Jídlo a stravováníPřírodní léčbaZdravé tipy

7 důvodů, proč nikdy nevyhazovat slupky od cibule

Ať už připravujeme jakékoliv jídlo, většinou jeho základ tvoří cibule. A to je velice dobře, cibule je mimořádně zdravá zelenina. Jen je škoda, že jedna z jejích nejprospěšnějších částí končí v koši. Máme pro vás několik důvodů, proč byste slupky od cibule už nikdy neměli vyhazovat.

  1. Potravinářské barvivo

O této schopnosti cibulových slupek možná víte, díky barvení vajíček na Velikonoce. Nemusíte se ale omezit jen na vejce – existuje celá řada způsobů jak toto přírodní barvivo využít i jinde. Cibulová voda například krásně osvěží přirozeně hnědou barvu dřevěného nábytku.

2. Na vlasy

Odvar z cibulových slupek posiluje vlasové kořínky a vaši hřívu zanechává lesklou a ochráněnou před vlivy vnějšího prostředí.

3. Na průdušky

Vývar z cibulových slupek je také vhodné použít při akutním zánětu průdušek a pokud bojujete se silným a dráždivým kašlem.

4. Při onemocnění ledvin a močového měchýře

Budete-li 3x – 4x denně po lžičkách konzumovat silný odvar z cibulových slupek, prospějete i svých ledvinám a zbavíte se potíží s močením.

5. Při stomatitidě

Tato bolestivá nemoc může být skutečně zdlouhavá a nepříjemná. Léčbu urychlíte, budete-li si pravidelně vyplachovat ústa odvarem ze slupek.

6. Při kožních potížích

Bradavice, puchýře, akné… s tím vším vám pomůžou obklady s cibulovým odvarem. Nebo si můžete i z pomletých slupek připravit krém smícháním v poměru 2:3 s vazelínou. Tuto mast je pak možné aplikovat lokálně na postižená místa.

7. Při křečových žilách

Cibulové slupky zalijeme několika lžícemi olivového oleje a necháme odstát několik dní. Poté scedíme a vzniklou mastí si potíráme nohy.

Jednoduše už nikdy slupky nevyhazujte! Využijete je v domácnosti, pro svou krásu i pro své zdraví. Léta jste tento zázrak vyhazovali do popelnic, tak už to víc nedělejte a využijte všeho, co příroda nabízí.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button