DetoxikaceJídlo a stravování

Zázrak jménem jablečný ocet: Mýtus nebo pravda?

Ocet se konzumuje již tisíce let. Většina lidí ho jí v salátových zálivkách nebo omáčkách, ale používá se k mnoha různým účelům. Ocet je jedním z největších darů přírody – skutečným přírodním produktem. Jakýkoli alkoholický nápoj, ať už je vyroben z jablek, hroznů, datlí, rýže nebo obyčejného bílého cukru, se po vystavení vzduchu přirozeně změní na ocet. Právě bakterie na vzduchu přeměňují alkohol v jablečném moštu, víně a pivu na kyselinu octovou, která dává octu jeho ostrou kyselou chuť. 

Obsahuje vitaminy C a B a také kyselinu octovou, která zvyšuje vstřebávání důležitých minerálů z přijímané potravy a zpomaluje rychlost, s jakou tělo přeměňuje sacharidy na cukr.

V poslední době je jablečný ocet oblíbený při očistných detoxikačních dietách, hubnutí, kontrole cukrovky, snižování hladiny cholesterolu a dalších. Chcete-li slyšet novinky, jablečný ocet je novodobým všelékem. Je však všechen ten humbuk skutečně pravdivý?

Výzkum říká, že… Mýtus nebo fakt?

Jablečný ocet se jako konvenční lék používá již po staletí. Je známo, že má řadu zdravotních tvrzení, ale žádné z nich není podloženo dobrými a přesvědčivými důkazy. Po tisíce let se ocet používal k ochucování a konzervování potravin, hojení ran, boji proti infekcím, čištění povrchů a léčbě cukrovky. Přestože je ocet ceněn jako kulinářský prostředek, v jeho léčebném využití neexistují jednoznačné odpovědi. Vědecké studie nepotvrzují použití octa jako dezinfekčního prostředku, a to ani lokálně, ani perorálně. Důkazy spojující užívání octa se snížením rizika hypertenze a rakoviny jsou nejasné, nicméně mnoho nedávných výzkumných studií doložilo, že požití jablečného octa snižuje reakci glukózy u zdravých dospělých osob a u osob s cukrovkou.

Příznivci jablečného octa tvrdí, že pomáhá při hubnutí, odstraňování toxinů, regulaci hladiny cukru v krvi, snižování cholesterolu, zlepšuje trávení a poskytuje probiotika posilující imunitní systém. Některé studie provedené na myších ukázaly, že kyselina octová obsažená v octu může podporovat spalování tuků a hubnutí, snižovat hladinu cukru v krvi, zvyšovat citlivost na inzulin a zlepšovat hladinu cholesterolu. Bohužel těchto studií bylo velmi málo a nebylo zjištěno mnoho faktů s využitím lidských subjektů, což omezuje jejich platnost.

Nežádoucí účinky, rizika a mýty

Ne všechny výzkumy ukázaly pozitivní výsledky. Než přidáte jablečný ocet do svého jídelníčku, nezapomeňte se poradit se svým lékařem. Může se totiž vzájemně ovlivňovat s diuretiky, projímadly a léky na cukrovku a srdeční choroby. Zpožděné vyprazdňování žaludku, které může pomoci zabránit prudkému nárůstu hladiny cukru v krvi tím, že zpomalí jeho vstřebávání do krevního oběhu, může také zhoršit gastroparézu u diabetiků 1. typu.

  • Jablečný ocet může pomoci snížit chuť k jídlu, ale může vyvolat pocity nevolnosti, zažívací potíže a podráždění hrdla.
  • Je velmi kyselý a může dráždit hrdlo a žaludek. Jablečný ocet nikdy nekonzumujte na lačný žaludek a vždy jej užívejte něčím zředěný.
  • V souvislosti s nadměrným užíváním jablečného octa se objevují zprávy o snížené hladině draslíku a vápníku.
  • Může pomoci posílit imunitní systém; většina jablečného octa se však požívá v zálivkách na saláty nebo v marinádě na zeleninu. Právě tato zelenina a vitaminy obsažené v jablečné šťávě nejvíce posilují imunitní systém.

