Přírodní léčbaZdravé tipy

2000 let starý hřejivý obklad na klouby, bolesti zad a dýchací cesty

Již starověcí Egypťané, Řekové či Římané věřili na sílu hořčice. Například Plinius Starší uváděl, že jen dvě špetky rozdrceného semínka dokážou z ženy líné a studené dokonalou manželku. Podobně měla působit i na muže. A nešlo samozřejmě o jediný léčivý účinek této rostliny. V průběhu věků se hořčičné semínko doporučovalo také jako anestetikum, protijed, močopudný prostředek nebo lék na zápal plic. A mimo jiné také najdeme najdeme nemálo receptů na obklady pomáhající při různých bolestech svalů či kloubů. Rusové ji používali svérázným způsobem jako prostředek proti nachlazení – hořčičný prášek si dávali do vlněných ponožek.

Existuje mnoho řešení pro překonání bolesti zádových artritid a jedna z nich je hořčičná kaše. Hořčičná kaše je obklad, který je tvořen hořčičným semenem, který je uložen uvnitř bavlněného plátna. Aplikuje se na bolestivé oblasti pro stimulaci hojení. Hořčičná kaše může být použita pro oteplování svalových tkání a snížení chronických bolestí. Pokud máte infekci dolních cest dýchacích, chřipku nebo rýmu, zábal přiložte na hrudník.

Živiny nalezené v hořčičném semenu

Nutriční hodnota hořčičného semene je to, co z něj činí jednu z nejzdravějších potravin. Zde jsou některé důležité živiny nalezené v hořčičném semenu.

1. Phytonutrientní sloučeniny: Hořčičné semeno je bohaté na fytonutrienty jako glukosinoláty a obsahuje také enzymy myrosinázy, které převádějí glukosinoláty na jiný fytonutrient známý jako isothiokyanáty. Tato živina má protinádorové účinky, které pomáhají omezit růst rakovinných buněk.

2. Selén a hořčík: Selén a hořčík jsou dvě důležité živiny, které naše tělo vyžaduje. Příjem optimální úrovně selenu může pomoci při snižování závažnosti astmatu, snižování příznaků revmatoidní artritidy a také při prevenci rakoviny. A příjem hořčíku může snížit krevní tlak, snížit závažnost astmatu, obnovit normální spánkové vzorce u žen, které se potýkají s nepříznivými dopady menopauzy, snižují riziko srdečního záchvatu a další.

Některé další důležité živiny nalezené v hořčičném semínce jsou omega-3 mastné kyseliny, vitamín B1, fosfor a měď.

Proč hořčičná kaše?

Existuje mnoho důvodů, proč byste měli zvážit použití hořčičné kaše pro bolesti zad. Je to přirozený způsob, jak snížit bolesti a je to také levný a účinný způsob, jak překonat bolesti zad.

Když se hořčičná kaše aplikuje na zanícenou oblast, dochází k rozšíření krevních cév, což zvýší průtok krve do postižené oblasti pro odstranění toxinů v dané oblasti. Navíc zvýšený průtok krve v postižené oblasti může pomoci lépe absorbovat úlevu od bolesti, ať už je to farmaceutická nebo bylinná. Hořčičné obklady byly známé již v minulosti jako účinný prostředek proti bolesti zad, bolesti kolena nebo jiné typy bolesti.

Mnoho věcí bylo zveřejněno a diskutováno o používání hořčičné kaše za sto let. Pokud jste se rozhodli použít hořčičnou kaši pro snížení bolesti zadní artritidy, pak jsou některé věci, které musíte zvážit. Pokud se hořčičné semínko používá nesprávně, mohlo by dojít k některým vedlejším účinkům. Přímé použití hořčičného semene na pokožku může vést k puchýřům. To znamená, že nezpůsobí snížení bolesti, ale bude mít další negativní dopad na Vaši pokožku. Abyste zabránili tomuto negativnímu dopadu na pokožku, musíte dodržet postup.

Jak efektivně aplikovat hořčičnou kaši na kůži?

První věc, kterou si potřebujete zapamatovat, je, že musíte aktivovat protiteritární vlastnosti nacházející se v hořčičném semínku. Pro aktivaci protikorozních vlastností je nutné hořčičné semeno smíchat s vodou. Další věc, kterou si musíte zapamatovat, je, že musíte zabránit tvorbě puchýřů a pálení při aplikaci hořčičného semena na kůži.

Abyste se tomu vyhnuli, měli byste smíchat rozemleté semeno s moukou. Pomůže to při neutralizaci pálení.

Zde je jednoduchý proces výroby hořčičné kaše

1. 4 lžíce mouky smícháme se 2 lžícemi rozemletého nebo rozdrceného v hmoždíři hořčičného semínka, lžičku octu a přiléváme tolik vody, aby nám vznikla hustá kaše.

2. Směs natřeme na pruh bavlněné látky, a dalším pruhem látky přikryjeme. (Nebo si uděláme dlouhý pruh natřeme na polovinu a druhou polovinou látky přikryjeme)

3. Přiložíme na bolestivou oblast asi na 15-20 minut. Můžeme zakrýt igelitem a dekou.

4. Po několika minutách sundáme a omyjeme pokožku studenou vodou, abychom zabránili spálení.

Hořčičné semínko působí blahodárně i v lázni, kdy rozdrcených pár lžic přimícháme do vany, nebo lavoru a v něm koupeme 20 min. postiženou oblast.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button