Péče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

7 příznaků, které poukazují na nedostatek vitamínu B12

V dnešním světě není problém si koupit nejrůznější cizokrajné potraviny, ve kterých najdete dostatek vitamínů. Bohužel rychlá doba nás často nutí k rychlým fastfoodovým jídlům, která v sobě nemají žádné vitamíny, ale spíš kalorie, tuky a sacharidy. Tělo proto často trpí nedostatkem nejrůznějších vitamínů a minerálů, což se projevuje dál na různých procesech v lidském těle.

Nedostatek živin a vliv na lidské tělo

Nedostatek živin se objeví, když vaše tělo nedokáže absorbovat potřebné množství určité živiny. To se může stát vlivem špatného příjmu živin, těhotenstvím, stárnutím nebo bariatrickou operací, Crohnovou chorobou nebo rakovinou. Množství každé živiny, které vaše tělo potřebuje, závisí na úrovni aktivity, věku a pohlaví.

Některé z nejčastěji se vyskytujících nedostatků živin zahrnují:

  • Vitamín B12
  • Vitamín A
  • Vitamín D
  • Hořčík
  • Vápník
  • Železo
  • Jód

Funkce vitamínu B12 v lidském těle

Vitamín B12 je známý také jako kobalamin. Jde o vitamín, který je zodpovědný za funkci nervů, mozku a tvorbu krve. Vzhledem k tomu, že lidské tělo nevyrábí tento vitamín, získáváte jej ze stravy. Když je tohoto vitamínu nedostatek v lidském těle, mohou se objevovat různé rizikové faktory. Jaké například?

Kognitivní poruchy

Bylo vědecky dokázáno, že existuje silná vazba mezi nízkou hladinou vitamínu B12 a depresemi či nástupem demence. Studie také ukazují, že pacienti trpící demencí nevyužívají doplňky stravy, aby tento stav zvrátily.

Megaloblastová anémie

Megaloblastová anémie je stav, při kterém kostní dřeň produkuje nezralé, abnormální a velké červené krvinky, kterým se říká megaloblasty. V důsledku toho klesá počet červených krvinek v tkáních a orgánech. Nejčastější příznaky anémie tohoto typu jsou průjem, únava, nevolnost nebo svalová slabost.

Zvýšená hladina homocysteinu

Homocystein vzniká z rozpadu bílkovin. Když se objeví v nadměrném množství v těle, zvyšuje se riziko nemoci jako je mrtvice, srdeční záchvat nebo Alzheimerova choroba.

Zhoršený vývoj dítěte

Nedostatek vitamínu B12 u nastávajících maminek může být velmi škodlivý pro vývoj dítěte a to jak pro fyzický tak i pro ten kognitivní. To zvyšuje riziko poškození funkce mozku a závažných abnormalit.

Co způsobí nedostatek vitamínu B12

Nedostatek vitamínu B12 má vliv na celé lidské tělo a jeho klasické pochody. Následující skupiny jsou zvláště ohroženy nedostatkem vitamínu B12:

  • Vegani či vegetariáni
  • Lidé s gastrointestinálními poruchami jako stomatitida, anorexie nebo chronický průjem
  • Gastrointestinální poruchy jako Chronova choroba, žaludeční infekce a problémy se žaludkem
  • Těhotné či kojící ženy

Jaké jsou příznaky nedostatku vitamínu B12?

Nedostatek železa

Velmi často může být nedostatek vitamínu B12 maskovaný nedostatkem železa. Vzhledem k tomu, že B12 zvyšuje biologickou dostupnost železa, oba nedostatky jsou vzájemně propojeny.

Trvalá únava

Nedostatek vitamínu B12 je znám také tím, že buňky nedosahují dostatečného množství kyslíku, takže býváte letargičtí a unavení. Pokud se tedy takto často cítíte a to i v době, kdy jste spali celou noc, pak se poraďte se svým lékařem a zaměřte se na hladinu B12.

Mravenčení a brnění

Náhlé mravenčení, brnění nebo necitlivost bývají způsobeny nedostatkem kyslíku, který se nedostává do buněk. Jsou také častou známkou poškození nervů a nedostatkem vitamínu B12.

Problémy s pamětí

Příležitostné zapomínání, například na narozeniny kamarádů, mobilu doma nebo pracovních povinností je běžné, není to až tak velký problém. Začnete-li zapomínat opravdu pravidelně a hodně věcí, pak už může jít o příznak nedostatku vitamínu B12.

Závratě

Časté problémy se závratí mohou svědčit o nedostatku vitamínu B12 v lidském těle.

Bledá pleť

Vitamín B12 má jako jednu ze svých hlavních funkcí tvorbu červených krvinek. Je-li vaše pleť bledá, může to signalizovat nedostatek vitamínu nebo anémii.

Problémy se zrakem

Rozmazané vidění, špatné vidění nebo citlivost na světlo, to vše se může stávat lidem, kteří trpí nedostatkem vitamínu B12. Objeví-li se tento problém i u vás, neberte jej na lehkou váhu. Může se poškodit optický nerv.

Jak doplnit do těla vitamín B12?

Jídlo

Jeden z nejlepších zdrojů vitamínu B12 je jídlo obecně, zejména pak vnitřnosti, červené maso, mléčné výrobky, vejce a podobně.

Omezte konzumaci alkoholu

Nadměrný příjem alkoholu narušuje schopnost těla produkovat vnitřní faktor, který zase snižuje vstřebávání B12. Omezený příjem alkoholu pomůže tělu nevyčerpávat vitamín B12. Mírným příjmem je myšlena jedna sklenice pro ženy a dvě pro muže.

Správný příjem vápníku

Vápník zvyšuje vstřebávání vitamínu B12, proto se ujistěte, že ve své stravě budete mít dostatek potravin bohatých na vápník. Jde například o mléčné výrobky nebo zelenou listovou zeleninu.

Pijte brusinkovou šťávu

Bylo vědecky dokázáno, že brusinková šťáva, brusinky nebo brusinkové kapsle zvyšují biologickou dostupnost vitamínu B12. Vyvarujte se však brusinkových koktejlů a džusů, které obsahují spoustu cukru.

Do jídla přidejte pepř

Piperin je sloučenina, kterou najdete v černém pepři. Ta velmi výrazně zvyšuje biologickou dostupnost vitamínu B12 z jídla.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button