Někteří lidé užívají jablečný ocet ve formě tablet. Odborníci na zdraví tvrdí, že ne všechny octové tablety jsou stejné. Mnohé neobsahují dostatečné množství kyseliny octové a u jiných jí musíte užívat příliš mnoho. Pravost tablet nebo značky je třeba před užíváním prozkoumat a poté si je nechat schválit lékařem.

Nerafinovaný a nefiltrovaný jablečný ocet

V jablečném octu se jedná o složitou strukturu kyselin, které se zdají být zdraví prospěšné. Stejně jako mnoho jiných věcí v přírodě má i ocet v nefiltrované, neupravené a nerafinované podobě řadu výhod, které se filtrováním a zahříváním ztrácejí. Nerafinované octy mají kalný vzhled a obvykle obsahují matečnou kulturu. Čiré a pasterizované octy obvykle matečnou kulturu neobsahují a nemají stejné výhody.

Zdravé způsoby požití jablečného octa

Pro léčebné účely se doporučuje maximálně 1 až 2 polévkové lžíce denně. Před zahájením alternativní léčby jablečným octem se vždy poraďte se svým lékařem. Lze jej používat následujícími způsoby:

  • 1 až 2 polévkové lžíce zředěné ve dvou decilitrech vody
  • do salátových zálivek
  • přidejte do marinád na maso a zeleninu
  • vmíchejte do polévky

Jablečný ocet může mít při správném užívání některé zdraví prospěšné účinky. Mnoho lidí potvrzuje jeho účinnost. Abyste však zůstali v bezpečí a předešli vedlejším účinkům, je důležité používat správné množství a správným způsobem. Za relativně bezpečné se považuje vyzkoušet dávky menší než 2 polévkové lžíce denně. Celkově lze říci, že nejlepším způsobem, jak se těšit optimálnímu zdraví, je jíst vyváženou stravu plnou zeleniny a libového masa, vyhýbat se zpracovaným potravinám a věnovat se pravidelné fyzické aktivitě.

Způsoby použití jablečného octa

  • Deodorant: Jablečný ocet má antibakteriální účinky a tvrdí se, že odstraňuje nepříjemné pachy. Vyzkoušejte to smícháním jablečného octa s vodou a vytvořte si tak deodorační sprej.
  • Namáčení nohou a deodorant: Můžete jej smíchat s vodou a epsomskou solí a vyrobit si přípravek na namáčení nohou, který vám může pomoci zbavit se nežádoucího zápachu nohou tím, že zabije bakterie způsobující zápach. Otírání podpaží zředěným jablečným octem může ničit bakterie a lze jej také použít jako deodorant.
  • Tonikum na obličej: Jablečný ocet údajně pomáhá napravit stav pleti a snižuje známky stárnutí, pokud se používá jako pleťové tonikum.
  • Past na octomilky: Nalijte trochu jablečného octa do hrnku a přidejte několik kapek mýdla na nádobí, aby se zde mušky utopily.
  • Uvařte lepší vejce: Přidáním octa do vody, kterou používáte k vaření vajec, můžete dosáhnout lépe uvařených vajec.
  • Omyjte ovoce a zeleninu: Jablečný ocet odstraní více zbytků chemických látek nebo pesticidů a pomáhá zničit všechny nebezpečné bakterie na potravinách.

Jak sami vidíte, účinky octa nejsou zcela prokázané… Je tedy jen na vás, do jaké míry se rozhodnete tomuto přírodnímu prostředku věřit. Za zkoušku určitě nic nedáte, ale pamatujte na to, že nic se nemá přehánět a ani nadměrná konzumace octa rozhodně není nic prospěšného.

ZDROJ: https://aktin.cz/jablecny-ocet-opravdu-takovy-zazrak-jak-je-prezentovano
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Ksenia Chernaya: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/osoba-svatek-ruka-lzice-4048713/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button