Zdravé tipy

Pečené kaštany jsou zdravá pochoutka i prastarý lék

Mnoho žvýkacích vlastností je připisováno kaštanům a vzhledem k jejich vysoké energetické hodnotě jsou zvláště doporučovány pro sportovce a děti.

Pomáhají při poruchách ledvin a trávení a kaštanový čaj působí na zmírnění příznaků astmatu a bronchitidy.

Kaštany se objevily a jsou konzumovány již od pravěku ve Středomoří a Asii. Nejprve byly pěstovány v Číně a Japonsku, a posléze je Římské legie přinesly i do Evropy. Je známé, že pečené kaštany byly prodávané na trzích v Římě v 16. století. Jejich lahodná vůně se nesla ulicemi úplně stejně jako v dnešních dnech na vánočních trzích.

Plody kaštanu mají červenohnědou barvu a hladký povrch. Rostou ve vnitřku ostnatého obalu, který praská na podzim, kdy plod dozraje. Kaštany patří do skupiny ořechů, a jejich „příbuzní“ (vlašské ořechy, mandle a lískové ořechy) se vyznačují svým nízkým obsahem tuku a vysokým obsahem škrobu a jsou jedinými ořechy obsahujícími vitamín C. Kaštany jsou charakterizovány speciální strukturou a sladkou, jemnou chutí.

Nutriční hodnota

Po nutričním složení jsou kaštany podobné celistvé rýži a jsou vynikajícím zdrojem stopových prvků (minerály, které potřebujeme ve velmi malém množství). Kaštany jsou vynikajícím zdrojem vitaminu B6 a jsou také bohaté na draslík a kyselinu listovou. Stejně tak obsahují vlákninu, která je nezbytná pro správné fungování trávicího systému.

Kaštan je potravina, která má mírně vyšší energetickou hodnotu, se 100 gramy pečeného kaštanu obsahujícího přibližně 245 kalorií. Přestože je tento plod velice výživný, je těžké ho strávit. Je zajímavé, že pečené kaštany obsahují více vitamínů, zatímco kaštany vařené obsahují větší množství minerálních složek.

Kaštany jako lék

Relativně vysoká energetická hodnota, díky vysokému obsahu škrobu, činí kaštany skvělou volbou pro sportovce, lidi, kteří jsou vystaveni fyzickým aktivitám, stejně jako i pro děti. Vzhledem k tomu, že jsou bohaté na draslík a současně mají nízkou koncentraci sodíku, kaštany dokonale zapadají do stravy lidí s kardiovaskulárními a renálními chorobami. Také jsou bohaté na vlákninu, díky čemuž mohou pomoci lidem trpících zácpou.

Kaštanový čaj je populární lidový lék proti respiračním obtížím jako je bronchitida a astma. Nejsou to však jen plody, ale i kaštanová kůra, která je bohatá na taniny, se používá jako svíravý lék, který zabraňuje krvácení z rány.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button