Péče o těloZdravé tipy

Muži o svou „chloubu“ příliš nepečují. Většina podceňuje prevenci rakoviny

Pro muže je jejich přirození často chloubou a neradi si připouští, že by s ní mohlo být něco v nepořádku. Bohužel zejména rakovina varlat je v současnosti čím dál častější a hrdost a ješitnost by rozhodně měly ustoupit, jde-li o zdraví. Není žádná ostuda jít k lékaři, pokud vám připadá, že na varlatech dochází k nějakým změnám. Rakovina varlat je totiž většinou dobře léčitelná, ale pouze za předpokladu, že je odhalena včas. Samovyšetření a prevence vám tedy bez nadsázky mohou zachránit život.

Šance na vyléčení se u zhoubného nádoru varlat pohybuje až okolo 80 nebo 90 %. Na rozdíl od jiných typů rakoviny tato diagnóza tedy nemusí být fatální a pacient může stále doufat v pozitivní vývoj událostí. Bez léčby se však nádor rychle šíří a proniká do lymfatických uzlin i dalších orgánů. I v této fázi je uzdravení možné, ale léčba je logicky komplikovanější a výsledek je nejistý. Navíc mnoho mužů překvapí fakt, že nádory varlat se velice často objevují u mladých a aktivních mužů, kteří nemají nejmenší pochyby o své špičkové kondici a silném zdraví. Jenže nádor na varleti může zaskočit skutečně každého. Právě tito muži velice často podceňují prevenci a následky jsou pak velmi vážné.

Všichni muži bez výjimky by tedy měli svá varlata pravidelně vyšetřovat – a to pohledem i omakem. Mezi varovné signály pak patří především tyto indikace:

  • Nebolestivé nebo bolestivé zvětšení varlete
  • Zatvrdlina, uzlík či bulka na povrchu varlete
  • Změna tuhosti varlete
  • Pocity nepohodlí, bolest, tahání nebi škubání v oblasti varlat, šourku nebo třísel

Pokud je rakovina v pokročilejší fázi, dostavují se další doprovodné příznaky, které se většinou již nedají přehlédnout. Mezi ně patří únava, nechutenství, hubnutí, horečka, dušnost či poruchy jaterních funkcí.

Neváhejte se nechat vyšetřit

Pokud máte jakékoliv obavy, že něco není v pořádku, není nic snazšího než se nechat odborně vyšetřit. Žádný lékař se vám nebude smát, že jste hypochondr, pokud přijdete s tím, že chcete podstoupit preventivní vyšetření. Je navíc snadné, rychlé a zcela bezbolestné. Lékař pohmatem a vizuálně vyšetří oblast šourku a varlat a odebere krev ke stanovení hladin některých hormonů. Nebojte se žádného píchání nebo bolestivých zásahů do varlete nebo do jiných částí penisu. Výsledky se dozvíte velmi rychle a pokud je vše v pořádku, můžete alespoň klidně spát.

Nepodceňujte samovyšetření

I pokud se čas od času necháte odborně vyšetřit lékařem, není od věci alespoň jednou do měsíce provést samovyšetření. Je dobré naplánovat si jej na čas po koupeli či po sprše, kdy je tělo uvolněné a relaxované. Zdravé varle má elastickou strukturu, je hladké, bez nerovností, bulek a různých zatvrdlých uzlíků. Samokontrolu nejlépe provádějte před zrcadlem, aby vašemu pohledu nic neuniklo. Hmatem vyšetřujte každé varle zvlášť. Ukazováky a prostředníky obou rukou vsuňte pod varle, palce by měly být umístěny na jeho přední stěně. Prsty pátrejte po nerovnostech nebo po změnách ve velikosti, tvaru nebo konzistenci. 

Co když se najde nádor?

V případě, že vám bude diagnostikován zhoubný nádor, není na místě panikařit. Jak již bylo zmíněno výše, šance na vyléčení je velmi vysoká. Obvykle se provádí chirurgické odstranění postiženého varlete. Po rozboru odstraněné tkáně je pak rozhodnuto o dalším postupu. Především je třeba ověřit, zda již nádor nevytvořil metastáze v jiných orgánech. Pakliže to tak je, většinou se nevyhnete chemoterapii. Ne vždy to však tak je, takže v tomto případě rakovina automaticky nemusí znamenat nutnost chemoterapie. Další postup je však velmi individuální a závisí na velikosti nádoru a jeho dalším pronikání do okolních struktur. Další možností je radioterapie (ozařování) spádových uzlin, ale v dnešní době nebývá tak častá.

Co si tedy z tohoto článku odnést? Jen to, že vše je ve vašich rukou – stačí deset minut vašeho času měsíčně a můžete se vyhnout celé řadě nepříjemností. Stavte se tedy ke svému zdraví zodpovědně a nespoléhejte na to, že vás se to přece nemůže týkat.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button