Jídlo a stravováníPéče o tělo

Pálení žáhy: Kdy představuje vážné riziko a jak jej utišit?

Kdo nezažil, neuvěří, jak může být pálení žáhy nepříjemné. Jde přitom o jeden z nejčastějších projevů zažívacích obtíží. Jak tento problém vzniká, jak mu předcházet a co dělat, kdy potřebujete nepříjemné pocity utišit?

Jak vypadá pálení žáhy?

Nejčastější příznaky zahrnují:

  • Bolest za hrudní kostí
  • Pálení v krku
  • Hořká pachuť v ústech
  • Říhání
  • Návrat žaludečního obsahu zpět do dutiny ústní

Na vině těchto problémů je tzv. gastroezofageální reflux – při něm správně nefunguje těsnění svěrače mezi jícnem a žaludkem, a proto může docházet k návratu žaludečního obsahu zpět do jícnu. Sliznice jícnu však není vhodně uzpůsobena na kyselé prostředí tráveniny, což s sebou přináší velmi nepříjemné pocity pálení a bolesti. Z dlouhodobého měřítka může dokonce dojít k trvalému poškození jícnové sliznice. 

Dá se pálení žáhy považovat za běžné a normální?

Jedná se vůbec o jednu z nejrozšířenějších trávicích obtíží, takže nejde říct, že by šlo o něco zcela vybočujícího z normálu. To vše však pouze za předpokladu, že se s tímto problémem setkáváte ojediněle. Pak není třeba se pálení žáhy nijak obávat – existuje totiž řada běžných důvodů, proč vás může potrápit.

Problém však nastává, pokud s reflexem bojujete opakovaně, což vede k poškození sliznice jícnu. Pak už se tomuto stavu dá říkat rerfluxní nemoc jícnu a je nutné ji řešit s lékařem. Pokud je totiž sliznice často vystavena působení trávicích šťáv, může se zvyšovat riziko vzniku karcinomu jícnu. Odborně se tento stav nazývá Barrettův jícen.  

Proč k pálení žáhy dochází?

Špatné stravování

Nejtypičtějším důvodem bývá špatně zvolená strava. Někdy je na vině tak banální záležitost, jako je přejedení. Právě tlak v naplněném žaludku může způsobit pootevření dolního jícnového svěrače a následnému proniknutí natrženiny do jícnu. Problémy mohou vyvolat i specifické potraviny – mezi typické spouštěče patří alkohol, příliš těžká tučná a sladká jídla, kořeněné potraviny, ale také káva. Riziko potíží se také zvyšuje v případě, že si v krátké době po jídle lehnete, nebo pracujete v předklonu.

Gravidita

Pálení žáhy je častým problémem i u těhotných žen. Obvykle se objevuje zejména v posledním trimestru, kdy si na něj stěžuje až 53 % žen. Opět je na vině zvýšený nitrobřišní tlak, ale také zvýšená koncentrace některých pohlavních hormonů, které mohou oslabovat dolní jícnový svěrač.

Refluxní choroba jícnu

V takovém případě dochází k návratu obsahu žaludku pravidelně a opakovaně, a jedná se tedy o onemocnění, které vyžaduje odbornou pomoc. Na vině mohou být faktory nevhodného životního stylu nebo také abnormality ve struktuře či funkci jícnu, které mohou být dány třeba již od narození.

Stresové a zátěžové situace

Roli samozřejmě může hrát nám již dobře známý stres, který je příčinou takřka čehokoliv. Zejména chronický stres může k refluxu také významně přispět. Ukázalo se například, že lidé s vyšší stresovou zátěží mívají daleko častější potíže s pálením žáhy.  Výzkumy jsou však zatím nedostatečné, takže se spíše jedná o jakousi domněnku než vědecky podložené tvrzení.

Dejte sbohem pálení žáhy

Úleva od potíží vždy závisí právě na tom, proč k potížím dochází. Určitě lze primárně doporučit léčbu nefarmakologickou, sestávající z některých opatření. Klíčové je především rozdělení stravy do menších porcí, pauza mezi jídlem a ulehnutím alespoň tři hodiny, snížení hmotnosti nebo omezení kouření, alkoholu a pití kávy.

Co když ale tato opatření nestačí a problémy neřeší? Musí pak přijít na řadu léčivé přípravky. Tzv. antacida lze dnes volně zakoupit v lékárně. Tyto přípravky primárně snižující produkci a agresivitu žaludečních šťáv, nebo dovedou tvořit na hladině obsahu žaludku ochranou “plovoucí” vrstvu, která zabraňuje trávenině pronikat zpět do jícnu.

Jestliže se s problémem již léčíte u lékaře, předepíše vám obvykle silnější léky, jako jsou například tzv. inhibitory protonové pumpy, které potlačují produkci kyseliny chlorovodíkové v žaludku. Tyto léky nejen zabraňují reflexu, ale také podporují hojení sliznice jícnu. Vždy je ale třeba řídit se radami a doporučeními odborníků.

Babské rady

Zkusit můžete i některé babské rady. Prý zabírá jedlá soda, jablka nebo mléko. Je to ale dost individuální a ne každému tyto rady mohou pomoci.

ZDROJ: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heartburn/diagnosis-treatment/drc-20373229

ZDROJ obrázku: Pixabay

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button