OstatníPéče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

21 způsobů k čemu je možno využít přírodní levandulový esenciální olej

Esenciální oleje jsou pro zdraví a relaxaci velmi prospěšné. Stále častěji a častěji se objevují v domácnostech po celém světě. Vůně levandule je velmi příjemná a co víc, je také zdraví prospěšná. Levandulový olej má mnoho možností využití. Studie poukazují na skvělé účinky této všestranné byliny na lidské tělo. Tato příjemná a aromatická bylina je oceňována pro svou krásu a vůni. Kromě toho má také velmi dobré účinky na lidské zdraví.

Silice levandule

Esenciální levandulový olej je tedy přínosem pro lidské tělo. Chcete i vy využívat tento olej? Pak nemusíte chodit daleko! Přinášíme 21 možností, jak a na co využít levandulový olej. Jaké má účinky a výhody? To vše se dozvíte!

Pomáhá proti úzkosti

Snad jednou z nejznámějších schopností, jakou levandulový olej má, je vyvolat klid. Levandule je uklidňující, antikonvulzivní(účinná proti křečím) a sedativní. Používá se ke snížení úzkosti a depresivních pocitů. V roce 2012 publikovala časopis Journal of the Medical Association of Thailand studii, ve které se zjistilo, že levandulový olej významně snížil krevní tlak, srdeční frekvenci a teplotu pokožky u lidí. Navíc také nálady se díky levandulovému oleji stávají aktivnější u lidí, kteří vdechovali levandulový olej.

Připravte si rozprašovač, do kterého přidáte vodu spolu s několika kapkami levandulového oleje. Tuto směs můžete rozstřikovat během dne na obličej. Jestliže nemáte rozprašovat, poté můžete v dlani rozetřít 2 – 3 kapky levandulového oleje a vdechovat. Můžete tyto kapky vetřít do nohou, zápěstí či kamkoliv jinde. Jestliže jste na bylinky citliví, pak vmíchejte kapky levandulového oleje do lžíce kokosového oleje a tuto směs aplikujte na pokožku.

Růst vlasů

Existuje několik faktorů, které přispívají k vypadávání vlasů. Může to být deprese, úzkost nebo také stres. Můžete využít účinky levandulového oleje. Stačí jen masírovat pokožku s pomocí levandulového oleje. Krevní oběh pomáhá stimulovat růst vlasů. Levandulový olej navíc také zvyšuje počet vlasových folikul, zvyšuje hloubku folikul a podporuje růst vlasů za pouhé čtyři týdny.

Levandule podporuje růst vlasů, zvyšuje cirkulaci a pomáhá vyrovnávat přírodní tvorbu oleje na pokožce hlavy. Přidejte do jojobového oleje esenciální olej (levandulový, olivový či kokosový) a masírujte pokožku hlavy. Tím regenerujete vlasy a hydratujete folikuly.

Bolest hlavy

Levandulový olej se využívá také k prevenci a zklidnění bolesti hlavy. Ať už trpíte migrénami nebo jinými typy bolesti hlavy může vám levandulový olej poskytnout úlevu. Použití levandule k prevenci migrény bylo prokázáno jako účinné. Byla provedena tříměsíční studie a to u pacientů, kteří trpěli opakujícími se migrénami. Při denním podávání levandule se snížila četnost migrény.

Jak použít levandulový olej proti bolesti hlavy? Můžete jej aplikovat doma či v kanceláři do difuzéru a během dne vdechovat. Můžete si také připravit levandulový čaj. Postačí jedna čajová lžička sušené levandule a osm uncí horké vody. Poté nechte pět až sedm minut louhovat, sceďte. Při popíjení vdechujte páru.

Léčení nespavosti

Levandule byla také po stovky let používána jako lék pro nespavost, syndrom neklidných nohou a dalších problémů, které se spojují se spánkem. Levandulový olej je přírodní sedativum díky fytochemického metanolu. Ovšem pozor, nevyužívejte s jinými sedativními léky a léky na spánek. Chcete-li si vytvořit vlastní pomůcku pro spánek, smíchejte pět či šest kapek levandulového oleje s půlkou šálku destilované vody. Aplikujte tuto směs na vaše ložní prádlo. Můžete také levandulový olej přidat do difuzéru a použít.

