Péče o těloPřírodní léčba

Co všechno může ovlivnit každodenní konzumace kurkumy?

Kurkuma nebo také indický šafrán je koření, které pochází ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého. Má žlutou barvu a svůj domov našla v jižní Asii. Používá se v kari koření, často se využívá při dochucování jídel. Nicméně v poslední době se objevují častější názory, že kurkuma může být také zdraví prospěšná.

Koření napěchované zdravím

Účinky kurkumy na lidské tělo jsou známé už po staletí, no svou slávu nachází až nyní. Například v ajurvédské medicíně se kurkuma využívá již po celá staletí jako přírodní lék. Má rozsáhlé účinky na lidské zdraví, působí na hojení ran, na pokožku a mírní některá onemocnění. Kurkuma může pomoci v boji s infekcemi, některými druhy rakoviny, napomáhá k redukci zánětu, léčbě problémů s trávením a mnoha dalšími a dalšími nemocemi.

Dnes si už spousta lidí uvědomuje, jak skvěle kurkuma účinkuje. Kurkumu je dobré zařadit do své každodenní stravy. Jaké další účinky bude mít? Přinášíme vám šest skvělých výhod, které kurkuma lidskému tělu přináší, pokud je konzumována pravidelně.

Snižuje se zánět

Chronický zánět se může objevovat v důsledku špatných životních návyků. Nepravidelná a špatná strava, stres, nedostatek pohybu a podobně. To vše může mít negativní vliv na lidské tělo. Mnoho lékařů se domnívá, že chronický zánět je primárním faktorem, který je odpovědný za výskyt mnoha vážných zdravotních stavů jako například kardiovaskulární onemocnění, cukrovka, rakovina, Alzheimerova choroba a podobně. Účinnost a protizánětlivé vlastnosti kurkumy jsou potvrzeny četnými studiemi. Ta z roku 2007 ukázala, že kurkuma poskytuje úžasné výsledky, dokonce vykazuje lepší výsledky, než léky.

Sníží se riziko rakoviny

Studie prokázaly, že kurkumin, což je aktivní složka kurkumy, pomáhá zabránit několika formám rakoviny a to včetně rakoviny prsu, plic, žaludku, jater nebo tlustého střeva. Má protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Brání rozvoji rakoviny tím, že zasahuje do buněčné signalizace chronických onemocnění. Vědci z American Cancer Society tvrdí, že kurkumin může zasahovat do několika důležitých molekulárních cest. Ty se podílejí na vývoji rakoviny, šíření a růstu.

Pomáhá s poruchami trávení

Kurkuma má silné protizánětlivé vlastnosti. To znamená, že blahodárně působí na trávení a může snížit příznaky poruch zažívacího traktu. Podle studie, která byla provedena univerzitou v Marylandu je kurkuma velmi užitečná a to v případě poruch trávení nebo ulcerózní kolitidy. Výsledky také ukázaly, že kurkumin v kurkumě může stimulovat žlučník a zlepšit tak trávení. Má také schopnost zvyšovat produkci kyseliny žaludku, je tedy pravděpodobné, že kurkuma také může mírnit žaludeční vředy.

Podpora zdraví mozku

Dlouhou dobu je známo, že kurkuma léčí různé fyzické nemoci. Poslední dobou se dostává do podvědomí, že kurkuma má vliv také na duševní zdraví. Aktivní složka v kurkumě je uznávaná jako slibná léčba Alzheimerovy choroby. V mozku pacientů s touto nemocí se vytváří plak nazývaný beta-mayloidní. V klinické studii, která byla publikována v Journal of Neurochemistry se ukázalo, že extrakt kurkumy redukuje velikost amyloidového plaku a to až o 30% za týden. Jiná studie zase ukázala, že kurkuma může zastavit progresi roztroušené sklerózy za týden. Kurkumin je taky skvělé antidepresivum, ukázalo se, že může blokovat aktivitu enzymové monoaminooxidázy, která se spojuje s depresí.

Podpora zdraví srdce

Kurkuma je také velmi přínosná pro zdraví vašeho srdce. Studie na University of Maryland zkoumala účinky kurkuminu, pokud jde o odstranění plaku. Akumulování plaku v tepnách může způsobit mrtvici nebo srdeční záchvat. Kurkumin má schopnost snížit špatný cholesterol (LDL) a zabránit vzniku krevních sraženin. Může také interagovat s některými léky proti krevním sraženinám. Ujistěte se, že se s lékařem nejdřív o konzumaci poradíte.

Zmírňuje příznaky artritidy

Díky své silné a protizánětlivé vlastnosti může kurkuma účinně zmírnit příznaky artritidy. Bylo prokázáno, že kurkuma může poskytnout lepší výsledky než mnoho farmaceutických a volně dostupných léků. Podle studie měli pacienti s revmatoidní artritidou, kteří zahrnovali kurkumin do své stravy, dobré výsledky, snížila se u nich aktivita nemoci a také se snížili bolesti.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button