Přírodní léčbaZdravé tipy

Zdravotní problémy, které mohou být spojeny s nedostatkem vitamínu D

Vitamín D je pro lidské tělo důležitý. Člověk jej získává ze slunce, kdy tělo syntetizuje sluneční záření, kterému je vystaven. Jen velmi zřídka je k nalezení v potravinách. Pokud tedy trpíte nedostatkem slunce, pak se z něj vyvine nedostatek vitamínu D. A to samozřejmě může mít vliv na spoustu nedostatků a nemocí v lidském těle.

Potraviny s vitamínem D

Existuje hrstka potravin, ve kterých vitamín D můžete najít. Pokud si tedy myslíte, že jej máte v těle málo, pak je dobré se na potraviny zaměřit a konzumovat je. Vitamín D je velmi důležitý pro správné fungování těla, působí při prevenci a léčbě mnoha zdravotních problémů a to včetně rakoviny. Nedostatek vitamínu D je často přehlížen, ale je častější, než si myslíte.

Co je vitamín D?

Je rozpustný v tucích, který je uložen v játrech a tukových tkáních. Vitamín D může absorbovat vitamín D. Od ostatních vitamínů se liší, protože jej tělo vyrábí samo o sobě. Získáváte jej většinou ze slunce. Je nezbytný pro absorpci vápníku. Nedostatek může vést k poruchám kostí a následným deformacím kostí. Nízký obsah vitamínu D může přispívat také k rakovině prsu, tlustého střeva a prostaty. Co všechno může způsobovat nedostatek vitamínu D v těle?

Alergie

Mohou být velmi výrazně sníženy, pokud je konzumována odpovídající hladina vitamínu D. Lidé s nízkou hladinou nebo nedostatkem vitamínu D bývají podle studií alergičtější.

Křehké kosti

Nedostatek vitamínu D může snižovat sílu kostí. Správné množství vápníku a vitamínu D se podepisuje na zdraví kostí a jejich tloušťce.

Astmatické záchvaty

Příčina astmatu je stále ještě v diskuzi, ovšem nedávné studie poukazují na fakt, že nedostatek vitamínu D může mít na tento problém vliv. Zejména u dětí bylo prokázáno, že vitamín D pomáhá snižovat závažnost a výskyt symptomů astmatu. Může dále pomoci potlačit zánět, který bývá zodpovědný za problémy dýchacích cest.

Zánět kloubů

Vitamín D pomáhá zvýšit imunitu a naopak snižuje zánět v kloubech. Posiluje lidské tělo, takže může účinně bojovat proti nemocem, infekcím a zánětlivým onemocněním (artritida, dna, revmatismus).

Deprese a úzkost

Když je v těle nedostatek vitamínu D, může to mít vliv na mozek, vede to ke zmatenosti, depresím, úzkosti nebo ztrátám paměti.

Hypertenze

Nedávná studie zveřejněná v časopise Journal of Investigative Medicine prokázala, že lidé s hypertenzí mají lepší výsledky, když se jejich hladina vitamínu D zvýšila.

Cukrovka typu 2

Podle studie z roku 2011 zveřejněné v časopise AIDS nedostatek vitamínu D výrazně zhoršuje příznaky metabolického syndromu v případě HIV. Ve stejné studii se zjistilo, že je-li hladina vitamínu D vyvážená a ve správné hladině, pak se snižuje riziko vývoje cukrovky typu 2.

Kde můžete objevit vitamín D:

  • Organický pomerančový džus
  • Obohacené kravské mléko
  • Obohacené obiloviny
  • Vaječný žloutek
  • Sušené houby shitake
  • Rybí játrový olej

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button