Léčba akné

Levandule má antibakteriální účinky, což skvěle pomáhá proti akné. To je způsobeno bakteriemi, které jsou zachyceny pod horními vrstvami pokožky. Aplikujte levandulový olej (smíchaný například s jojobovým či kokosovým olejem) na pokožku náchylnou k akné a snížíte záněty, léčíte akné a odstraňujete bakterie. Zřeďte levandulový esenciální olej olivovým či kokosovým olejem (jedna až čtyři kapky levandulového oleje postačí). Používejte na čistou pokožku a to nejméně dvakrát denně. To pomůže vyčistit akné a zároveň zvláčnit pokožku.

Pomůže proti včelímu kousnutí

Levandule pomáhá také proti bodnutí a kousnutí hmyzem. Má protizánětlivé, antialergické a antiseptické účinky, snižuje otoky, bolest a svědění, které kousnutí hmyzem způsobuje. Navíc, levandule má také schopnost hmyz odpuzovat. Stačí kapka levandulového oleje, kterou aplikujete přímo na kousnutí. Preventivně můžete také své ložní prádlo vyprat v prášku či gelu, který bude obohacen levandulovým olejem. To pomůže udržet roztoče dál od vaší postele.

Drobné spáleniny

Fytochemikálie v levanduli podporují hojení a snižují zánět kůže. Chcete-li získat okamžitou úlevu od drobných spálenin, smíchejte deset kapek levandulového oleje se čtyřmi uncemi destilované vody a dejte do rozprašovače. Ten aplikujte na pokožku kdykoliv, kdy je bolest nepříjemná.

Léčba odřenin a ran

Levandulový olej se využíval po celá staletí k léčbě drobných ran a odřenin. Zabíjí zárodky, snižuje otoky, podporuje hojení a snižuje také zjizvení. Byla provedena studie u 120 žen, které během porodu prodělaly episiotomii (nástřih hráze). U téměř poloviny z nich se rány ošetřovaly pomocí levandulového oleje. Při regeneraci tyto ženy nepociťovaly žádnou bolest. Odborníci doporučují ředit levandulový olej v olivovém oleji předtím, než jej použijete k ošetření ran. Někdy totiž může levandule dráždit pokožku. Přidejte 12 kapek levandulového oleje do 30 ml olivového oleje a aplikujte.

Pomáhá proti ekzému (dermatitidě)

Ekzém může být velmi nepříjemný, bolestivý a svědivý. Ekzém, který je způsoben oslabeným imunitním systémem, alergeny či stresem se může také obtížně léčit. Na druhé straně dermatitida je infekce kůže, která vede ke svědění a odlupování. Levandulový olej pomůže uvolnit svědění a pálení. Stačí vytvořit lázeň ve vaničce z ½ šálku Epsom soli, 10 kapek levandulového oleje. Tato koupel zmírní svědění, sníží zánět a pomáhá při uzdravení.

Pomoc při menstruačních křečích

Levandulový esenciální olej pomáhá proti křečím. Vdechování levandule může omezit kontrakce dělohy (což způsobuje křeče) a regulovat prostaglandinové hormony. Smíchejte tři kapky levandulového oleje s malým množstvím sezamového oleje a protřete v rukou. Následně pět minut vdechujte. Popřípadě můžete využít levandulový olej s dalším olejem (mandlovým, kokosovým či sezamovým) a aplikujte na pokožku.

Léčba únavy

Chronická únava je často způsobená stresem. Levandule pomáhá uklidnit stres a úzkost, což snižuje dopad stresu na tělo. Díky tomu se uvolňuje únava. Získáte kvalitní spánek s levandulovým olejem. Umí bojovat také proti únavě.

Zklidněte bolestivé svaly

V levanduli najdete analgetické a protizánětlivé vlastnosti. To vše může pomoci při bolesti svalů. Jednoduše je uvolní. Smíchejte několik kapek esenciálního oleje se lžící ricinového oleje nebo kokosového oleje a masírujte postiženou oblast. Ricinový olej snižuje zánět a podporuje imunitní systém.

