy volných radikálů.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button