Jídlo a stravováníNávodPřírodní léčbaZdravé tipy

To nejlepší pro ženy po třicítce. Zjistěte, co byste měly jíst pro lepší fungování organismu a skvělý pocit

Stárnutí se nevyhne nikdo z nás. Zvlášť pro ženy však může představovat složitý proces, který se jim ani trochu nezamlouvá a snaží se ho všemi možnými způsoby zvrátit. Dnes vám neporadíme žádný zázračný recept, jak nezestárnout (ostatně takový recept ani neexistuje, a pokud existuje, tak zaručeně nefunguje). Pomůžeme vám ale zorientovat se v tom, co vaše tělo po třicítce potřebuje a jak jíst tak, abyste se nejen cítila skvěle, ale také stejně dobře vypadala.

S věkem naše těla jednoduše ztrácí schopnosti, které mělo, když jsme byly mladší. Je pro nás těžší udržet si zdravou váhu, stále hůře se nám sportuje, zažíváme i častější bolesti kloubů, svalů a větší únavu. Je to naprosto normální a pokud právě toto zažíváte, v ničem se nevymykáte průměru. Ale určitě vás nikdo nemůže vinit z toho, že byste si od těchto nepříjemných symptomů chtěla čas od času ulevit. A správná strava toto dokáže!

Co jíst, když je vám přes 30?

Ryby

Ryby jsou skvělou součástí každodenního jídelníčku pro děti i dospělé, ale zvláště při procesu stárnutí hrají důležitou roli. Ryby obsahují důležité látky, které pečují o zdraví pohybového ústrojí a pomáhají překonávat či mírnit bolesti kloubů a svalů. Mají v sobě také dobře známé omega 3-mastné kyseliny, které zase prospívají zdraví naší nervové soustavy a mozku. Podporují schopnost učení, koncentrace a paměti.

Ořechy

Ořechy jsou plné vitamínu E, který pomáhá udržovat imunitní systém v kondici a připravený čelit všem útokům virů a bakterií. Navíc napomáhá také ke zdraví pokožky a redukuje první známky vrásek nebo pigmentových skvrn. Ořechy jsou také zdrojem zdravých tuků, které nám dodávají dostatek energie, abychom zvládly všechny výzvy a úkoly, které máme před sebou.

Bílkoviny

Více než kdy dříve by se vaše strava měla sestávat z velkého množství bílkovin. Metabolismus totiž už není tak rychlý jako dřív a to, co jste si mohly dovolit jíst ve dvaceti, vám už teď akorát přidává další faldíky okolo břicha. Zaměřte se na konzumaci bílkovin. Ty vás zasytí, a přitom se neuloží. Zaměřte se na konzumaci lehké masa jako je kuřecí nebo králičí, jezte více mléčných výrobků a dopřejte si i rostlinné bílkoviny v podobě luštěnin.

Fazole

Nedávné studie odhalily, že ženy, které konzumují každý týden alespoň tři porce fazolí, mají méně vrásek než ty, které to nedělají. Fazole jsou totiž plné antioxidantů, které naši kůži ochrání před vlivy znečištění i UV záření ze slunce. Pomáhají udržovat pleť hydratovanou i vyživenou.

Železo

Železo je důležitým minerálem, který ženy často postrádají. Na vině může být třeba silné menstruační krvácení a nedostatečný přísun železa ze stravy. Přitom nedostatek železa může vést k chudokrevnosti, která se projeví zvýšenou bledostí a únavou. Jídla bohaté na železo jsou mimo jiné špenát, hovězí maso, cereálie nebo bílé fazole.

Draslík

Draslík je další důležitý minerál, který ženám často chybí. Je však nutný k zajištění ideální hladiny krevního tlaku a také k ochraně cév a srdce. Pomůže zejména zvládat stres a vypětí a udržovat si rovnováhu a stabilitu i v náročných dnech. Posiluje také kosti, a zabraní tak rozvoji osteoporózy. Dopřejte si jej v podobě čočky, banánů nebo brambor.

Ženy po třicítce by také neměly zapomínat na pravidelný pohyb. Cvičit byste měly alespoň třikrát týdně a každý den ujít pěšky alespoň 10 tisíc korků. Budete-li tyto zásady dodržovat a zároveň jíst zdravou a vyváženou stravu, nemusíte se bát kil navíc ani zdravotních problémů. Udržujte se také v dobré psychické kondici. Pomohou meditace, jóga nebo třeba i návštěva speciálního semináře nebo obyčejné setkání s kamarádkami.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button