OstatníZdravé tipy

Být jako mořská panna: To vám umožní mermaiding

Milujete vaše dítě plavání, ale zároveň také svět pohádek, estetické kostýmy a ladné pohyby? Pak by pro něj mohl být tím pravým sportem mermaiding. Že jste o něčem takovém nikdy neslyšeli? Nevadí, my vám tento sport představíme a vsadíme se, že po přečtení budete mít chuť zjistit, zda ve vašem městě také nějaké podobné kurzy nejsou.

Mermaiding patří mezi sportovní aktivity, které rozvíjí schopnosti plavání, fyzickou kondici, správnou koordinaci pohybů a celkovou fyzickou zdatnost dětí. Kromě toho je ale pro děti přitažlivý především tím, že plavání probíhá společně s tzv. monoploutví v obleku mořské víly nebo mořského prince. Je to tedy velmi zábavný a zdravý pohyb, který se hodí jak pro dívky, tak i chlapce. Chcete zjistit více?

Hra, která skutečně rozvíjí

Koncepce mermaidingu je postavená právě na hravosti a touze dítěte být někým, koho zná z pohádek nebo ze svých fantazií. Díky tomu se pohyb nestává jen povinností, ale skutečnou zábavou a možností uniknout do světa pohádek.

Mermaiding nebo klasické plavání?

Mermainding není jen sport, ale zároveň i hra, a to je zcela zásadní výhoda oproti klasickému plavání. Hravost je pro děti typická a do jisté míry nás neopouští po celý život. Právě proto může být mermaiding velmi atraktivní pohybovou aktivitou, při které jde především o zábavu a relaxaci.

Potřebujete nějaké vybavení?

Hodit se samozřejmě budou plavky a také nezbytný kostým mořské víly nebo mořského prince, který by měl mít také monoploutev. Je to nezbytný předpoklad pro skutečně kvalitní zážitek, a proto by se monoploutvi měla věnovat značná pozornost.

Je klíčové vybírat skutečně profesionální ploutve, které jsou vyrobené z dostatečně pružného materiálu, čímž zajišťují přirozený a zdravý pohyb. Při nevhodném uchycení monoploutve na dolní končetiny může hrozit poškození oblasti hlezenních kloubů, Achillovy šlachy a nártů. Je proto nutné výběr konzultovat skutečně s odborníkem a nepodcenit všechny různé faktory. 

Je to zdravé?

Pokud nebude respektována správná plavecká technika, může samozřejmě docházet k přetížení pohybového aparátu, v jehož důsledku mohou vzniknout svalové dysbalance a bolestivost v určitých tělesných partiích. Je jasné, že při plavání s ploutví se plave specifických způsobem. Provádí se tzv. delfínový kop, kterého je dosaženo cyklickým střídáním vysazování a podsazování pánve. Takový pohyb významně zapojuje nohy a pánev, ale i břišní a zádové svaly. Klíčové je proto správný způsob uchycení monoploutve na dolní končetiny a s ním související soužití plavce s ploutví.

Jak začít?

Děti by se mermaidingu měly věnovat pouze pod vedením vyškoleného a certifikovaného lektora, který disponuje biomechanickými, anatomickými a pedagogickými znalostmi. Klidně se vyplatí přijít se jen podívat, vyzkoušet pár základních pohybů a pak se rozhodnout, zda to je něco pro vaše dítě, nebo nikoliv.

Hodí se i pro vaše dítě?

Pokud se pohyb provádí správně, pak lze říct, že je vhodný pro každého. Začátečníci by ale měli mít už před první lekcí osvojené základní plavecké dovednosti – to je zejména dýchání do vody a zadržení dechu, ponoření se a vylovení předmětu v malé hloubce, splývání na zádech a břichu apod.

Vodní aktivity jsou odborníky velmi doporučované

Děti musí pohyb především bavit, a takže je třeba vybrat aktivitu, která dítě zaujme a bude mít motivaci se jí účastnit. Pak už není tak důležité, o který konkrétní sport se jedná. Plavání je však široce doporučované, protože nepředstavuje žádnou zátěž pro kostru a klouby. Mermaiding navíc přidává něco navíc, co činí tento sport i v očích dítěte výjimečným a zajímavým.

ZDROJ: tisková zpráva Lucky Swim

ZDROJ obrázku: archiv Lucky Swim

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button