Cvičení

Proč v zimě tak snadno přibíráte? Důvodů je hned několik, ale vy letos víte, jak jim čelit

Možná jste si toho také všimli – byť se snažíte stravovat zdravě a pravidelně, přesto se po zimě zdá, jako byste na všechny správné návyky rezignovali. Čeká vás nepříjemných pár kilo navíc, které v jarním a letním oblečení vůbec nevypadají dobře. Jak je to ale možné? Co děláte špatně?

Mrazivé počasí by rozhodně nemělo být důvodem, proč se přestat hýbat nebo se začít stravovat nezdravě. Jenže asi všichni máme tu zkušenost, že během zimy se skutečně přibírá až neuvěřitelně snadno. Mohou za to Vánoce, nový rok nebo snad přirozené biorytmy těla? Víme, na co si dát v zimě pozor, abyste mohli do jara vstoupit v ideální formě.

Tma rozhodně nepomáhá

V létě vás příjemné teploty a světlo nenechají sedět doma. I když zrovna neběháte v parku, přeci jen častěji vyrazíte na vycházku nebo do města. Kalorie se pak pálí jedna radost. Jenže v zimě je to přesně naopak. Tma, která se vkrádá již od odpoledne a nízké teploty vás rovnou z práce ženou domů do tepla. Ideální odpočinek si pak rozhodně nepředstavíte při procházce po venku, ale spíše u knížky nebo seriálu a ideálně ještě s horkou čokoládou nebo svařákem. Týdny v pomalejším tempu pak velmi snadno plynou, a snížené počty ušlých kroků nebo vydané energie se začínají pomalu projevovat i na vaší váze.

Co s tím? Klíčové je nejen nerezignovat na pravidelný pohyb, ale řešením může být i snížení kalorického příjmu. Lidé s menší fyzickou aktivitou by si především měli hlídat dobu, kdy budou přijímat sacharidy. Jestliže si je dají spíše v ranních či dopoledních hodinách, pravděpodobně se jim přijatou energii podaří do večera běžnou aktivitou spálit.

Blbá nálada a emoční jezení

Sluneční svit je pro naši psychiku zcela klíčový. Není proto žádným překvapením, že šedé a tmavé zimní dny mohou být depresivní a frustrující. Absence světla se pak dá úspěšně zahánět pomocí jídla, které nám aspoň trochu kompenzuje nepříjemné pocity. Je asi jasné, že pokud smutek zajídáte čokoládou, sušenkami a zapíjíte vínem, projeví se to dřív nebo později i na vaší váze. Více než jídlo by měly pomoci procházky, meditace nebo plavání. Nezapomeňte, že je také potřeba doplňovat vitamín D, který normálně získáváme právě ze slunečního záření. Jeho dobrým zdrojem jsou tučné ryby, vejce, mléčné výrobky nebo ořechy.

Hlad zažeňte pitím

Vysoké letní teploty usnadňují dodržování pitného režimu a častokrát nám voda úplně stačí k tomu, abychom se cítili dobře a sytě. Oproti tomu v zimě, málem tendenci na pití zapomínat a častokrát nás pak přepadne hlad, který je ve skutečnosti jen převlečenou žízní. Pokud vás tedy hodní mlsná, zkuste ji odehnat nejprve sklenicí vody.

Alkohol vás nezahřeje

Při procházce po venku se určitě budete chtít zahřát svařákem nebo punčem. Jenže pocit tepla, který si takto dodáte, je jen prchavý, ale kalorie naprosto reálné. Zahřát se dá rozhodně i lépe. Pocit tepelné pohody vyvolávají například všechna jídla, která si tepelně upravíte. Za vhodné suroviny pro přípravu vařených jídel jsou všeobecně považovány obiloviny, luštěniny, rýže, pohanka, jáhly, pórek, cibule, česnek a další. Zahřeje vás také vhodně zvolené koření – například skořice, zázvor, hřebíček či tymián.

Pokušení na každém rohu

V zimě je různých pokušení opravdu hodně. Předně jsou to vánoční trhy, vánoční cukroví, silvestrovské občerstvení, ale také veškeré jídlo na sjezdovkách nebo při domácím oslavách. Dopřát si je v pořádku, ale musí se jednat skutečně o výjimky, ne pravidlo.

Novoroční předsevzetí

Také patříte k těm, kteří od 1. ledna pravidelně drží dietu a myslíte si, že letos vám to konečně vyjde? Nemůžete být více ne omylu. Tahle prázdná předsevzetí skutečně k ničemu dobrému nevedou. Možná vám odhodlání vydrží měsíc a pak sklouznete do zajetých kolejí, nebo budete dokonce chtít dohnat všechny ty dny, kdy jste si dobré jídlo museli odpírat. Takový šok v podobě přísné diety a následné přejídání může zamávat s metabolismem a nabírat pak můžete ještě snadněji než předtím.

Huňatý svetr schová všechno

Huňaté svetry a dlouhé kalhoty dokážou být velmi milosrdné. A to až tak, že si změn na své postavě skutečně nevšimnete, dokud nenastane čas kabáty a svetry odložit. Huňatý svetr dokáže velmi účinně zakrýt kdejaký faldík a kulaté bříško. V létě vám přeci jen tílko na ramínka nebo vidina bikin nedovolí být ke své postavě tak benevolentní.

ZDROJ: https://www.hindustantimes.com/lifestyle/health/why-you-gain-weight-in-winters-and-how-to-prevent-it-101639406044747.html

ZDROJ obrázku: Fotografie od uživatele Tim Douglas ze služby Pexels

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button