DetoxikaceKrása

Toxické látky v kosmetice, které pomalu ničí vaši pleť i vaše zdraví

Jakkoliv se můžeme snažit žít bez používání zbytečných chemikálií a toxických látek, přesto se jim někdy nedá zcela vyhnout. A to zvlášť pokud jde o celý kosmetický a drogistický průmysl. Každý kosmetický produkt je vlastně koktejlem chemických látek, které mohou být nejen prospěšné, ale i nebezpečné.

Řada kosmetiky navíc obsahuje některé zákeřné složky, které pracují velmi pomalu a nenápadně, ale ve skutečnosti pleť z dlouhodobého hlediska poškozují. Předtím, než si vyberete a koupíte jakýkoliv produkt, měli byste se nejdříve podívat na zadní stranu obalu a pečlivě si přečíst složení. Řadě názvů vůbec nebudete rozumět, ale je dobré sledovat alespoň to, jestli mezi nimi nenajdete tyto škodlivé látky.

Látky, které ničí vaši pleť

Triclosan

Jedná se o látku, která má zabraňovat množení bakterií v rámci konkrétního produktu, a prodlužuje tedy jejich životnost. Jenže tato látka zároveň ovlivňuje funkci štítné žlázy a způsobuje hormonální nerovnováhu. V důsledku vystavení se působení této látky může dojít k narušení schopnosti reprodukce, a navíc také dráždí kůži a ničí její ochrannou bariéru. Triclosan najdete například v zubní pastě, antibakteriálních mýdlech a deodorantech.

Parabeny

Parabeny se v kosmetických produktech nachází zcela běžně. Užívají se jako konzervanty, které zabraňují množení bakterií, plísní a hub. Mají vlastnosti, které napodobují funkci estrogenu, a často jsou spojovány se zvýšeným výskytem rakoviny prsu. Parabeny se snadno vsakují do kůže a tímto způsobem se dostávají přímo do organismu. Pozor si dejte na makeup, deodoranty, šampony, čisticí prostředky na pleť a mnohé další.

Laurethsulfát sodný (SLS/SLES)

Naleznete jej zvláště v šamponech, sprchových gelech, v řasenkách, produktech na akné a dalších výrobcích. Tato chemikálie dráždí kůži i oči a může mít vážné dopady na stav plic. Často také negativně reaguje s dalšími chemikáliemi a toxickými látkami a společně vytváří doslova životu nebezpečné kombinace. V konečném důsledku mohou vést až k onemocněním ledvin a dýchacího systému,včetně rakoviny.

Formladehyd

Další z mnoha konzervantů, které se využívají k tomu, aby se naše krémy nekazily a na pultech obchodů i u nás doma vydržely co nejdéle. Brání růstu bakterií, ale dráždí kůži a má škodlivé dopady na imunitní systém. Formaldehyd je oficiálně považován za karcinogen. Najdete jej v lacích na nehty, sprchových gelech, kondicionérech a šamponech, čisticích prostředcích, očních stínech a mnohých dalších. Je hrozné, že i přesto, že se o jeho škodlivých účincích dobře ví, stále se v produktech vesele používá.

Syntetická barviva

Barviva, která se v kosmetice používají, jsou většinou vyrobena z petroleje, anebo ropných produktů. Jsou dobře známé jako karcinogeny, dráždí kůži, a dokonce prý způsobují ADHD u dětí.

Silné vonné látky

Velmi silné aromatické složky samozřejmě nejčastěji najdete v parfémech, toaletních vodách, kolínských a deodorantech. Nevyhýbají se ani šamponům, sprchovým gelům nebo krémům na obličej a tělo. Tyto látky jsou většinou velice škodlivé pro kůži a způsobují její podráždění a někdy i vážné onemocnění třeba v podobě dermatitidy. Dalším následkem používaní silných vonných látek jsou alergie, problémy s dýcháním a potenciální vliv na reprodukční systém.

Propylenglykol

Tato nebezpečná látka je dobře známá jako dráždivý agent, který způsobuje alergie a proniká hluboko do struktury kůže. Najdete jej v opalovacích krémech, hydratačních krémech, kondicionérech a šamponech.

I když všichni chceme vypadat krásně a jde nám o o, abychom podtrhli a zdůraznili své přirozené přednosti, přesto bychom v první řadě měli myslet na naše zdraví. Uvažte, kolik kosmetických produktů denně používáte – mýdlo, zubní pasta, šampon, krém, líčidla, odličovací pomůcky atd. Je toho opravdu hodně. A pokud všechny tyto výrobku obsahují toxické látky, pak máte zaděláno na problém.

Dejte si pozor, co kupujete, a raději volte přírodní certifikované výrobky a naučte se pečlivě číst složen a rozumět tomu, co jednotlivé názvy znamenají. Jen tak se můžete ochránit.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button