CvičeníJídlo a stravováníPéče o tělo

Pijete dost nebo příliš? I vysoký příjem vody může vést k potížím

Obvykle se o pitném režimu hovoří v tom smyslu, že jej má většina lidí zoufale nedostatečný. Může však teoreticky nastat i opak – tedy že je vody v organismu nadbytek? Byť se obvykle uvádí, že čím více vody, tím lépe, ne vždy to platí. Pitný režim je nesmírně důležitou součástí zdravého životního stylu, ale i ten má svoje limity a omezení. Co se stane, pokud to s konzumací vody přeženete?

Voda je klíčovou součástí našeho těla a měli bychom vypít alespoň osm sklenic vody denně. Jde samozřejmě o poměrně nepřesné množství, které je třeba upravit v závislosti na vaší váze, fyzické aktivitě apod. I dobrá snaha se ale může někdy proměnit v extrém a nepřiměřenou hydrataci.

Kdy už je vody příliš?

Neexistuje jedno univerzální doporučení přesného množství vody, které by platilo pro všechny. Množství je ovlivňováno faktory jako je věk, pohlaví nebo fyzická aktivita. Obecně ale platí, že množství 30–45 ml/kg hmotnosti lez považovat za přiměřené.

I nadbytek tekutin se ale na těle může negativně podepsat. Pokud budete pít příliš, může to narušit rovnováhu elektrolytů, kdy dochází k nízkým hladinám sodíku v krvi, což je samozřejmě nežádoucí stav.

Zdravé ledviny mají schopnost nadbytečnou a nepotřebnou vodu vyloučit, ale nedovedou to neomezeně rychle. Zvládají přibližně 800–1000 ml za hodinu. Neznamená to, že po překročení této hranice jste ohrožení na životě, ale rozhodně to může způsobovat nepřiměřenou zátěž pro ledviny, která není v ničem žádoucí. Proto je více než vhodné si pitný režim rozložit do průběhu celého dne.

Jak poznáte, že to s pitím přeháníte?

Poznat to je obvykle velmi snadné. Stačí jen sledovat, jak často chodíte na záchod. Pokud musíte kvůli toaletě vstávat několikrát za noc, pak je načase s pitím přibrzdit. Napoví také barva moči, je-li zcela průsvitná, určitě to není dobrý signál.

Mezi další běžné projevy patří:

  • zmatenost
  • nutkání na zvracení
  • únava
  • slabost
  • ztráta koordinace

Komu hrozí potíže nejvíce?

Zvýšenou pozornost hydrataci, ale i jejímu případnému překročení věnujte zejména tehdy, pokud děláte vytrvalostní sporty. Zejména v horkém počasí se ztráty potu mohou vyšplhat až do několika litrů a je nutné umět je dostatečně a efektivně nahradit. Čistá voda ale není ideální možností. Lepší bude doplnit tekutiny pomocí nápoje s elektrolyty.

Prolévání se čistou vodou během a po výkonu může dojít až k hyperhydrataci a hyponatrémii, kdy se snižuje plasmatická hladina sodíku. Podobné potíže přitom nemusí mít jen vytrvalostní sportovci. I při cvičení ve fitku nebo ve skupinách myslete na vhodné doplnění tekutin. Nesnažte se také vodou za každou cenu zahánět chuť k jídlu. Pokud vás neustále honí mlsná, je nutné řešit spíše váš jídelníček.

Dostatečná hydratace je klíčová

Je vhodné pamatovat, že neexistuje žádné univerzální množství pro každého z nás. Musíte zohlednit celou řadu faktorů. Problémem jsou oba extrémy: jak nedostatečný pitný režim, tak i zbytečné přepíjení se. Pokud máte dostatek vody a ani nejste dehydratovaní, ani vám voda nepřebývá, poznáte to snadno na svém těle.

  • pravidelně chodíte na WC
  • máte světle žlutou moč
  • potíte se podle počasí a výkonu
  • vaše kůže je elastická
  • nemáte žízeň

Takto se projevuje zdravé tělo, které má vody tak akorát a udržuje se v něm zdravé a stálé vnitřní prostředí. Pokud zaznamenáte v souvislosti s konzumací vody nějaké potíže, je vždy lepší kontaktovat lékaře a poradit se s ním.

ZDROJ: https://www.medicalnewstoday.com/articles/318619

ZDROJ obrázku: Pexels

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button