Přírodní léčba

Jaké bylinky jsou při nachlazení nejčastěji využívány?

Když se vás zmocní kašel, rýma a celková únava, jde povětšinou o klasické nachlazení, které není nijak výjimečné, zvláště pak v zimních měsících, kdy řádí plno bacilů. Pokud se i u vás objeví nepříjemné nachlazení, máte v podstatě dvě možnosti. Buďto jít do lékárny a tam si zakoupit kapky do nosu, sirup na kašel, pastilky na hlasivky nebo také klasické pilulky, které vám pomohou v pocení, nebo můžete sáhnout po přírodě, tedy po přírodních metodách.

Nepříjemné nachlazení a jak jej léčit?

Během zimy se snad každému z nás „poštěstí“ uhnat si nějaké to nachlazení, ať už menšího či většího rázu. Pokud si to můžete dovolit, padnete do postele a snažíte se nepříjemné příznaky vyležet. K tomu polykáte léky, které vám předepsal lékař (často to mohou být i nesmyslně antibiotika), pijete čaj a hodně spíte. Existuje však možnost zkusit se léčit jinak, zanechat běžně dostupné léky a přiklonit se k přírodě.

Kouzlo bylinek je známé po celém světě. V mnoha případech umí pomoci podobně, stejně nebo někdy i lépe, než klasické léky. Vyznáte se v bylinkách a rádi je sbíráte? Pak jistě víte po čem sáhnout v případě nachlazení. Pokud v nich nejste až tak zběhlí, raději se informujte v bylinkářství či dobré lékárně.

Nežádoucí účinky?

Léky obvykle mohou mít různé nežádoucí účinky, bývá to ostatně uvedeno i v příbalovém letáku. Co však takové bylinky? U nich se přece říká, že nemají žádné vedlejší účinky a jsou bezpečné oproti chemii. To sice ano, jsou bezpečné oproti chemii, nicméně i s nimi je nutno nakládat obezřetně a dávat si pozor.

Také bylinky mají nežádoucí účinky, můžete je dávkovat ve velkém množství a to mohou způsobit spíš potíže než užitek. Nejste-li si tedy jistí, jaké bylinky k sobě lze kombinovat a kolik jich můžete využít, pak se doporučuje rada v bylinkářství nebo v lékárně. Kteří přírodní pomocníci při nachlazení pomohou?

Zázvor

Jde o velmi spolehlivý a rozšířený lék, který je silným bojovníkem proti chřipce a nachlazení. Můžete jej využít v mnoha způsobech, jako čaj, přidat jej do jídla nebo si připravit zázvorovou limonádu a tu popíjet. Má desinfekční, antibakteriální a protivirové účinky, lidské tělo zahřeje a uvolňuje hleny, jelikož podporuje odkašlávání. Máte k nachlazení také problémy se žaludkem nebo trávením? Působí i v tomto odvětví. Je dobrý v boji proti těhotenským nevolnostem, ale pozor zde je nutno se mít s jeho konzumací na pozoru, ve druhém a třetím trimestru se nedoporučuje.

Lipový čaj

Když cítíte, že máte zvýšenou teplotu nebo rovnou horečku saháte automaticky po lécích, které vám nepříjemné bacily pomohou vypotit z těla. Už jste slyšeli, že lipový čaj má podobné účinky? Vyzkoušejte vlastní směs nebo osvědčenou v bylinkářství a připravte si klasický čaj podle návodu. Je důležité jej vypít úplně horký a oslazený včelím medem. Lípa má podobné účinky jako antipyretika, pomůže při pocení, utlumí kašel a podobně jako zázvor pomůže vykašlávání hlenů.

Černý bez

Čaj z květů černého bezu užijete proti kašli, horečce nebo při nachlazení. Podobně jako lípa pomáhá podporovat pocení, vykašlávání a také umí uvolnit dýchací cesty. Jestliže máte problémy s ledvinami, játry nebo srdcem, je také skvělým pomocníkem, jelikož má detoxikační, protizánětlivé a také močopudné účinky. Jestliže vás bolí páteř nebo se objevil zánět nervů, pak jsou skvělé obklady.

Šalvěj

Zánět v krku umí léčit šalvěj, která však není úplně vhodná k vnitřnímu užívání. Jak jí tedy využít? Jako účinné kloktadlo. Ve vyšších dávkách může být toxická, proto s ní zacházejte co možná nejvíc opatrně. Jste-li nebo máte podezření na těhotenství, neužívejte jí, podobně jako při kojení. Šalvěj je bylinka, která působí proti virům, plísním a bakteriím, má skvělé desinfekční vlastnosti.

Eukalyptový olej

Když je vás nos ucpaný a vy necítíte vůbec nic, snažíte se jej uvolnit. Různé nosní kapky, parní lázně a nic nepomáhá? Vsaďte na eukalyptový olej. Můžete si jej přidat do horké koupele, využijete jej při inhalování nebo jako vonný olej do aromalampy. Olej má antiseptické, antivirové a antibakteriální vlastnosti, které umí pomoci také proti revmatu, pásovému oparu.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button