DetoxikaceZdravé tipy

FOMO: Pochopení, překonání a odbourání strachu z promeškaných aktivit

V době sociálních médií a neustálého připojení se strach ze zmeškání, obecně známý jako FOMO, stal rozšířeným psychologickým jevem. FOMO označuje úzkost nebo neklid způsobený pocitem, že ostatní zažívají příjemné aktivity nebo příležitosti, ze kterých je člověk vyloučen. V tomto článku pronikneme do podstaty FOMO, prozkoumáme strategie k jeho překonání a osvětlíme jeho základní příčiny.

Také máte pocit, že vaši přátelé hodně cestují, tráví čas s přáteli, slaví, pořizují si jiné věci nebo získávají skvělé zaměstnání a vy nic? Přesně to je FOMO. Obava z toho, že ostatní zažívají věci, které vy neděláte, i když byste chtěli, a nějak vám život protéká mezi prsty.

Co je FOMO?

FOMO je zkratka, která vystihuje emocionální reakci vyvolanou vnímaným vyloučením ze vzrušujících nebo nezapomenutelných zážitků. Podněcuje ji strach z toho, že budete opomenutí, nebudete zahrnuti nebo přijdete o něco významného. FOMO často vzniká, když jednotlivci srovnávají svůj vlastní život s pečlivě upravenými příspěvky, které prezentují ostatní na sociálních sítích.

Dopad FOMO na váš každodenní život

FOMO může mít hluboký dopad na naši duševní pohodu. Neustálé vystavování zdánlivě vzrušujícím aktivitám druhých může v našem vlastním životě vyvolat pocit nespokojenosti a neklidu. Může vést k pocitům nedostatečnosti, úzkosti a zkreslenému pocitu vlastní hodnoty. FOMO může také narušit naši schopnost být přítomni v daném okamžiku a plně si užívat vlastních zážitků. Vede nás k tomu, že naše vlastní aktivity nedovede dobře prožívat, neustále jen vyhlížíme něco lepšího a neumíme být vděčni za přítomné chvilky.

Strategie pro překonání FOMO

a. Uvědomění a všímavost: Uvědomte si, kdy FOMO vzniká a jaké má negativní účinky na váš duševní stav. Cvičte všímavost, abyste zůstali v přítomnosti a ve svých prožitcích a soustředili se na to, co je pro vás skutečně důležité.

b. Stanovte si priority a hranice: Zamyslete se nad svými hodnotami, cíli a zájmy. Stanovte si jasné priority a podle nich rozdělte čas a energii. Naučte se říkat ne činnostem nebo událostem, které nejsou v souladu s vašimi prioritami, aniž byste se cítili provinile nebo se báli, že něco zmeškáte.

c. Omezte využívání sociálních sítí: Přijměte vědomé kroky ke snížení množství času stráveného na platformách sociálních sítí jako je Instagram, Tik Tok nebo i Facebook. Odstraňte účty, které vyvolávají pocity nedostatečnosti nebo srovnávání. Nezapomeňte, že sociální média představují vždy jen filtrovaný život a zážitky ostatních. Nikdo zde neukazuje své neúspěchy, bolesti, ztráty a obavy. Není to realita.

d. Pěstujte vděčnost: Přesuňte pozornost na vděčnost a uznání za zkušenosti a příležitosti, které jsou ve vašem životě přítomny. Veďte si deník vděčnosti nebo denně cvičte cvičení vděčnosti, abyste podpořili své pozitivní myšlení.

e. Zapojte se do smysluplných činností: Investujte svůj čas do činností, které jsou v souladu s vašimi vášněmi, hodnotami a osobním růstem. Zapojením se do naplňujících zážitků si vybudujete pocit cíle a spokojenosti, který sníží dopad FOMO.

Pochopení příčin FOMO

a. Sociální srovnávání: FOMO je často vyvoláno naší tendencí srovnávat se s ostatními. Pamatujte, že cesta každého z nás je jedinečná a že je důležitější soustředit se na vlastní pokrok a růst než se srovnávat s ostatními.

b. Strach z lítosti: FOMO je poháněno strachem, že zmeškání určitého zážitku může v budoucnu vést k lítosti. Je však důležité si uvědomit, že záměrná rozhodnutí, která jsou v souladu s vašimi hodnotami a prioritami, zřídkakdy vedou ke skutečné lítosti.

c. Hyperkonektivita: Neustálý příval informací a aktualizací prostřednictvím sociálních médií FOMO ještě zhoršuje. Pocit, že jste stále „zapnutí“ a připojeni, může zesílit strach z toho, že něco zmeškáte. Vyvážení online a offline aktivit a stanovení hranic může pomoci tento tlak zmírnit.

FOMO se v našem digitálním věku stal běžnou zkušeností, která ovlivňuje naši duševní pohodu a pocit spokojenosti. Více či méně ji prožívá skoro každý, kdo tráví čas na sociálních sítích. Pěstováním uvědomění, stanovením priorit, cvičením všímavosti a zapojením se do smysluplných aktivit můžeme strach z toho, že něco zmeškáme, překonat. Pamatujte, že skutečné naplnění a štěstí pramení z přijetí našich vlastních jedinečných cest a z přítomnosti v okamžicích, které jsou pro nás nejdůležitější.

ZDROJ: https://www.verywellmind.com/how-to-cope-with-fomo-4174664
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Kerde Severin: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/ruka-prochazeni-instagram-socialni-1542252/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button