Senná rýma

V levanduli najdete přírodní antihistaminika. Pomáhá snižovat reakci těla na sezónní alergeny. Dávka levandulového oleje umí zklidnit závratě, svědění, kýchání a podobně. Dejte trochu oleje na čelo, hruď a líce dle potřeby. Můžete zředit kokosovým olejem.

Krvácení z nosu

Krvácením z nosu trpí mnoho lidí. Obvykle se tento nepříjemný stav objevuje bez nějakých bolestí, ale může vás to vyděsit. Levandule je bezpečná pro děti a pomůže zastavit krvácení. Umí uklidnit jemné nosní membrány a to bez zátěže. Chcete-li zastavit krvácení z nosu, vezměte tkaninu či vatový tamponek a kápnete na něj kapku levandulového oleje, přidejte kostku ledu. Tuto tkaninu přiložte k nosu a držte tak dlouho, dokud krvácení neustane.

Lupy

Šupinovitá pokožka hlavy je nejčastěji způsobena bakteriemi, kvasinkami nebo houbami. Levandulový olej zabíjí všechny tyto patogeny. Navíc levandule hydratuje a vyživuje pokožku a podporuje zdravý růst vlasů. Přidejte několik kapek levandulového oleje do teplé vody, nechte v lahvičce a protřepejte. Rovnoměrně nanášejte na pokožku hlavy a vlasy. Nechte několik minut působit a následně vypláchněte.

Opary

Opary a vředy jsou způsobené virem herpes simplex. Levandule obsahuje antioxidanty na podporu imunitního systému, má protizánětlivé účinky, snižují otok a svědění. Zkombinujte dvě kapky levandulového oleje a tea tree oleje s jednou čajovou lžičkou surového a nefiltrovaného organického jablečného octa. Aplikujte na postiženou oblast do té doby, dokud se nevyléčí.

Nevolnost

Nevolnost může být způsobená několika různými faktory, včetně stresu, intestinálních parazitů, chřipky, poruch vnitřního ucha, těhotenství či chemoterapie. Levandulový olej aplikujte na ty správné body na těle, díky čemuž se sníží bolest. Můžete jej aplikovat na oblast pod břichem, za uši. Použijete-li správný typ levandulového oleje, pak můžete dát kapku na jazyk.

Úleva od slunce

Ať už je spálenina na kůži způsobená sluncem či jiným zdrojem, levandule přirozeně podporuje hojení a snižuje zčervenání. Aplikace levandulového oleje pomáhá zklidnit pokožku a podporuje růst nových buněk kůže.

Čerstvé prádlo

Pokud milujete vůni levandule, je snadné její vůni přidat do vašeho prádla. Vytvořte si levandulový roztok a kromě prádla jej můžete aplikovat také na záclony, závěsy, koberce a podobně. Umí odstranit zápach, osvěží látky a krásná vůně se line celým vaším domem.

Osvěžovač vzduchu

Také se nemůžete zbavit nepříjemného zápachu a dumáte, jak se ho jednoduše zbavit? Pak doporučujeme levanduli! Komerční osvěžovače jsou drahé a co víc, mohou obsahovat spoustu chemikálií, které moc dobré pro vaše tělo nejsou. Zvolte raději levanduli. Aplikujte jí do prostoru, dejte do difuzéru nebo jí dejte do aroma lampy.

Zklidní nohy

Nemáte čas na dlouhou koupel nebo máte raději sprchu? Pak vyzkoušejte lázeň pro nohy. Díky tomu uklidníte bolest, kterou v nohou můžete pociťovat. Jednoduše namočte nohy do levandulové koupele a odstraníte bolest. Levandulový olej může pomoci uklidnit pokožku. Levandule pomáhá také snížit zápachy nohou. Zkombinujte ¼ šálku Epsom soli a 5 – 7 kapek levandulového oleje v lavoru s horkou vodou. Namočte do něj nohy zhruba na hodinu.

Levandule je známá takřka po celém světě a to zejména díky své krásné vůni, vzhledu a léčivým přínosům. Lahvička levandulového esenciálního oleje by měla být základem vaší lékárničky, aby vám pomohla vypořádat se s výše zmíněnými zdravotními problémy.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button