Nemoci a komplikacePéče o tělo

Je vám pořád zima? Kdy je to důvod zajít k lékaři?

Určitě ve svém okolí znáte někoho, kdo si i za horkých letních dní bere pro jistotu do kabelky svetr a kdo v zimě tráví veškeré dny doma, protože zimu prostě nesnáší. A možná jste se v tomto popisu poznali i vy sami. Různí lidé jsou na různé teploty různě citliví. Je to běžné a asi každý to ze svého okolí známe. Jenže najdou se i lidé, kteří skutečně nepřehání, když tvrdí, že jim chlad prostě nedělá dobře a nedokážou ho snést. Může se jednat o sníženou toleranci nízkých teplot. Proč to tak je a dá se s tím něco dělat?

Náchylnost na chlad i alergie

Existují různé formy nesnášenlivosti chladu, z nichž nejhorší bývá chladová alergie. Ta se projevuje kopřivkou a otoky a výjimečně i anafylaktickým šokem. Jedná se o poměrně závažný zdravotní stav, který je třeba odborně léčit. Oproti tomu obvyklá špatná snášenlivost chladu je sice nepříjemná, ale nijak vás na zdraví neohrožuje.

Je známé, že ženy trpí chladovou intolerancí daleko častěji než muži. Důvody jsou zcela anatomické – mají menší množství svalové hmoty a tenčí kůži, která na zimu reaguje rychleji. Proto se také snášenlivost chladu snižuje s věkem, protože právě stárnutí vede k přirozenému úbytku svalstva. Staří lidé se tedy velmi rádi vyhřívají na sluníčku. Mohou existovat i další příčiny špatného snášení chladu? A pokud ano, existuje nějaké řešení?

Nedostatek tělesného tuku

Je faktem, že tuk funguje jako izolátor tepla. Pokud jej tedy nemáte zrovna nazbyt, je možné, že vám z toho důvodu bude chladněji více než jiným. Týká se to většinou hodně hubených lidí a také těch, kteří trpí mentální anorexií. U lidí, kteří přijímají pouze minimum energie, platí, že je jim neustálá zima, jelikož tělo prostě nemá dostatek energie ani na jiné funkce těla, natož pak na zahřívání a termoregulaci.

Hormony také hrají roli

Citlivost na chlad může být vyvolána také hormonálními výkyvy. Výraznější vnímavost na změny teplot se objevuje například během menopauzy. Nejde však jen o dobře známé návaly horka, ale třeba také o zhoršenou snášenlivost chladu. Typicky se hormony na pocitu tepla či chladu odráží i v těhotenství, a to zejména v pozdějších fázích. Horší regulace teploty se většinou týká i těch, kdo trpí na nedostatečnou funkci štítné žlázy.

Cévní potíže

Dalším původcem zimomřivosti mohou být potíže s cévami – typicky se jedná o křečové žíly nebo Raynaudův syndrom (porucha spočívající v abnormálním zúžení cév při reakci na chlad nebo stres). Obezřetní by měli být zejména kuřáci, u kterých může pocit chladu anebo změna barvy prstů na nohou znamenat přítomnost ischemické choroby dolních končetin. Jedná se o stav, který je třeba řešit s odborníkem, takže by se návštěva lékaře neměla odkládat.

Anémie

Přecitlivělostí na chlad trpí také anemici. Takto nemocí lidé mají nedostatečné množství červených krvinek. Mezi další běžné příznaky patří únava a právě nesnášenlivost nízkých teplot.

Fibromyalgie

Zimomřivost může ukazovat i na tuto nemoc. Jedná se o chronický nezánětlivý syndrom, který postihuje svaly a kosti a působí bolest i celkovou přecitlivělost na různé podněty, včetně nízkých teplot. Ženy jim trpí častěji než muži.

Nedostatečná funkce některých částí mozku

Vzácně může být tento problém dán také nedostatečnou funkcí hypotalamu, což je centrum mozku zodpovědné za regulaci tělesné teploty. Tato oblast například může být ovlivněna nějakou jinou chorobou, ale projeví se i tak, že tělo nezvládá dobře plnit regulační funkce.

Úzkosti a deprese

I psychika může mít zásadní vliv na vnímání tepla a chladu. Pokud je tělo ve stresu, srdce proto pumpuje nejvíce okysličené krve do velkých svalů, které jsou zásadní pro případný boj či útěk. Méně krve pak putuje do okrajových částí těla nebo do pokožky. Vlivem toho může docházet ke zblednutí, studeným končetinám, třasu či zimnici.

Kdy je čas vyrazit k lékaři?

Obvykle nebývá nesnášenlivost chladu nic závažného a po čase se termoregulace sama upraví. Někdy však může být i známkou vážnější nemoci nebo chronických problémů, které by bylo vhodní řešit s odborníkem.

Pokud vám připadá, že je vaše nesnášenlivost chladu neobvyklá, není rozhodně chybou svěřit se do rukou lékaře. Stačí se třeba o problému zmínit v rámci preventivní prohlídky u vašeho praktického lékaře. Ten zná váš celkový zdravotní stav a může nalézt snadno příčinu, případně vás odeslat na nějaká dodatečná vyšetření. Určitě návštěvu lékaře neodkládejte tehdy, pokud tento pocit vznikl náhle, v čase se rychle zhoršuje, případně je spojen se změnami barvy kůže prstů.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/cold-intolerance

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button